Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСПОВЕСТ ПИНК ПАНТЕРА СА УБА: Открио како функционише ова група а и како су пљачкали по Европи

27.12.2023. 12:54
Пише:
Србија Данас/Курир
pink panter sa Uba
пинк пантер са Уба / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/andrea foschi

Млад, зелен, жељан свега, а пре свега брзе и лаке зараде, добрих кола, маркиране гардеробе и статуса у друштву, одлучује да напусти Србију и оде у Европу.

Стефан Р. (32) са Уба, који је, по сопственом признању, учествовао у бројним пљачкама претежно у Италији, Швајцарској, Белгији и Холандији, у исповести за Курир испричао је да му припадност криминалној организацији није донела ништа добро и да због лаке зараде не треба да се иде "главом кроз зид".

МОНСТРУОЗАН ЗЛОЧИН У ТЕМЕРИНУ! Син убио оца секиром užas

МОНСТРУОЗАН ЗЛОЧИН У ТЕМЕРИНУ! Син убио оца секиром

СТАНАРИ ПОБЕГЛИ НА КРОВ, ХИТНО ЕВАКУИСАН И ВРТИЋ Драма на Сењаку, ватрогасци само пристижу - пламен ГУТА станове (ВИДЕО)požar

СТАНАРИ ПОБЕГЛИ НА КРОВ, ХИТНО ЕВАКУИСАН И ВРТИЋ Драма на Сењаку, ватрогасци само пристижу - пламен ГУТА станове (ВИДЕО)

ПОЖАР У БЕОГРАДУ! Гори зграда на Сењаку (ФОТО/ВИДЕО)požar na Senjaku

ПОЖАР У БЕОГРАДУ! Гори зграда на Сењаку (ФОТО/ВИДЕО)

Срушио мит

Наш саговорник је у ранијој исповести испричао да је био један од многобројних Балканаца, који се сматрају члановима међународне банде пљачкаша скупоценог накита Пинк Пантер. Он је објаснио да криминална организација Пинк Пантер заправо и не постоји, већ да се Пинк Пантерима називају сви пљачкаши с наших простора који ординирају по западној Европи. Он је практично срушио мит о Пинк Пантерима.

- Сви пљачкају по истом принципу, али свако ради за себе. Има више група лопова, а једни краду само сатове, једни само накит, једни само наочаре. Пошто сви изводе пљачке на исти калуп зову се Пинк Пантери, али нема ту једног вође, практично свака група ради за себе - објашњава Стефан Р.

Млад, зелен, жељан свега, а пре свега брзе и лаке зараде, добрих кола, маркиране гардеробе и статуса у друштву, одлучује да напусти Србију и оде у Европу. Убрзо, како каже, проналази групу, која има иста интересовања као и он. Чињенице да је ишао странпутицом и да није чинио праву ствар, постао је свестан тек много година касније.

- Био сам млад када сам одлучио да одем трбухом за крухом. Хтео сам брзу и лаку лову, без превише рада и мучења. Било ми је лакше да нешто украдем, него да радим за дневницу. Нисам се ничега плашио - прича Стефан Р. и додаје:

- Адреналин је тада код мене био пресудан, наравно поред финансијске добити. Претежно сам "радио" у мањим групама, а наш циљ је био да украдемо накит, новац, сатове и наочаре.

Променио име

Стефан Р. потврдио је за Курир да је био Пинк Пантер и да је у међувремену променио свој идентитет (ново име и презиме познато редакцији). Он објашњава да је свако у групи имао задужење.

- Пљачкали смо искључиво у луксузним деловима градова, све испланирамо до најситнијих детаља. Имали смо сав алат за пљачку, поред фантомки, рукавица и превозног средства, које је увек морало бити друго. Морали смо бити веома способни и промишљени у сваком тренутку - каже Стефан Р. и додаје:

- Осматрање објекта, вредност плена, рута кретања, мапа видео-надзора и план бекства... Сва та припрема би трајала и по неколико месеци.

Са сарадником је 9. јуна 2014. године после поноћи пошао у акцију пљачкања продавнице брендираних наочара у Милану, која га је, како тврди скупо коштала.

- Плен је био вредан неких 50. 000 евра и цео плен је био унапред резервисан за клијента из Београда. Све је прошло како треба у први мах, "колега" је имао фантомку, док сам ја ушао без ичега и камера ме је снимила - каже он и додаје да је због тога, али и других пљачки осуђен на две године затвора и осам месеци.

Све сам преживео

- Неколико месеци сам био у затвору, што у Србији, што по иностранству. Све сам преживео, и никад више не бих поновио ништа од овога. Вратио сам се у Србију, оженио сам се и имам породицу, а те ствари немају цену. Започео сам легалан посао, имам редовна примања и далеко сам од криминала. Више никада не бих кренуо тим путем, нити саветујем било кога да се бави крађама или било којом другом врстом криминала - закључује Стефан Р.

Наочаре трпали у кутију од банана

Фотографија Стефана Р. нашла се на свим италијанским медијима 2014. године када је са саучесником ухапшен због пљачке. На видео-снимку који је тада приказан у медијима, види се да двојац има потешкоће приликом обијања врата продавнице.

Након неколико минута успевају да уђу са две кутије од банана. Кутију су ставили на под, а наочаре које се налазе на рафовима, у витринама и фиокама бацају у њу. У неколико наврата камере су снимиле Стефана Р. који је у пљачку отишао без фантомке. Приликом изласка са пленом двојац излази из дворишта и улази у ауто који је био паркиран иза ћошка.

Веза са италијанском мафијом

Сарађивали смо с Ндрангетом, али не бих износио детаље

Стефан Р. испричао је и да је док је боравио у Италији био повезан са италијанском мафијом.

- Док сам живео у Милану, моја група је блиско сарађивала са са италијанском мафијом Ндрангета и са Калабрезима. Међутим, детаље о томе не бих износио, али могу да кажем да имам тетоважу на левој нози - "Омерта", коју су имали сви чланови групе. Иначе, Омерта у преводу значи знак ћутања, који се строго поштује - каже он.

Крцат досије

У КПД Ваљево био 2010. и 2012. године
У затвору у Италији био 2015. године
У Србији у затвору био 2016. године

Извор: Курир