Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈЕДНА РЕЧЕНИЦА КОШТАЛА ЈЕ ГЛАВЕ ГЕНЕРАЛА! Главни егзекутор "Земунаца" открио тајну клана - овако су преварили Легију (ВИДЕО)

13.06.2023. 09:14
Пише:
Србија Данас/Курир
Sretko Kalinić, Miloš Simović
Сретко Калинић, Милош Симовић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/B92/putishka

Многе ликвидације нерешене су до данас.

Заменик начелник Ресора јавне безбедности Бошко Буха убијен је пре 21 године. Ликвидиран је у ноћи између 9. и 10. јуна 2002. док је улазио у своје возило код хотела "Југославија". Убица је из непосредне близине испалио у њега више хитаца из аутоматског оружја.

Током деведесетих у Београду су убијена шесторица активних и бивших инспектора полиције. Годинама су о мотивима за њихову ликвидацију објављиване свакојаке верзије, али су сви случајеви остали нерешени. Убиства полицајаца нису окончана ни након политичких промена 2000. године.

Буха је био међу тим жртвама.

БРУТАЛНЕ ЛИКВИДАЦИЈЕ СВЕДОКА И БРОЈНЕ КОНТРОВЕРЗЕ Суђење за Ђинђићево убиство завршено пре 16 година - ово и даље МИСТЕРИЈА

БРУТАЛНЕ ЛИКВИДАЦИЈЕ СВЕДОКА И БРОЈНЕ КОНТРОВЕРЗЕ Суђење за Ђинђићево убиство завршено пре 16 година - ово и даље МИСТЕРИЈА

ВЕЧИТА МИСТЕРИЈА Да ли ће некада бити откривено о чему је Легија разговарао са њима - овај детаљ свима промакао

ВЕЧИТА МИСТЕРИЈА Да ли ће некада бити откривено о чему је Легија разговарао са њима - овај детаљ свима промакао

АРКАНУ ДАО ЧИТУЉУ, ЦЕЦИ ПРВИ ИЗЈАВИО САУЧЕШЋЕ Једно је мистерија и дан данас: Мој рецепт за ликвидације београдског олоша траје пет до шест секунди

АРКАНУ ДАО ЧИТУЉУ, ЦЕЦИ ПРВИ ИЗЈАВИО САУЧЕШЋЕ Једно је мистерија и дан данас: Мој рецепт за ликвидације београдског олоша траје пет до шест секунди

Убијени полицијски генерал пре ликвидације налазио се са друштвом на сплаву "Жабар", са кога је кренуо у 2.30 часова. Очевици су причали да су се чула два рафала, један дуги и један кратки, после чега је генерал остао да лежи поред свог возила. Иначе, у тренутку Бухине ликвидације недалеко од места убиства, налазила се патрола саобраћајне полиције, која се бацила на земљу кад су зачули рафале, а кад су устали већ је било касно јер су нападачи побегли аутомобилом.

Четири месеца касније за убиство је осумњичен и ухапшен Никола Маљковић, као и још неколицина његових сарадника, а наводно су сви били чланови групе Жељка Максимовића Маке. Суђење овој групи није донело никакав расплет. Сви ухапшени су ослобођени 18. новембра 2004. због недостатка доказа.

Врховни суд је 28. октобра 2005. поништио ослобађајућу пресуду и наложио да се суђење понови, али оно није организовано, јер су оптужени у бекству и недоступни правосудним органима Србије.

Бошко Буха се није устезао да опише стање у држави после политичких промена. Навео је да је ауто-мафија сасечена, али да је трговина дрогом у замаху, те да је у Београду криминалним групама одузето око 5,5 милиона марака, од чега два милиона нафтној и дуванској мафији. Али они нису мировали:

- Нуђени су ми контакти с људима из подземља, а мафија је покушала да се додвори и неким политичарима ДОС нудећи им разне услуге, новац, чак и досијее којима би компромитовали своје политичке противнике.

У тој његовој изјави многи верују да се налази и мотив убиства.

Бошко Буха рођен је 1959. у Вировитици у Хрватској. Завршио је Факултет народне одбране у Загребу и запослио се као радник унутрашњих послова у Вировитици где је радио до бурних дешавања 1991. Буха се пре почетка ратних дешавања иселио у Србију, где је постао начелник Одељења унутрашњих послова у Сопоту. Средином 1998. постаје командант Бригаде полиције СУП Београд. У том својству је службовао на КиМ, где је био и рањен.

За кључни тренутак његове каријере сматра се дешавање пред сам 5. октобар 2000. Од одбијања да интервенише против рудара Колубаре и одбијања да на сам 5. октобар реагује против окупљених демонстраната пред тадашњом Савезном скупштином. Буха 6. фебруара 2001. постаје начелник СУП-а Београд, друга по важности функција у Ресору јавне безбедности, а 1. јуна исте године унапређен је у чин генерал-мајора полиције. Средином децембра 2001. постаје помоћник начелника Ресора јавне безбедности.

"БУХУ СУ УБИЛА БРАЋА СИМОВИЋ"

Сурови егзекутор "земунаца" Сретко Калинић у својој књизи "Земунски клан - ко је ко" тврди да су Буху убила браћа Милош и Александар Симовић. Како даље наводи, они су затим отели Драгана Илића Лимара и мучили га све док му нису изнудили признање да су он и Жељко Максимовић Мака ликвидирали генерала!

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Калинић, који служи 40-годишњу робију у затвору Забела, тврди да су Симовићи после убиства успели да убеде чак и Милорада Улемека Легију да иза Бухине ликвидације стоји такозвана Макина група, јер је Улемек волео Буху и сигурно би се осветио Милошу и Александру да је знао да они стоје иза злочина.

- Симовићи су после за***али и Легију да су Мака и Лимар убили Буху - напомиње Калинић.

У књизи се директно обраћа бившем пријатељу Луки Бојовићу, називајући га "Амиго", па га је, између осталог, подсетио на неке доживљаје и злочине у које су, према Сретковим тврдњама, умешани Симовићи. Из мржње према овој браћи, Калинић у књизи Милоша назива Дерпе Главати Симовић, а Александра - Аца Спадало или Дебил.

- Дерпе Главати Симовић и његов брат Аца Спадало убили су генерала полиције Бошка Буху... Убили су они после још два позната и цењена полицајца, Ненада Баточанина из Београда и Жељка Шкрбу из Републике Српске. Дерпе Главати Симовић је осуђен за ову двојицу, док Аца Спадало није јер је био у пратњи или у аутомобилу с братом, заборавио сам. А сада ћу да вам дочарам како је изгледало хапшење Драгана Илића Лимара - пише Калинић, и додаје:

- Хапсили су га Дерпе Главати Симовић, његов брат Аца и још неки чланови "земунског клана", уз помоћ саобраћајне полиције, која је блокирала споредне улице да Лимар не може да побегне. Дерпе Главати Симовић је затим мучио Лимара заједно са братом Ацом и терао га да понавља за њима оно што му кажу, између осталог да призна да је Жељко Максимовић Мака убио генерала Буху. То су снимали диктафоном, ако се добро сећам, а Лимара су после предали полицији, која га је одвела у станицу "29. новембар". Симовићи су после заје*али и Легију да су Мака и Лимар убили Буху...

Све вести о Земунском клану прочитајте ОВДЕ.