Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СЕСТРА ИВЕ БАЛОГ ОТКРИВА ДО САДА НЕРАЗЈАШЊЕНЕ ДЕТАЉЕ ЊЕНЕ СМРТИ: Ко су мистериозни Афроамериканци и где су нестали кобне ноћи?

29.08.2023. 16:12
Пише:
Србија Данас/Милош Лабудић
Foto: Srbija Danas/Facebook/Printscreen/Iva Balog/Youtube/Printscreen/Pink.rs
Фото: Србија Данас/Фацебоок/Принтсцреен/Ива Balog/Youtube/Printscreen/Pink.rs / Извор: Фото: Србија Данас/Фацебоок/Принтсцреен/Ива Balog/Youtube/Printscreen/Pink.rs

Сестра покојне Иве Балог за портал Србија Данас прича о досад неразрешеним питањима везаним за нестанак и смрт своје сестре.

Цела Србија је навијала да се потрага за Ивом Балог, која је нестала у ноћи између петка и суботе око 4 сата иза поноћи, заврши срећно и да ће се млада Новосађанка жива и здрава појавити на кућном прагу. Нажалост, Ивино беживотно тело пронађено је на обали Дунава код Старих Бановаца, а цела прича о њеном нестанку и проналажењу њеног тела обавијена је облаком мистерије, који још увек није разрешен.

РЕШЕНА МИСТЕРИЈА СМРТИ ИВЕ БАЛОГ Њена сестра открила шта се десило кобне ноћи на Официрцу - али ово и даље под велом тајне

РЕШЕНА МИСТЕРИЈА СМРТИ ИВЕ БАЛОГ Њена сестра открила шта се десило кобне ноћи на Официрцу - али ово и даље под велом тајне

"ИСПРАЋАЈ МОЈЕ ИВЕ ЋЕ БИТИ СУТРА У 13Х НА КАМЕНИЧКОМ ГРОБЉУ" Њена сестра има само један захтев за све који долазе (ФОТО)

"ИСПРАЋАЈ МОЈЕ ИВЕ ЋЕ БИТИ СУТРА У 13Х НА КАМЕНИЧКОМ ГРОБЉУ" Њена сестра има само један захтев за све који долазе (ФОТО)

ДЕТАЉИ ТРАГИЧНОГ КРАЈА ПОТРАГЕ ЗА ИВОМ: Отац девојке потврдио најгоре вести болним речима, породица путовала да идентификује тело

ДЕТАЉИ ТРАГИЧНОГ КРАЈА ПОТРАГЕ ЗА ИВОМ: Отац девојке потврдио најгоре вести болним речима, породица путовала да идентификује тело

Ивина сестра Мартина, отворено је изнела све чињенице везане за трагедију, која је погодила њену породицу, све у нади да ће се народ освестити, почети медије да схвата озбиљно, али се осврнула и на Игора Јурића, оснивача Фондације "Тијана Јурић" у оквиру Центра за несталу и злостављану децу, до ког породица никако, поред свих надљудских напора, није успела да дође.

Како је испричала Мартина за наш портал, Ива се недавно вратила у Србију после дугог пословног пута, кад ју је сестра и последњи пут видела.

- Последњи пут сам је видела у четвртак (24.8.2023), после 5 месеци њеног рада на крузеру. Толико смо се смејали да ме је стомак болео. Седели смо у породичној кући, наздравили њен долазак шампањцем и препричавали како је њој било на крузеру, а мени на мору. Ива је увек била пуна смешних прича - почиње Мартина причу за Србија Данас.

На дан Ивиног нестанка, ништа није слутило да се спрема најгоре.

- Ива је дошла кући и проводили смо време заједно. Одушевљено је нама и својим другарицама делила поклоне, које нам је донела. Сви смо се пуно смејали - истиче Ивина сестра.

Након времена проведеног са породицом и пријатељима, Ива је у петак (25.8) изашла на новосадску плажу Официрац, где ће јој се око четири часа иза поноћи изгубити сваки траг. Према наводима неких очевидаца, Ива је ушла у воду како би се расхладила, али нико је није видео како излази из воде.

Foto: Facebook/Iva Balog
Фото: Facebook/Iva Балог / Извор: Фото: Facebook/Iva Балог

Ива је нестала, а цела Србија се ујединила у потрази како за Ивом, тако и за информацијама везаним за њен нестанак. Појавиле су се сумње у њену способност пливања, али и у конзумирање алкохола, будући да је изашла у Србији после доста времена. Ипак, Мартина одбацује ове опције, будући да је веома добро познавала своју сестру и њене навике.

- Ива је била врхунски пливач и завршила је обуку за пливање и спасавање због тога што је радила на крузеру. Алкохол је пила у границама нормале када бисмо изашли или нешто славили, кад би било дружење или слично. - истиче Мартина.

Потрага за Ивом узела је маха, а појавиле су се информације да су четири младића, која су седела на плажи, видела млада Новосађанка како наводно излази из воде и разговара са сумњивим момком афроамеричког порекла.

- Информације су долазиле са различитих страна. Дунав смо препловили уздуж и попреко. Полиција није хтела ни да покуша да пронађе Афроамериканце, који су били нападни, ако је веровати информацији коју смо добили - истиче сестра настрадале Иве.

Постојале су и сумње да се у Ивином телефону потенцијално могу налазити неке информације, које би користиле потрази.

- Ивин телефон је све време био код нас. Остао је на обали, као и све њене ствари. Ништа у телефону није указивало да би могло да дође до њеног нестанка. - разјашњава Мартина.

Након дводневне потраге за несталом Ивом, беживотно тело девојке пронађено је на обали дунава код Старих Бановаца, а веома брзо је утврђено да је пронађена девојка управо нестала Ива Балог.

Како нам прича сестра, ма телу Иве није било трагова насиља или било каквих повреда, те је закључено да је дошло до утапања, што није било логично, ако узмемо у обзир чињеницу да је Ива била одличан пливач.

- Узрок смрти је застој рада срца - рекла је Мартина.

Foto: Facebook/Iva Balog
Фото: Facebook/Iva Балог / Извор: Фото: Facebook/Iva Балог

Ово је била једна у низу трагедија током ове ненормалне 2023. године, у којој су се у Србији, чини се чешће него икад, догађале породична трагедија за породичном трагедијом. Већина нас не памти годину са више смртних случајева младих и здравих људи, а једна ствар која повезује све трагедије јесу медији, који су пажљиво испратили сваки од ових догађаја. Ипак, као и већина ствари на овом свету, ни медији нису идеални и грешке су, нажалост, честа појава.

- Питање медија је изузетно важно и на неки начин може бити пресудно. Уколико неко нестане, једина опција је да се вест прошири толиком брзином, да стигне до свих људи. Медији су ту да обавесте, да помогну људима. Било би добро да људи медије доживе као нешто озбиљно, а не да када се нека вест прочита, људи то схвате као спрдњу, пошто је писање лажи честа појава. Апелујем на све људе, који раде у медијима, да доживе свој посао одговорно и професионално! - нагласила је Мартина Балог.

Она је истакла да би волела да сви заједно пођемо на један нови пут, где ће, за неке наредне генерације, бити више опција за помоћ.

- Потпуно сам разочарана у делање Игора Јурића, којег смо силно желели да контактирамо. На све бројеве које смо имали, а да су везани за Фондацију "Тијана Јурић", па чак и приватно, нисмо добили одговор - разочарано истиче Мартина.

У некој ближој будућности, чим буде скупила снаге, Ивина сестра Мартина планира да се посвети неким озбиљнијим организацијама, у нади да ће, ако нека породица доживи нешто слично ономе што је доживела породица покојне Иве, моћи брже и ефикасније да се прошири вест и помогне породици у потрази за несталим лицем.

- Апелујем још једом да се Србија већ једном освести, дозове памети и да се направи организација која ће истински бити ту од првог тренутка када нека особа нестане, како нико не би пролазио кроз овај пакао кроз који је прошла моја породица - наглашава Мартина.

Како Мартина истиче, Србији је потребна организација управо за овакве, можемо рећи, кризне ситуације. Организација за несталу децу постоји и функционише, али је Србији потребна и једна таква за одрасле људе, будући да је огроман број несталих одраслих особа. Битно је да се праве и тачне информације рапидно шире, како би се што пре ушло у траг несталој особи.