Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЈА САМ ВЕЋ ТРИ МЕТРА ПОД ЗЕМЉОМ" За кавчане је шверцовао дрогу - Шпанија тражи да плати РЕКОРДНУ новчану казну

20.12.2021. 21:05
Пише:
Србија Данас/24 седам
Vladislav Funštajn
Владислав Фунштајн / Извор: Фото: Facebook/Printscreen

Житељии сремског места Ердевик, подно Фрушке Горе, шокирани су вешћу да њихов мештанин, одлуком суда у Шпанији, мора да плати 130 милиона евра.

Ти милиони не постоје. О Владиславу Фунштајну (46) нико ништа ружно није рекао, а сви га познају, док његова мајка све веома тешко подноси. 

Владислав Фунштајн из Ердевика, коме се пред Специјалним судом у Београду суди због организовања међународног шверца 800 килограма кокаина из Латинске Америке, осуђен је у међувремену због истог дела у Шпанији на седам година затвора и рекордну новчану казну од 130 милиона евра.

ДОКТОР УПОЗОРАВА: Ово морате да знате ако пијете антибиотике!

ДОКТОР УПОЗОРАВА: Ово морате да знате ако пијете антибиотике!

ИЗ КЛАДИОНИЦЕ ОДНЕЛИ ПРЕКО 400.000 ДИНАРА! Из Прокупља дошли на Златибор па - УХАПШЕНИ (ФОТО)

ИЗ КЛАДИОНИЦЕ ОДНЕЛИ ПРЕКО 400.000 ДИНАРА! Из Прокупља дошли на Златибор па - УХАПШЕНИ (ФОТО)

"ДЕЦА СУ ЛЕЖАЛА БЕЗ СВЕСТИ" Мртав пијан се враћао са славе, па покосио бициклисте - хитно хоспитализовани (ФОТО)

"ДЕЦА СУ ЛЕЖАЛА БЕЗ СВЕСТИ" Мртав пијан се враћао са славе, па покосио бициклисте - хитно хоспитализовани (ФОТО)

Поред Фунштајна, по 130 милиона евра мораће да плате и двојица његових саучесника, Мексиканац Емануел Алехандро Асевес Квевас (26) и држављанин Русије Сергеј Рашокин (50), чиме је укупан износ новчане казне невероватних 390 милиона евра.

Vladislav Funštajn
Владислав Фунштајн / Извор: Фото: Facebook/Printscreen

Ердевичани су у неверици пошто су сазнали колико Фунштајн новца мора да плати. 

- Боље би било да су га осудили на 50 година робије него што су му одредили толику казну. Па ко има толико новца да плати? Знам Владу. Према мени и нама овде увек је био коректан. Живео је нормално. Сумњали смо да се бави нечим, али до његовог хапшења нисмо знали чим - каже једна од саговорница.

Бар на језеру

Према казивању мештана, Владислав је једно лето држао бар на оближњем језеру Брује, али само током те једне сезоне. Син му, како тврде, живи у Новом Саду, а бивша супруга са ћерком у Сремској Митровици.

Кад се крене према језеру, на изласку из Ердевика, налази се кућа Фунштајнових. На прозору је била Владиславова мајка. Рекла је да није истина све што се за њеног сина пише и тврди. 

У Хрватској осуђен због шверца марихуане

Владислав Фунштајн, професионални скипер, осуђен је у фебруару 2015. и у Хрватској на три и по године затвора због шверца 100 килограма марихуане, као и на новчану казну од 4.650 евра. Он је тада са још шесторицом хрватских држављана био оптужен да је од краја 2008. до септембра 2014. прошверцовао у Истру укупно 100 килограма марихуане, коју је претходно набављао у Србији и Црној Гори. Последњу туру од око 19 килограма дроге пренео је из Црне Горе на јахти "Весна". Ухапшен је на једном паркиралишту у Хрватској приликом примопредаје марихуане, коју је носио у руксаку и коферу.

- Он се у Србији не терети ни за једно дело и очекујем да овде ускоро буде ослобођен. За то у Шпанији знате. Не бих то да коментаришем. Нисам ништа знала о томе. Просто не могу да верујем да је то урадио - почиње причу мајка Владислава Фунштајна која је замолила да јој се не помиње име.

Јавља се мајци

Према њеним речима, Владислав је скипер и сваког лета ишао је у Црну Гору, Хрватску и друге државе које имају море због свог посла. Каже да јој се син јавља из шпанског затвора кад год може. Милионе евра наравно нема нико од чланова породице, а најмање сам Владислав. 

- Одавде из Србије му се шаље по 100, 200, 500 евра. То су ти милиони. Нема ништа - прича Владиславова мајка.

Она каже да све што се дешава са њеним сином веома тешко подноси и да готово да и није жива. 

- Немам шта више да вам кажем. Нисте ме нашли. Ја не постојим. Ја сам три метра под земљом - готово кроз сузе једва је изустила на крају мајка Владислава Фунштајна. 

Готово сви мештани знају Владислава и знају за хапшење и да треба да плати 130 милиона евра. Сви су, међутим, замолили да остану анонимни. 

- Мало је ово место и све нас је мање. Сви се углавном знамо. Лети је лепше и пуно људи, јер долазе на језеро. Сада је већином пусто. Нема овде ни вила, ни базена, а поготово нема тих милиона. Цео Ердевик не вреди толико - закључује један од мештана.

На пакетима слика Гаврила Принципа

Фунштајн је, да подсетимо, ухапшен 24. августа 2019. пошто је шпанска полиција на његовом једрењаку "Сискејп" у Атлантском океану, недалеко од Азорских острва, нашла 800 килограма кокаина у пакетима на којима је била слика Гаврила Принципа. Дрога је, како се испоставило, преузета у Мексику и пренета је преко Атлантског океана у Европу.

Gavrilo Princip
Гаврило Принцип / Извор: Фото: Printscreen/ mup.gov.rs

Владислав је био капетан брода, а са њим је ухапшена и његова двочлана посада - Рус и Мексиканац. Током вишемесечног праћења, утврђено је да је Рус претходно долазио у Србију, где се договарао са Фунштајном око превоза кокаина. Мексиканац, који је по занимању морски биолог и професионални ронилац, вероватно је требало да одложи кокаин у море приликом доласка до Европе, како би га купци преузели глисерима.

У Србији су готово истовремено приведени Мирко Ђанковић (68) и његов син Драган Ђанковић (41) из Шида, као и Борислав Истијановић, због сумње да су Фунштајну и другим члановима групе уплаћивали новац који је коришћен за шверц кокаина. Суме су се кретале од 600 до 2.000 евра.

Сви они су негирали кривицу пред нашим судом и тврдили да немају везе са кријумчарењем дроге и да су новац уплаћивали јер их је тако Фунштајн замолио. Временом се испоставило да је иза шверца кокаина стајао заправо злогласни "кавачки клан" и да је преузимање товара у луци Порто у Португалији требало да организују чланови словеначке ћелије те банде, али их је полиција у томе предухитрила.

То пише у кривичној пријави коју је полиција Словеније предала Специјалном државном тужилаштву те земље. Пријавом је обухваћено 48 идентификованих и више неидентификованих чланова "кавачког клана".

}