Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Јурић: БОРБА за ДОЖИВОТНИ ЗАТВОР убице деце се наставља!

02.01.2019. 10:46
Пише:
СрбијаДанас/Блиц
Igor Jurić
Игор Јурић / Извор: Foto:Youtube/PrintScreen/ Тијана_рс

Игор Јурић, оснивач Фондације "Тијана Јурић", и Предраг Михаиловић, главни и одговорни уредник "Блица", предлог измене Кривичног законика по којем би Србија увела доживотни затвор за убице деце и бременитих жена, предали су председници Скупштине Маји Гојковић почетком маја 2017.

- Од маја 2017. води се важна битка за безбедност наше деце, за увођење казне доживотног затвора за убице деце и бременитих жена. Мале победе су извојеване, али ова коначна желимо да верујемо да ће се догодити у новој 2019, у име више од 150.000 потписника ове иницијативе. 

А како је све кренуло? Иако ће многи помислити на трагичну смрт његове ћерке Тијане, коју је свирепо убио Драган Ђурић, Игор Јурић доживео је љутњу, бес, али и немоћ због монструозног убиства Анђелине Стефановић (3). Њен живот прекинут је само годину дана касније пошто је Тијанин убица добио максималну казну од 40 година затвора.

- Нисам могао да схватим да сви они изгубљени, одузети животи деце пре Анђелининог, нису били крај. Схватио сам да се убице не плаше. Сама помисао да живе у земљи у којој се у затвору остаје доживотно мора да има ефекта. Имамо пример Дарка Костића који је најпре убио старију жену, за то био осуђен, и након седам година изашао из затвора. Онда је убио Ивану Подрашчић (15), недужно дете. Не смемо да заборавимо ни Душицу Илић, коју је априла 2001. убио Горан Илић. То је монструм који је био у поправном дому, убио једну особу, а затим је мртву силовао. Тада је осуђен на максималну затворску казну, али му је она амнестијом смањена за петину. Након изласка из затвора, убио је и силовао девојчицу. То је била његова шанса, а наш пораз - подсећа Јурић, који се већ тада несебично залагао за бољу и већу безбедност деце.

Одлучио се за највећи корак - био би управо тај да се убице деце најстроже кажњавају у Србији. Уследио је обиман и стручан рад који је изродио сам предлог измене члана закона. Након што је предат у Скупштину Србије, месецима није било назнака да се предлог Фондације и „Блица" уопште разматра. Јурић није желео да седи скрштенх руку. У октобру 2017. почело је прикупљање потписа грађана. Уз подршку „Блица", Јурић је апеловао на државу да не занемарује тако важну ствар и подсећао на то колико је деце изгубило живот од руке свирепих убица. Писало се о Драгани Ћирић, Ивани Подрашчић, Катарини Јовановић, његовој Тијани.

У међувремену је одржана друга конференција Фондације "Безбедност и сигурност", на којој су организоване стручне дебате и панел-дискусије о увођењу доживотне казне затвора за убице деце и жена.

Вишеструки силоватељ повратник НА СЛОБОДИ, јавност у страху ИГОР ЈУРИЋ УПОЗОРАВА ЖЕНЕ У СРБИЈИ

Крајем октобра 2017. почела је и успешно је завршена акција прикупљења потписа. За прихватање петиције, према закону, довољно је 30.000, али је у току акције подршку иницијативи дало око 160.000 грађана Србије. Заједно са грађанима Србије, Јурић је веровао је да ће држава брзо увидети да је иницијатива шанса да се промени закон и да попут многих европских земаља уведемо казну доживотног затвора.

Убрзо су потписи уручени Скупштини Србије, до Јурића су из врха државе стизале речи подршке.

- Министарка ми је чврсто обећала, као и сваком родитељу ове земље, да то неће бити заборављена прича. Било би погрешно изневерити људе који су желели само да се о овоме расправља у Скупштини и да се донесе најбоља одлука за све нас - рекао је Игор Јурић 

НОВОСАЂАНИ У ПАНИЦИ! Злочинац ПОНОВО НА СЛОБОДИ! Одвукао жртву у ЖБУЊЕ, па је силовао! Али, то није НАЈГОРЕ!

Међутим, све је остало на речима. У априлу 2018. године упутио је отворено писмо председнику Србије Александру Вучићу, премијерки Ани Брнабић и председници Скупштине Маји Гојковић.

„Уколико заиста верујемо у то да су деца наше највеће благо, а не да је то тек пука флоскула - дужни смо да учинимо све како би то благо одрастало и стасавало безбрижно и како би нас као бољи људи од нас сутра наследили, а то, верујем, могу само уколико се заједно потрудимо да више никада ниједно дете у Србији не страда од монструма, односно да пошаљемо јасну и недвосмислену поруку да Србија према таквим, најгнуснијим злочинима неће имати трунке толеранције, напротив", написао је Јурић. Фондација је још једном упутила снажан апел - у више од 20 градова Србије осванули су и билборди са порукама да „Ћутање није решење" и „Заштитимо децу", а у септембру је у Суботици одржана трећа међународна конференција о безбедности деце, где је такође било речи о иницијативи. 

Оптужили оца ТИЈАНЕ ЈУРИЋ да је РОБИЈАО ЗБОГ КРАЂЕ, а он се поводом тога огласио на Фејсбуку!

И поред тога, предлог је био на чекању и тек сада појавио се мали трачак наде - недавно је министарка Нела Кубуровић најавила формирање радне групе на припреми за измену Кривичног законика Србије. Фондација ће имати свог представника. Учињен је корак напред. У 2019. нека их буде још више.