Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЈЕДВА СМО ИМАЛИ СНАГЕ ДА ГЛЕДАМО УБИЦЕ НАШЕГ СИНА" Отац убијеног Стефана (18) први пут очи у очи са крвницима

23.09.2020. 22:27
Пише:
Србија Данас/Блиц
Stefan Filić
Стефан Филић / Извор: Фото: Facebook/Milica Миленковић

Несрећни Стефан, иначе матурант Економске школе у Великој Плани, преминуо је од последића повреда који су му насилници нанели.

- Једна смо смогли снаге да гледамо убице нашег сина, да слушамо њихову срамну одбрану о тако суровом пребијању и на крају убиству, али због Стефана морамо да издржимо до краја суђења - рекао је у исповести Ненад Филић, отац покојног Стефана (18) кога су почетком фебруара насмрт пребила двојица младића испред ноћног клуба у Великој Плани.

Проверите зашто је сви имају у телефону! Свако ко ово користи, решава све проблеме једним кликом

Проверите зашто је сви имају у телефону! Свако ко ово користи, решава све проблеме једним кликом

ОВАКО СУ ПАЛИ СРПСКИ ПИНК ПАНТЕРИ: Трагом једног члана срушили целу банду

ОВАКО СУ ПАЛИ СРПСКИ ПИНК ПАНТЕРИ: Трагом једног члана срушили целу банду

НАЈНОВИЈЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Ево шта се дешава са осумњиченим за убиство Страхиње Стојановића

НАЈНОВИЈЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Ево шта се дешава са осумњиченим за убиство Страхиње Стојановића

Пред Вишим суду у Смедереву данас је одржано припремно рочиште у случају убиства Филића, за које су окривљени Никола Б. (20) и Митар П. (20) из Велике Плане.

Они су, како се сумња, мучки претукли Стефана 2. фебруара ове године, испред локала "Бородолом" у Великој Плани. Насилници су насрнули најпре на Филићевог млаћег брата и друга, а затим се умешао и Филић желећи да их растави, али је сукоб младића по свему судећи ескалирао.

Никола Б. и Митар П. су после хапшења саслушани у Основном јавном тужилаштву у Великој Плани, али су тада били осумњичени за наношење тешких телесних повреда. Међутим, после смрти Стефана Филића сагледане су све околности догађаја, па је случај прешао у надлежност Вишег тужилаштва у Смедереву, које ухапшене терети за тешко убиство, за које је запрећена казна од најмање десет година затвора или доживотна робија.

Како је испричао Стефанов отац, Ненад Филић, на суђењу у уторак, које је било затворено за јавност, у судници су се поред оптужених нашли и он, његова супруга тачније мајка мучки убијеног младића, али и његов малолетни брат А. Ф. који је био сведок овог језивог злочина.

- Најтеже нам је било када смо морали да слушамо неке делове у оптужници који су били у вези са убиством нашег Стефана, а да их до сада нисмо ни зналил. Још горе је што је млађи син све то морао да слуша. Њихова одбрана је причала лажи, јер им је то посао, али ми верујемо нашем млађем сину и бројним сведоцима - прича отац Ненад.

Одбрана оптужених покушала је суду да приложи снимак на коме се наводно види како је изгледала туча кобне вечери. Међутим, како је рекао отац Ненад Филић, суд је одбио тај снимак.

Како је он испричао, Никола Б. је делимично признао кривично дело за које га терете, док је Митар П. остао при својој изјави да није учестовао у убиству и све негирао.

- Никола Б. је рекао на суђењу да се каје за оно што је урадио и изјавио нам је саучешће. Морам ово да кажем, али то нам сада не значи ништа када нашег Стефана више нема. Митар П. ништа неће да призна, такорећи прави се луд, да он то вече ништа ништа урадио - навео је отац.

Поред све туге која породица Филић носи са собом због губитка старијег сина, остаје им нада да ће правда бити задовољена.

- Много нам значи подршка пријатеља, рођака, али и тужиоца који нас стално уверевају да ће до детаља проверити све, тачније да насилници неће проћи некажњено - каже отац.

Мајка преминулог Стефана једва је смогла снаге да присуствује суђењу.

- Ми се као породица боримо да што мање мислимо о томе и да увек будемо у обавезама како нам не би навирала сећања. Сада после овог суђења, јако смо растројени требаће нам времена да се опоравимо. Наш смисао живота је изгубљен, једино због млађег сина морамо да се боримо да останемо јаки и њега изведемо на прави пут, а можемо да замислимо како је тек њему који је гледао док му убијају брата - тужно је испричао отац.

Како је Ненад Филић навео од почетка подизања оптужнице нада се да ће правда бити задовољена и да ће убице његовог сина добити казну коју заслужују.

- Очекујем да ће се наћи правда, верујем тужиоцима, они ми уливају наду. Да су ови насилници раније санкционисани за друга дела која су чинили вероватно се ово никада не би десило нашем сину - навео је отац.

Породица се седам месеци након губитка сина и даље пита због чега је неко убио тако дивно и мирно дете као што је био Стефан.

- И даље не могу да се помирим са тим да су они убили нашег сина јер је хтео да смири сукоб. Он их је лепо замолио, не разумем зашто су морали и њега да нападну касније. Стефан је увек био веселе нарави, сигурно их није увредио - додао је Ненад Филић.

Подсетимо, у оптужници се наводи да су окривљени младићи задали више удараца песницама у главу Стефану Филићу. Док је лежао на плочнику, оптужени Никола Б. га је шутнуо ногом у главу. Полиција је стигла два минута касније, а кобни догађај забележила је сигурносна камера клуба.

Оптуженима се притвор продужава до следећег суђења које је заказано за 23. октобар у Вишем суду у Смедереву.

Подршка од комшија, пријатеља...

Иако је данашње суђење било затворено за јавност, у Вишем суду, појавиио се велики број комшије, пријатеља, породице, који је желео да пружи подршку породици убијеног Стефана.

- Они су сви ушли у судницу, нико од обезбеђења се није лоше понашао према нама, међутим касније је судија рекао да је суђење затворено за јавност и морали смо да изађемо. Свакако нам много значи ова подршака, када знамо да су сви на страни правде - испричала је тетка Стефана Филића.