Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОН ЈЕ БИО "ПАКАО" У БЕЛИВУКОВОЈ ГРУПИ! Невоља га је питао за све у вези са оружјем - држао им посебне обуке (ВИДЕО)

19.08.2021. 18:34
Пише:
Србија Данас/Новости
Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Фото: YoutubePrinstcreen/Insajder/TV Пинк Printscreen

Јанковић је професионални снајпериста који је испрва био припадник 63. падобранске јединице где је и изучио занат.

Нове информације у вези са случајем подигнуте оптужнице против криминалног клана Вељка Беливука и Марка Миљковића свакодневно испливавају, међутим ко је извесни "Hell" у њиховим заједничким групама и дописивањима, није знао чак ни сведок сарадник.

Да ли сте знали да из Србије можете да тргујете ценом акција компанија Адидас и Најк?

Да ли сте знали да из Србије можете да тргујете ценом акција компанија Адидас и Најк?

ИНСПЕКТОР СБПОК-а ПУШТЕН НА СЛОБОДУ! Против Божидара Столића није поднета оптужница

ИНСПЕКТОР СБПОК-а ПУШТЕН НА СЛОБОДУ! Против Божидара Столића није поднета оптужница

ЗВИЦЕРОВ РОЂАК "ОПЕРИСАО" ПО ЦРНОЈ ГОРИ ЗА БЕЛИВУКА: Сумња се да је он учествовао у ТРИ ликвидације заједно са Вељом и Маретом Месаром

ЗВИЦЕРОВ РОЂАК "ОПЕРИСАО" ПО ЦРНОЈ ГОРИ ЗА БЕЛИВУКА: Сумња се да је он учествовао у ТРИ ликвидације заједно са Вељом и Маретом Месаром

У транскриптима разговора који су недавно објављени у кривичној пријави поднетој Специјалном тужилаштву Црне Горе, а које је Веља Невоља водио са својим војницима преко криптоване апликације где је свако имао своје кодно име спомиње се и "Hell". И док се зна да је Беливук био "Сопрано", а Миљковић "Кратос", чак ни сведок-сарадник Бојан Хрватин није знао ко је иза кодног имена "Hell" ("Пакао").

Та особа се помињала у Вељином обраћању док је препричавао убиство Дамира Хоџића и Адиса Спахића у Црној Гори, као и отмицу Милета Радуловића, а управо је "Hell" био присутан и учествовао у томе. Такође, јасно је из других разговора да је био особа од поверења, а Беливук је управо њега питао за све у вези са оружјем због чега је познато да је био стручњак у том пољу.

Adis Spahić
Адис Спахић / Извор: Фото: Facebook/Printscreen

Због тога не чуди што је Небојша Јанковић, бивши полицајац и припадник елитне јединице Војске Србије 63. јединице Падобранских бригада, који је Вељку Беливуку донео снајпер, а потом га у шуми и обучавао како да пуца из њега, препознат као особа иза кодног имена "Hell", преносе Новости. О Јанковићу се писало након хапшења Беливукове групе, а приказан је и видео снимак Веље и њега у шуми где га снајпериста учи како да пуца. Јавност је видела и његову фотографију на којој са снајпером у кутији шета усред Београда.

Транскрипт разговора после ликвидације два Црногорца

У поруци након убиства два Црногорца и отмице трећег, Хоџића су означили као "Касапа", а Спахића као "зета" - што је и био Дамиру Хоџићу, док је Миле Радуловића, познатији као Капетан, ословљен са "М.".

Marko Miljković
Марко Миљковић / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

- Осумњичени Б. В. је гласовном поруком путем криптованог мобилног телефона обавестио друге припаднике криминалне организације о начину на који је извршио описано кривично дело, те је истима саопштио:

- Брате, Земо и Hell и сви су добро одреаговали, то не може уопште да се коментарише, свако је хвато свог, мени је запао "Касап", "Кратос" је хвато "зета", "Hell" је хвато М., то што је "Касап" имао утоку и потегнуо, брате то нико није могао да очекује и то није могло да се промени и не може да се исправи, то никако брате, ја уопште нисам хтео да ризикујем, ми смо се тако договорили сами без обзира шта сте ви рекли ту у групи, ако се види и потегне одмах се пуца. Брате то нема шта ту да се правдамо -  наводе из СДТ-а како је гласила размена Беливука са остатком криминалне групе.

Према до сада познатим информацијама у организованој криминалној групи коју је предводио Беливук, Јанковић је био задужен за обучавање и припремање припадника групе за употребу снајперске пушке, а полиција је пронашла најмање два места на којима су пушке "упуцаване" и на којима је вршена обука.

Јанковић је професионални снајпериста који је испрва био припадник 63. падобранске јединице где је и изучио занат. Потом се запослио у МУП-у, али тај посао је напустио и отворио мењачницу, а извори су претходно тврдили да је "врхунски снајпериста".

Како су у штековима Беливукове криминалне групе пронађена два снајпера, сада се сумња да је Јанковић, као професионалац и бивши припадник МУП-а који зна да рукује и овим оружјем, био задужен за обучавање и других убица који стоје иза злочина извршених овим оружјем.

Умешан је, у како се сумња у још две ликвидације извршене из овог оружја у Србији и Црној Гори, али и један покушај убиства. Јанковић је наводно рекао да је индиректно учествовао у убиствима снајпером на гробљу у Сопоту, као и у затвору у Спужу, али и пуцњави на владику Јоаникија и контроверзног бизнисмена Миодрага Даке Давидовића у београдском хотелу "Краун плаза".

Снајпером на бизнисмена и владику Јоаникија

Никшићки бизнисмен Миодраг Дака Давидовић (62) рањен је децембра 2019. године из снајпера док је седео у бару хотела "Краун плаза" у Београду. Овај покушај убиства из снајпера шокирао је јавност, а није утврђено да ли је мета атентатора можда био владика Јоаникије, с којим је Давидовић те ноћи седео.

Miodrag Daka Davidović
Миодраг Дака Давидовић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/TV Коперникус

Давидовић, који иначе већ девет година са породицом живи у овом хотелу у Београду, тада је погођен у руку иако је нападач највероватније циљао да га убије, а спасило га је то што је трослојно стакло на прозору хотела преусмерило метак. Нападач је одмах након пуцњаве побегао аутомобилом из круга хотела, а возило и снајпер коришћен у нападу, запаљени су неколико улица даље на Новом Београду.

Метак кроз срце затворенику иза решетака

Септембра 2016. године у спушком истражном затвору догодило се убиство Далибора Ђурића, Црногорца који се доводио у везу са шкаљарским кланом. Тог дана, Ђурић је по уобичајеном протоколу кренуо у затворску теретану која се налазила у Полуотвореном одељењу затвора.

У том тренутку, наизглед, био је заштићен затворским зидинама и бодљикавом жицом и ништа није слутило да ће доћи до злочина.

- Неко је шетао, неко вежбао, одједном се само чуо пуцањ и Ђурић је пао - казали су из затвора након убиства.

Међутим, снајпериста сакривен на брду на удаљености од 300 метара од затвора чекао је у заседи тај тренутак и искористио га - испалио је смртоносни хитац Ђурићу право у срце.

- Метак је изашао на леђа и направио велику излазну рану. Сви су притрчали, а њему је на уста почела да излази крв. Дошли су службеници, убачен је у њихов ауто и одвезен је у болницу - казали су у спушком затвору.

Ипак, Ђурићу није било спаса и упркос напорима лекара да спасу његов живот. Он је преминуо у болници. Сада се сумња да је Јанковић на неки начин био задужен за ову ликвидацију, посебно управо због тога што је убијени Ђурић био близак шкаљарском клану, док је Беливук последњих година блиско сарађивао и практично водио београдски огранак супарничког кавачког клана.

Ликвидација и на сахрани

Један од најмистериознијих злочина одиграо се 2017. године када је на сопотском гробљу, после сахране хицем из снајпера убијен Миломир Јовановић (46) из Вранића, својевремено један од ближих сарадника Дејана Стојановића Кеке, вође новобеоградског клана. Пошто су одјекнули хици, на гробљу су завладали потпуни хаос и паника.

- Било је страшно. Буквално су сви залегли у секунди, а онда су почели да беже у потпуном хаосу. Хитна помоћ у Сопоту је пола сата касније била пуна људи који су присуствовали убиству и којима је од шока позлило. И на улицама је било страшно. Црни џипови, углавном лозничких регистрација, буквало су јурили градом - рекао је тада један од мештана који су присуствовали сахрани, али и убиству.

Јовановић је био у пратњи тројице мушкараца који су га чували. С њима је кренуо према џипу. Пре него што је успео да отвори врата, одјекнули су хици. Погођен је у груди и на месту је преминуо. Његово обезбеђење га је одмах ставило у џип и великом брзином одвезло до Дома здравља, али су лекари по пријему могли само да констатују смрт.

Јовановић се, иако му је има познато још из деведесетих година, наводно бавио пословима око трговине наркотика, па се мотив хладнокрвне егзекуције тражио управо у његовим контактима из ове сфере. Мистерију овог убиства додатно продубљује чињеница да је његов брат нестао шест месеци раније под мистериозним околностима. Све ово, подсећа на начин рада Беливукове екипе.