Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"КАД УМРЕМ ИДЕМ У ПАКАО, БАРЕМ ЋУ ИМАТИ ДРУШТВО, У РАЈУ БИХ УМРО ОД ДОСАДЕ" Тома Фила отворио душу - за живота одбио само ова два гнусна случаја

03.09.2023. 10:07
Пише:
Србија Данас/Мондо
toma-fila
тома-фила / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Тома Фила - један је од најпознатијих адвоката у Србији. Бранио је најпознатије личности ове државе. Признаје да свог оца, још чувенијег адвоката, никад није могао да надмаши

Бивши председник Србије и СР Југославије Слободан Милошевић данас би био жив да су га из Хага пустили на време кући да се лечи од ангине пекторис, тврди у интервјуу за Курир Тома Фила, легендарни београдски адвокат и члан Главног одбора Социјалистичке партије Србије. Како каже, све приче о шећеру и којечему од чега је Милошевић наводно боловао нису истините.

РАДНИЦА ПЕКАРЕ У ЛОКВИ КРВИ! Покушај самоубиства на Зеленом венцу, КОЛЕГА ЗАТЕКАО ЈЕЗИВ ПРИЗОР

РАДНИЦА ПЕКАРЕ У ЛОКВИ КРВИ! Покушај самоубиства на Зеленом венцу, КОЛЕГА ЗАТЕКАО ЈЕЗИВ ПРИЗОР

ЖЕСТОКА ПУЦЊАВА У БЕОГРАДУ! Младић (18) упуцан у груди, у Ургентном центру му се боре за живот

ЖЕСТОКА ПУЦЊАВА У БЕОГРАДУ! Младић (18) упуцан у груди, у Ургентном центру му се боре за живот

"ТУКЛИ РАДНИКЕ ГРАДСКЕ ЧИСТОЋЕ И ПРЕТИЛИ ДА ЋЕ ИХ УБИТИ" Ужас код Лесковца: Приведена четворица нападача, полиција истражује случај

"ТУКЛИ РАДНИКЕ ГРАДСКЕ ЧИСТОЋЕ И ПРЕТИЛИ ДА ЋЕ ИХ УБИТИ" Ужас код Лесковца: Приведена четворица нападача, полиција истражује случај

Он указује да се са ангином пекторис може живети 100 година ако имате добре услове за живот, а бивши председник Србије и СРЈ их, истиче Фила, у хашком затвору није имао.

- Ако већ нису они имали услова да га лече, могли су да га пусте да иде у Русију да се лечи, али, ето... И што се Френкија тиче (Франко Симатовић, хашки осуђеник који је пре неколико дана пуштен пре времена из Хага како би могао у Србији да прима терапије, прим. аут.), ако је тачно да има најтеже обољење, у Холандији се хемиотерапија уопште не примењује. Они су једина земља у Европи где се то не ради и зато је и дозвољено да се врати у Србију и да овде покушају да га излече. Иако нису велике шансе за успех, оне ипак постоје - наводи Фила.

Ратко Младић је такође тешко болестан, како тврди његова породица. Мислите ли да има шансе да се и он привремено ослободи због лечења из такозваних хуманитарних разлога или је код њега сасвим друга ситуација?

Тешко да ће га пустити јер је он на доживотној робији и подигла би се велика 'фрка' ако би му допустили то. Дај боже да му дају да дође кући да се лечи, али сумњам, јер то евентуално успе онима који су осуђени на краће казне, али на доживотне тешко. Ратка Младића знам много добро, не из Хага већ из времена када је био главнокомандујући Војске Републике Српске. Пријатељи смо и волео бих да га пусте да се лечи како треба - додаје Фила.

Према неким подацима, албански затвореници попут Хашима Тачија и његове екипе имају и џепарац, теретану, библиотеку, сталне шетње... Јесу ли услови у Хагу исти за све?

- Имају и наши исте такве услове, могу да кувају сами и поручују одавде од хране шта год хоће. Проблем код оболелих особа је у томе што немају адекватну здравствену заштиту и негу, али све остало је заиста на добром нивоу. Добијају редовно новине, гледају телевизију, на располагању им је доста тога, али је здравствена нега велики проблем - наставља Фила.

toma-fila
тома-фила / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Кад смо код Тачија, у току је суђење њему и осталим вођама ОВК... Претпостављам да сте упознати са оптужницом. Је ли она на чврстим ногама? Како ће се, по вама, тај процес завршити? Какву пресуду да очекујемо?

- Оптужница јесте чврста. Онај део оптужнице за злочине над албанским народом је заиста чврст. Наши које су заробили и киднаповали нико више никада није видео, нема преживелих Срба из логора, али зато има Албанаца, јер су се они спасавали најчешће тако што су подмићивали и плаћали ОВК одређене суме да би се ослободили, па они сада сведоче. Овај део што се Срба тиче, 'жуте куће' и слично, ту нема преживелих Срба као сведока, а приштинска комисија не дозвољава ископавање лешева, иако је Вељко Одаловић доказао да су тамо сахрањивани Срби. Ми смо, с друге стране, свако место где су тврдили да има албанских жртава прекопали. Све у свему, очекујем много велике казне за све њих - каже он.

Говорили сте својевремено да ће се постојање "жуте куће" у Албанији тешко доказати... Је ли то управо због овога што сте рекли, да нема живих сведока међу Србима?

- Тако је. Ниједан Србин, који је био заробљен, није се вратио жив. А Куртијеви не дозвољавају да се копа тамо где се претпоставља да су жртве, иако су наши и темеље цркве прекопавали када су тврдили да су тамо албанске жртве. Ми смо све урадили што је требало, а они за наше неће ништа - каже Фила.

toma-fila
тома-фила / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Велику пажњу јавности изазвао је ваш недавни интервју у којем сте испричали и да ћете сигурно завршити у паклу, јер тамо завршавају адвокати. Рекли сте и да вам је нуђено да браните Звездана Јовановића, који је осуђен због убиства премијера Зорана Ђинђића. До тога није дошло, објаснили сте и шта сте му саветовали... Али, да ли постоји неко кога ни под којим условима не бисте пристали да заступате и јесте ли неке случајеве одбили?

- Патријарх Иринеј ми је био добар пријатељ, као и Порфирије сада, мада ми је Иринеј блискији. Био ми је на свакој слави, а наше пријатељство је почело преко Дејана Накића док је још био владика у Нишу. Чак су и причали да је за патријарха захваљујући мени изабран (смех). Зато сам и рекао да ћу сигурно у пакао. А два пута сам у каријери одбио случај и оба ћу памтити до краја живота. Једном, искрено, на наговор мајке, када је био у питању убица који је убио дете од шест година. Најпре је силовао, па полио бензином и запалио дете... Мајка је моја чула за то и рекла ми је да ће да ме се одрећи будем ли га бранио. Други случај који сам одбио је када је човек силовао мајку и сломио јој два ребра... Ми по кодексу морамо да бранимо оптужене и зато и кажем да ћемо у пакао, али како ће највећи број људи које знам сигурно завршити у паклу, барем ћу имати друштво, у рају бих умро досаде - каже Фила.

Дешава се да у јавности износите ставове који нису баш у складу са званичном политиком ни ваше странке, СПС, али ни коалиционог партнера СНС. Шта вам у тим ситуацијама каже лидер СПС Ивица Дачић? Да ли вам замери?

- Не могу да кажем да ми замери... Ми се понекад не слажемо, што није спорно. И јесмо у коалицији и ја несвесно нешто изговорим, али никада нешто што би довело у питање коалицију. Ја се и дружим с њима, али не мислимо увек сви исто. Ето, рецимо, нисам се сагласио са изменама Устава, мислио сам да је то непотизам, а да ли сам био у праву, време ће показати. Исто тако, рекао сам иронично да, када демократе победе, ето нас с њима. И то се приказало као да им се нудим, а моја је поента била да они никада неће поново доћи на власт, распали су се комплетно, почев од Демократске странке, па надаље. Све у свему, мени је мирна савест - завршава Фила.