Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Италијани ДРХТЕ на помен његовог имена: ПОТРАГА за ИГОРОМ СРБИНОМ улази у други месец!

01.05.2017. 08:22
Igor Vaclavić
Игор Вацлавић / Извор: Фото: Twitter/@ansa_br

Проверавају се све информације

За озлоглашеним двоструким убицом ког страни медији називају "Игор Србин" већ недељама трага неколико стотина италијанских полицајаца. Он се успешно крије у шумама и нико не успева да му уђе у траг, међутим, последњих десет дана грађани широм Италије упорно пријављују да га виђају на улицама. Овакве наводе полиција добија и по два пута дневно.

ПОЖАР У ВРШЦУ: Гори магацин код Железничке станице и Царине

Карабињери проверавају све информације које добију како би склопили мозаик и "стегли обруч" око озлоглашеног убице из Србије, међутим, ове пријаве им додатно отежавају ионако компликован посао, а ове пријаве су највероватније резултат колективне сугестије, пишу локални медији.

Да апасурд буде већи, паника је захватила и туристе који су у посети граду на обали. Довољно је да неко само помене Норберта Фехера, алијас Игора Вацлавића, па да завлада паника.

Међутим, у полицији кажу да се све пријаве ипак узимају у обзир, анализирају у оперативном центру и упоређују са главном базом података.

Венеција је само једна од многих италијанских провинција у којој пљуште пријаве о појављивању Вацлавића. Тако је прошле недеље у Местру, недалеко од станице, једна жена алармирала полицију, тврдећи да је човек, са којим се "управо погледала", убица из Будриа.

Досије из Србије

Како преносе италијански медији, добро обавештени извори из Београда рекли су да је Норберт Фехер, убица тражен у Италији, рођен 1981. године у Суботици, и има 36 година, а не 41 како су италијанске власти мислиле. Како преноси овај извор, иза Вацлавића је низ злочина, десетине крађа и случај сексуалног злостављања из 2000. године у родном граду.

Пронађена у Италији ЈАЗБИНА ОД БЛАТА Србина осумњиченог за УБИСТВА

Крађа прибора за прву помоћ

Вацлавићев први забележен злочин од почетка потраге била је крађа сета за пружање прве помоћи, са газама, завојима и дезинфицијенсима. Кутија је била у гаражи и нестала је у области где се врши потрага за њим. Власник није могао полицајцима тачно да каже када је кутија нестала. Биће потребно анализирати да ли се делови сета који су пронађени 8. априла у Фиорини поклапају. У комбију, газа и фластери су коришћени да се санирају ране, које је Вацлавић задобио 1. априла када је погођен из сачмарице.

ПОТРАГА ЗА ОСУМЊИЧЕНИМ ЗА УБИСТВО ИЗ СУБОТИЦЕ: Италијанска полиција на огледалу пронашла ЈЕЗИВУ ПОРУКУ

У блиц-акцији полиције која је трајала сат времена претражена је шира околина зграде. Коришћени су пси трагачи, али није јасно да ли су пронашли праве трагове. Предмети који су пронађени послати су на ДНК анализу и проверу отисака прстију. Циљ је да се утврди да ли је било трагова недавног Фехеровог боравка.

У затвору у Ферари, Норберт Фехер био је особен затвореник. Он је одслужио казну од пет година и четири месеца затвора у Ферари у мају 2011. године због неколико пљачки које починио крајем 2010. године. У затвору није правио проблеме, увек је поштовао правила, имао је добар однос са стражарима и другим затвореницима, учествовао је у рекреативним активностима, спорту и културним активностима, и пуштен је раније. Рекао је да је радио као механичар и конобар пре затвора. Такође је рекао да је изгубио седмогодишњу ћерку у саобраћајној несрећи, под неразјашњеним околностима. О породици никада није причао.

ПОТРАГА ЗА ОСУМЊИЧЕНИМ ЗА УБИСТВО ИЗ СУБОТИЦЕ: Италијанска полиција на огледалу пронашла ЈЕЗИВУ ПОРУКУ

По 150 полицајаца у свакој смени у потрази за Вацлавићем

Још 200 људи је укључено у потрагу за Игором, а по 150 ради нон-стоп у свакој смени у претрази терена. Промењена је и стратегија претраге - мање потере и више блиц упада. Само јуче, десетине напуштених домова, рушевина и кућа су прочешљане.

За сада, само пси трагачи успевају да пронађу Игорове трагове у "црвеној зони" где је претрага фокусирана. Готово стално пси налазе свеже остатке хране, а последњи пут пре два дана, између Марморта, Кампота и Аргента, нешто даље од епицентра подручја које је под истрагом, што је омогућило агентима да помере границе између провинција Болоње, Фераре и Равене.

"Вацлавић је овде!"

Како преносе италијански медији, Вацлавић се грађанима стално приказује. Неки су га видели у Падуи, други у Аости, трећи у Риму. Било је пријава да је виђен како вози бициклу, или гондолу. Ипак, од њега ни трага ни гласа.

СЕСТРА СРБИНА ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА УБИСТВО ОТКРИЛА ДО САДА НЕПОЗНАТЕ ДЕТАЉЕ: Уствари, ово је његово ПРАВО ИМЕ!

У међувремену на италијанској телевизији је гостовала и његова сестра, која је била шокирана и изненађена јер никада није ни посумњала да је њен брат криминалац.

Оно што нико не разуме је како убица у бекству набавља храну. Сумња се да постоји особа која му помаже, недалеко од места где су пси нањушили крваве газе.

Andrijana Radonjić i Nemanja Đerić Đekson
Андријана Радоњић и Немања Ђерић Ђексон / Извор: Србија Данас

Због Вацлавића успостављени су контакти између министарстава Италије и Србије, и Београд је прихватио да пружи информације. Оно што се чека је ДНК човека. Истражитељи имају сумње у повезаности убистава од Будриа до Портомађоре, али оно што је још нејасно је прави идентитет. Поређењем ДНК из Србије, где је Игор већ заведен и за којим се трага због силовања, утврдиће се прави идентитет.

Управо његов вишеструки идентитет је његово најјаче оружје. Одлично познаје језике, течно говори чак шест језика. Хапшење у Европи никада није извршено јер документа са подацима о Игору су из Србије послати без отисака прстију, а Фехер, који је већ био у затвору у Италији, променио је име у Игор Вацлавић.

ПУЦЊАВА НА ТРИБИНАМА НА ВРАЧАРУ: Рањен младић (19), ИСТРАГА У ТОКУ!

Оно што Србија тражи су такође информације о Игору/Норберту, о његовом животу и личности, и зато се очекује да Србија сарађује и пошаље изјаве његове мајке и браће, који ће бити корисни у даљој истрази.

Фехер се такође сумњичи за још једно убиство почињено у Равени 30. децембра 2015. године, када је убијен Салваторе Ћенеси. Инспектори су прилично сигурни да је ово убиство починио Фехер због начина на који је злочин извршен.

Шта знамо до сада

- Већ 29. дана траје лов на Норберта Фехера (36), Србина из Суботице који користи, највероватније, измишљено име Игор Вацлавић.

- Крвави трагови - За Норбертом Фехером је расписана интернационална потерница због убистава Давида Фабриа у Будриу, стражара Валеиа Верија и рањавање полицајца Марка Рађија.

ТРАГЕДИЈА НА РАФТИНГУ ТАРОМ: Погинуо Београђанин (37)

- Велика потера - Након другог убиства, Норберт бежи у Фиорину, али су га карабињери пресрели у Марморту. Ипак, поново је успрео да побегне и од тада је почео прави лов на њега.

- Треће убиство - Веза између Србина и убиства из 2015. године се званично истражује. Истражитељи су сигурни да је Фехер извршилац тог дела.

СТРАВИЧАН ПРЕДМЕТ НАЂЕН ПОРЕД МРТВЕ ЖЕНЕ НА БЕОГРАДСКОЈ ЖЕЛЕЗНИЧКОЈ СТАНИЦИ: Њим је убијена?

- Реченица која је шокирала - У колиби између Портомађиорија и Монестирола, пронађено је огледало на којем је на лошем италијанском исписано "Убићу вас!"

- Око хиљаду карабињера у потрази је за Норбертом на простору између Болоње и Ферара. Њима су у помоћ пристигли и ловци из Сардиније, јединица специјализована за потрагу људи. Потрага је обухватила и Равену. Током недеља, пси трагачи су више пута налазили Норбертове трагове, али су се сви завршавали у води.

- Истрага - Померена је граница "црвене зоне", а карабињери су променили тактику и фокусирали се на Портуенс. Област која се претражује је проширена на провинције Модене, Мантуа и Ровиђоа.

КАМЕРА СВЕ ЗАБЕЛЕЖИЛА: Овако су две жене украле новчаник Новосађанки (ФОТО)

- Наоружан је! -Сасвим сигурно има две пушке и најмање два шаржера са по 30 метака. Са оружјем је врло спретан, а уме да барата и луком и стрелом, ножем, секиром.

- Профил - Према профилу који су урадили психоаналитичари италијанске полиције, Србин је доминантно мизантроп, хладан, али повремено социјалан и пасиониран. Приписују му се различите националности, Руска, Српска, Хрватска... а користио је више имена, Игор Вацлавић, Норберт Фехер, Езекиљ, име које је узео у затвору. Врло је утрениран и спретан (бивши цимер у затвору је рекао да је радио хиљаде трбушњака дневно), савршено плива и рони, и може да преживи данима у екстремним условима. Прошао је војну обуку и зна шест језика: италијански, ерпски, шпански, руски, мађарски и румунски.