Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОТВОРЕНА МНОГА ПИТАЊА: Како ће изгледати суђење за масовно убиство у "Рибникару"? Ово су четири кључне дилеме

31.01.2024. 22:15
Пише:
Србија Данас/Блиц/Дијана Богосав
Suđenje roditeljima Koste Kecmanovića
Суђење родитељима Косте Кецмановића / Извор: Фото: Србија Данас/Друштвене mreže/YouTube/Printscreen/ординација

Следеће рочиште заказано је за 29. фебруар и 1. март, када би Кецмановићи требало да изнесу одбрану.

После прва два уводна дана суђења родитељима дечака-убице који је 3. маја у "Рибникару" убио деветоро својих вршњака и чувара школе, а ранио још њих шесторо, много питања је остало без правог одговора.

НОВА ТУЖБА ЗА РОДИТЕЉЕ ДЕЧАКА-УБИЦЕ! Једна од жртава масакра у "Рибникару", рањена професорка историје, нема дилему око тога ко је кривFoto: Srbija Danas, DruÅ¡tvene mreže, YouTube Printscreen ординација, LinkedIn Printscreen

НОВА ТУЖБА ЗА РОДИТЕЉЕ ДЕЧАКА-УБИЦЕ! Једна од жртава масакра у "Рибникару", рањена професорка историје, нема дилему око тога ко је крив

НИ ТРУНКА ЕМОЦИЈЕ! НАЈПОТРЕСНИЈА СЦЕНА КОЈА ЈЕ ИКАДА ВИЂЕНА У ПАЛАТИ ПРАВДЕ Потез мајке дечака-убице из "Рибникара" шокирао је све присутне испред суднице, спуштене главе прошла поред слика убијене децеPalata pravde, Ribnikar

НИ ТРУНКА ЕМОЦИЈЕ! НАЈПОТРЕСНИЈА СЦЕНА КОЈА ЈЕ ИКАДА ВИЂЕНА У ПАЛАТИ ПРАВДЕ Потез мајке дечака-убице из "Рибникара" шокирао је све присутне испред суднице, спуштене главе прошла поред слика убијене деце

"ИЗЛАЗЕ ИЗ СТАЊА ШОКА ИЛИ ДОБРО ГЛУМЕ" Ево шта се дешавало ИЗА ЗАТВОРЕНИХ врата на суђењу родитељима дечака-убице из "Рибникара"Dečak-ubica

"ИЗЛАЗЕ ИЗ СТАЊА ШОКА ИЛИ ДОБРО ГЛУМЕ" Ево шта се дешавало ИЗА ЗАТВОРЕНИХ врата на суђењу родитељима дечака-убице из "Рибникара"

Окривљени су упознати са оптужницом, изјаснили су се да нису криви, а њихови пуномоћници су изнели основна излагања.

Следеће рочиште заказано је за 29. фебруар и 1. март, када би родитељи дечака-убице требало да изнесу одбрану.

У међувремену у јавности су се појавила многа питања везана за овај случај: Како ће изгледати суђење за масовно убиство у "Рибникару"?

Зашто је суђење затворено за јавност? Зашта се тачно суди родитељима дечака-убице? Ко ће све сведочити током поступка? Да ли ће се пред судом наћи и најмлађи серијски убица на свету?

Majka dečaka-ubice
Мајка дечака-убице / Извор: Србија Данас

Дилема 1: Да ли ће суђење до краја бити затворено?

На првом рочишту у кривичном поступку, Више јавно тужилаштво у Београду предложило је Вишем суду у Београду да се искључи јавност са суђења ради заштите права и интереса свих малолетних оштећених у овом поступку.

Убрзо, Суд је донео решење о усвајању предлога. Поступајући судија, Зоран Божовић, објаснио је да се јавност искључује ради заштите интереса малолетних лица, јер је кобног дана убијено девет малолетника, повређено шест, а угрожена је лична безбедност за њих 11.

Ова одлука, међутим, није наишла на одобравање од стране адвоката оптужених, али и адвоката који заступају породице жртава. Испоставиће се да су и једни и други били за отворено суђење. Међутим, суђење ће се убудуће одржавати иза затворених врата, осим уколико се одлука не промени. До тада у судници ће се налазити само странке и браниоци оштећеног и његовог заступника. У овом случају то су тужиоци, пуномоћници оштећених и браниоци родитеља дечака-убице.

На рочишту које је одржано 30. јануара, браниоци родитеља дечака-убице и део пуномоћника оштећених предложио је суду да поново размотре одлуку о искључењу јавности. Како објашњава адвокат Радомир Мунижаба, Веће о том предлогу може да одлучи одмах на рочишту, односно претресу, али постоји и могућност да се о том предлогу накнадно донесе одлука.

Roditelji dece žrtava iz "Ribnikara"
Родитељи деце жртава из "Рибникара" / Извор: Србија Данас

Дилема 2: Да ли им се суди и због самог масакра?

Суђење родитељима дечака-убице према оптужници Вишег јавног тужилаштва због сумње да су сину учинили лако доступним оружје којим је убио своје вршњаке.

Према оптужници, оцу дечака-убице се на терет ставља кривично дело - Тешко дело против опште сигурности, а мајци се на терет ставља кривично дело - Недозвољена производња, држање, ношење и стављање у промет оружја и експлозивних материја.

Отац је осумњичен да је обучавао свог 13-годишњег сина да рукује ваздушним и ватреним оружјем као и припадајућом муницијом, али и да гађа у мете. Осим тога, њему се на терет ставља да је дечак убица 24. априла пронашао оружје које је отац имао у легалном поседу, а које се налазило у два пластична кофера која служе за пренос оружја, уместо у металном сефу са кључем. То значи, како се наводи у оптужници, да је отац оружје држао необезбеђено и на тај начин омогућио свом сину, дечаку убици, да дође у посед оружја.

С друге стране, ДНК траг мајке, према речима главног јавног тужиоца Вишег јавног тужиоца Ненада Стефановића пронађен је на чаури која је пронађена код врата у учиниоци историје где је њен син убио своје школске другове.

Током ванредног обраћања током којег је Стефановић открио за шта је оптужена мајка дечака-убице, речено је и да ће се начин на који је њен ДНК пронађен на чаури доказивати током поступка.

Извор упознат са случајем наводи да то значи да родитељи неће одговарати због онога што је њихов син учинио 3. маја, односно за убиства 10 и рањавање још шест особа, као ни за однос са њим, нити за његово васпитање, већ само за то што су омогућили сину да користи оружје.

- Какав однос су имали са сином и сви детаљи о њиховом животу и 3. мају износиће се у парничном поступку у којем учествује 27 чланова породица које су поднеле приватну тужбу против родитеља дечака-убице због претрпљеног страха и губитка блиске особе. Кривични поступак се односи искључиво на оружје - каже извор.

Fotografije dece žrtava iz "Ribnikara"
Фотографије деце жртава из "Рибникара" / Извор: Србија Данас

Дилема 3: Ко ће бити позван да сведочи, а ко неће?

Извор упознат са случајем наводи да у овом поступку кључни сведоци оштећене стране су лица која имају било каква сазнања о оружју и обучавању дечака убице да из оружја пуца.

- На пример, то су људи који су били у стрељани, пријатељи породице који су знали како и где отац дечака-убице чува своје оружје... - појашњава извор.

Адвокат Радомир Мунижаба објаснио је да према Закону о кривичном поступку (ЗКП) Тужилаштво и Суд имају право да предложе доказне предлоге који докази би требало да се изведу на главном претресу, тј. који сведоци би требало да се испитају у току доказног дела поступка.

- Суд, тј. веће доноси одлуку о томе да ли су ти предлози основани, тј. да ли је извођење појединих доказа неопходно да се утврде све чињенице битне за овај поступак. У конкретном случају, сви који су у истражном делу поступка били испитани, могли би поново да се позову на главни претрес како би се испитали, а такође могу и да се читају њихови искази - објашњава Мунижаба.

Ипак, реално је да не буду испитиване породице убијене деце пошто они, скоро извесно, немају информације шта се дешавало у дому породице дечака-убице пре кобног 3. маја. Њихови искази биће много важнији у парничном поступку који се води против оца и мајке дечака-убице.

Kosta Kecmanović
Коста Кецмановић / Извор: Фото: Србија Danas/YouTube/Printscreen/ординација/Društvene mreže/Instagram/Twitter

Дилема 4: Да ли ће (опет) сведочити дечак-убица?

Извор упознат са случајем "Рибникар" наводи и да би дечак-убица, који је у поступку сведок, могао и поново да се саслуша, међутим, већа је вероватноћа да ће се његов исказ, који је дао приликом саслушања у истрази, само прочитати.

Подсећања ради, саслушање дечака убице трајало је четири сата. Он је тврдио да му "није било лако да дође до оружја", да је сеф са пиштољем био постављен веома високо, скоро при плафону, а да је морао и да сазна шифру за откључавање.

- Када је тата откључавао, видео сам да је шифра 637 - рекао је дечак убица.

Он је на саслушању рекао и да је оружје узео први пут из сефа неколико дана пре 1. маја, а да је очев пиштољ репетирао у стану и да је код себе имао четири оквира са по 18 метака. Како је испричао, запаљиве коктеле које је такође спаковао у ранац и понео у школу са оружјем, направио је сам у купатилу. Етанол који је користио је купио у апотеци, напунио је флаше, а за фитиљ је поцепао своју мајицу.

Извор: Србија Данас/Блиц