Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КАКО ЋЕ СЕ ВОДИТИ ПОСТУПАК ПРОТИВ ДЕЧАКА УБИЦЕ СА ВРАЧАРА? Ово су најновији детаљи након суђења у Палати правде

20.10.2023. 17:20
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Dečak ubica
Дечак убица / Извор: Фото: Србија Данас/Друштвене мреже

На данашњем суђењу били су присутни само адвокати, а у судници није био нико од тужених или оштећених.

Припремно рочиште пред почетак суђења у парничном поступку против родитеља дечака који је починио масовно убиство у Основној школи "Владислав Рибникар" одржано је данас.

ПОЧИЊЕ СУЂЕЊЕ ВЕКА У СРБИЈИ: У Палату правде стигли пуномоћници породица жртава ДЕЧАКА УБИЦЕ из Рибникара

ПОЧИЊЕ СУЂЕЊЕ ВЕКА У СРБИЈИ: У Палату правде стигли пуномоћници породица жртава ДЕЧАКА УБИЦЕ из Рибникара

ДО САМОГ КРАЈА Тужилаштво нема милости у случају дечака-убице: Инсистираћемо на максималној казни И ЗА РОДИТЕЉЕ

ДО САМОГ КРАЈА Тужилаштво нема милости у случају дечака-убице: Инсистираћемо на максималној казни И ЗА РОДИТЕЉЕ

ШТА СЕ ДЕШАВА СА СЕСТРОМ ДЕЧАКА-УБИЦЕ? Отац у страху да не заврши у хранитељској породици, адвокати најавили: Браниће се

ШТА СЕ ДЕШАВА СА СЕСТРОМ ДЕЧАКА-УБИЦЕ? Отац у страху да не заврши у хранитељској породици, адвокати најавили: Браниће се

На данашњем суђењу били су присутни само адвокати, а у судници није био нико од тужених или оштећених.

Страна тужилаца и тужених имају сукобљена мишљења о више ствари, између осталог о томе да ли су браћа и сестре убијене деце живели са њима, да ли је К. К. био способан за расуђивање критичног дана, о томе какво је било његово васпитање и породичне прилике, да ли је било пропуста школе у виду дискриминације, насиља или злостављања, као и о основу и висини тужбених захтева.

Док пуномоћница К. К. и његових родитеља Марина Ивеља тражи да се парнични поступак споји са кривичним као и да се парнични поступак прекине до окончања кривичног, пуномочник оштећених породица Огњен Божовић се томе противи.

- Грађанско правна одговорност је шира од кривично правне и она би постојала чак и када би тужени били ослобођени у кривичном поступку - рекао је Божовић. Он је доставио личне карте браће и сестара настрадалих који имају тај документ како би доказао да су оштећена деца живела у заједници са погинулом децом.

- Уколико тужени и даље оспоравају ту околност, предлажем да се изведе доказ саслушање парничне странке - додао је.

Како је рекао, у име оштећених је контактирао Министарство просвете и Градски центар за социјални рад, али од тих институција није добио одговоре, те је од суда затражио да тражи документацију која је потребна.

- Од Градскицг центра за социјални рад тражимо цео спис предмета који имају за К. К. и његове родитеље, извод из евиденције центра, формуларе о регистрованој сумњи да у пиродици постоји злостављање и занемаривање, све пиднете пријаве и изводе, службене позиве, запис о саслушању, налазе и мишљења центра за информацијама о водитељима случаја, решења, закључке или друге одлуке које је Градски центар за социјални рад доносио у осносу на све троје - рекао је Божовић.

Он је истакао и да је билингвално одељење у Основној школи "Владислав Рибникар" отворено нетранспарентно, као и да је К. К. из одељења у одељење "пребачен ургентно и без икакве процедуре", а да је, са друге стране, отац једне од убијених девојчица још у јануару затражио да његова ћерка буде пребачена у одељење ВИИ/4, али одговор школе никада није добио.

Пуномоћник оштећених породица затражио је и да буде урађено вештачење малолетног К. К. од стране комисије вештака - дечјег психијатара, неуропсихијатра и неуролога - како би била утврђена способност његовог расуђивања критичног дана. Пуномоћница тужене стране је рекла да је са тим захтевом сагчасна, али да вештачење треба да обави институција по избиру суда, а не комисија вештака.

- Вештачење ће показати да је он био способан да расуђује јер је све испланирао, направио спусак, направио Молотовљеве коктеле, фотографисао оружје и после догађаја сам позвао полицију - истакао је.

Божовић је такође затражио да буду саслушани и сви оштећени, изузев петогодишњег М. П, као и вештачење свих оштећених од стране неуропсихијатра на околности интензивног и дуготрајног претрпљеног страха и вештачење од страненпсихолога и психијатра на околности душевних болова због смрти блиског лица.

- Од школе тражимо извештај о свим изостанцима К. К. из школе од почетка седмог разреда јер верујемо да су му родитељи правдали изостанке које није требало, а све у циљу утврђивања чињеница. Тражимо и да суд службеним путем прибави комплетну документацију о лечењу К. К. нс клиници, као и његов медицински картон из дома здравља - додао је.

Пуномоћница тужених Марина Ивеља рекла је да је потребно да се парнични и кривични поступак споје и да суд прекине парнични поступак до окончања кривичног, наводећи да су породице оштећених и у кривичном поступку истакли имовинско-правни захтев у висини од 100.000 динара по оштећеном лицу. Додала је да ће одлука о накнади штете у кривичном поступку имати утицаја и на парнични.

- Предлажем да буду саслушани К. К. и његов отац и мајка, његова учитељица, разредна у петом и шестом разреду, као и разредна у седмом разреду о томе какво је било васпитање К. К. Суд треба да изврши увид у новинске чланке у којима је наведено да је К. К. отац учио да пуца, што није тачно. Стрељаштво није забрањено за децу, а постоје и војни кампови за децу и ловачки подмладак, што није противзаконито - рекла је Ивеља.

Заступница Основне школе "Владислав Рибникар" Сања Гунић рекла је да је прекид парничног поступка неопходан. Она је рекла и да се противи тражењу документације од Министарства просвете, као и извођењу доказа о формирању билингвалног одељења. Као сведоке је предложила и директорку и педагошкињу школе, психолога школе, помоћницу директорке, спремачицу, наставника географије и наставницу физичког.

Такође је предложено од стране свих у поступку да на парничном суђењу буду читани списи са суђења у кривичном поступку. Ипак, с обзиром на то да је затражено да суђење родитељима К. К. и запосленима у стрељану буде затворено за јавност, уколико се то деси, парнично рочиште на ком би били читани ти списи такође би било затворено за јавност.

Наредна рочишта, на којима ће почети главни претрес, заказана су за 28. децембар, када ће бити саслушано девет чланова породица убијених и 29. децембар, када ће бити саслушано још пет чланова породица настрадалих

27 тужилаца

Подсетимо, тужбу је поднело укупно 27 тужилаца, односно чланова породица жртава масакра, а тужени су малолетник и његови мајка и отац.

Суд ће одлучивати о тужби и тек по окончању парничног поступка ће донети одлуку да ли у потпуности или делимично прихвата тужбени захтев породица, или га евентуално одбија.

Тужба је поднета у парничном поступку због накнаде нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица, као и на име претрпљеног страха, а против дечаковог оца је у току и кривично поступак који је у фази истраге пред Вишим јавним тужилаштвом у Београду.

Тужбом је затражена и новчана рента, односно будуће давање одређеног износа новца од дана пресуђења па док за то трају услови - и то на име будуће нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица.

Суд је раније одредио у односу на оца дечака привремене мере забране располагања и отуђења имовине у кривичном поступку који се води против њега, а према мајци у парничном поступку.

У парничном поступку против дечакове мајке Виши суд у Београду донео је решење о привременој мери у односу на имовину у њеном власништву, односно донета је одлука да је блокирана за продају и изнајмљивање.

Оптужница у кривичном поступку

Више јавно тужилаштво у Београду је 10. октобра подигло оптужницу против оца и мајке дечака, као и власника и инструктора стрељачког клуба у којем је, како се сумња, К.К. учио да пуца, док је малолетник кривично неодговоран јер у тренутку масакра није навршио 14 година.

Тужилаштво је тражило да Владимиру Кецмановићу буде продужен притвор, а он је и продужен за још 30 дана, као и да буде осуђен на максималну казну од 12 година затвора, а да мајка дечака буде осушена на две године и шест месеци затвора.

За инструктора у стрељани и председника стељачког клуба затражено је по три године затвора.