Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Исповест неутешне МАЈКЕ утопљеног Алексе РАЗЈЕДА ДУШУ: Искашљавао је воду, отварао очи, НЕ ВЕРУЈЕМ да НИЈЕ ЖИВ!

20.07.2018. 21:29
Пише:
Србија Данас/Блиц
Dečak Aleksa Tasić
Дечак Алекса Тасић / Извор: Србија Данас

У току је истрага како би се утврдило под којим условима је дечак преминуо

- И даље не могу да објасним себи како се мој син удавио у базену од метар и по, а био је спортиста без икаквих здравствених проблема. Био је жив кад су га неки људи извукли из воде и кренули са реанимацијом, а све што је требало је да Хитна помоћ стигне брже – овако је причу почела Гордана Тасић, мајка несрећног дечака Алексе (17) који се утопио у аквапарку "Клуб С" у Јакову.

Ни четири дана након трагедије у аквапарку породици преминулог тинејџера није јасно како је до ове трагедије дошло. Где су били спасиоци када се то десило, зашто Хитна помоћ није стигла раније, зашто базен нема медицинског радника, само су нека од питања која муче породицу Тасић.

- Не разумем како је могуће, био је спортиста, здрав, без било каквих здравствених проблема. Био је одличан ронилац, а утопио се у тако плитком базену. Преузели смо тело са обдукције и на отпусној листи је писало да је узрок смрти дављење и да није имао никаквих аномалија. Не могу да поверујем у то - кроз сузе прича мајка Гордана.

Другарице које су тог дана биле у друштву утопљеног дечака, позвале су мајку како би јавиле да њеном сину није добро. Када је то чула, каже, одмах је из Болеча кренула ка Јакову, и на базен стигла пре Хитне помоћи.

Fotografija sa sahrane malog Alekse Tasića
Фотографија са сахране малог Алексе Тасића

- Девојке су ми рекле да је позвана Хитна помоћ, све време сам била на вези са њима. Рекле су ми и да је он отварао очи, да је искашљавао воду и да очекују да помоћ стигне сваког тренутка. Како је могуће да ја из Болеча стигнем у Јаково толико пре њих - пита се неутешна мајка, додајући да је разговор са децом трајао 35 минута.

Према њеним речима, по доласку на базен, затекла је свог сина како лежи на плочнику, док му доктор који се ту нашао као гост аквапарка, указује прву помоћ и истовремено преко телефона пожурује екипу Хитне помоћи.

Присутни су били и спасиоци базена који су немо посматрали целу ситуацију. У међувремену, прича она, људи који су такође били гости су отишли до локалног Дома здравља по помоћ, али нажалост, наишли су на затворена врата.

Fotografija sa sahrane malog Alekse Tasića
Фотографија са сахране малог Алексе Тасића / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Очекивала сам да на базену постоји медицинско особље, било ко, ко би могао да пружи прву помоћ, ипак ту долази много деце. Тражила сам од спасиоца да позову газду базена, а они су ме само немо гледали. У једном тренутку сам му и ја масирала срце, шта ћу, то је мој син - кроз сузе прича неутешна мајка.

Она је још испричала и да је доктор који је био уз дечака све време тражио до хитне помоћи дефибрилатор, како би могла да се уради реанимација. Међутим, екипа Хитне помоћи је стигла без потребних инструмената.

- Молила сам их да га одвезу, да учине нешто, а они су извадили нешто што личи на играчку. Када сам видела да доктор који му је први помагао одлази, знала сам колико је сати. Човек из Хитне ми је само рекао да су урадили све што су могли и да је мој син преминуо. Наредна два, три сата сам лежала на плочнику поред њега док га нису однели.

Дечакови другари, прича она, вербално су напали докторе из Хитне, питајући их зашто им је требало толико времена. Међутим, они су их убеђивали у супротно.

Fotografija sa sahrane malog Alekse Tasića
Фотографија са сахране малог Алексе Тасића / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Убеђивали су их да су брзо дошли, да деца нису у праву кад кажу да им је требало толико. Нисам могла да верујем шта чујем - каже Гордана.

Помоћник директора служби здравствених делатности из Хитне помоћи Сергеј Пантић, рекао је да је на лице места стигла екипа из центра, будући да је оној у Сурчину тада био крај смене.

- Екипи која дежура у Дому здравља у Сурчину се смена завршава у 19 сати, а нажалост, ово се догодило баш на преклопу смена. Обичај је да се они враћају у Београд, а да друга екипа потом одлази тамо. У том тренутку и екипе из Батајнице и Земуна су биле заузете, тако да су дошла кола из Франша Депереа. Примили смо позив са мобилног телефона у 18.51, а они су били тамо у 19.14 - каже Пантић.

СРБИЈА ПЛАЧЕ! Милоша су САХРАНИЛИ, а његова вереница ни не зна да је МРТАВ: Ево шта се ДАНАС ДЕСИЛО са Снежаном

У случају утопљеног младића на базену у Јакову тренутно су у току предистражне радње како би се утврдило под којим условима је младић преминуо, односно да ли је било пропуста у раду запослених на базену. Како сазнајемо, након што се дечак удавио на место трагедије изашао је дежурни заменик Трећег основног тужилаштва, који је дао инструкције - да се обаве разговори са очевицима, обави обдукција и прегледају камере са базена.

Ово је потврдила и мајка утопљеног дечака.

- Тражила сам да ми покажу снимак са камера, што су они одбили. Снимак су, кажу, предали тужиоцу Вишег тужилаштва - каже Гордана.