Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТУКЛИ ГА У ЛИФТУ ДО СМРТИ - НАКОН ТОГА ЗАЗИДАЛИ У ТЕМЕЉ?! Језива истина о легенди Дорћола и Џејевом брату, за њега је и Љуба Земунац говорио да је храбар

28.01.2024. 11:05
Пише:
Србија Данас/Н.Ђ.
Iso Lero Džamba
Исо Леро Џамба / Извор: Фото: Printscreen/Facebook/Iso Леро Џамба

Мистерија око убиства Иса Лера Џамбе кружи деценијама по кулиоарима престонице, нарочито Дорћола на ком је важио за легенду.

Најпознатији дорћолски дон, чувени Исо Леро, познатији као Џамба - нестао је 23. септембра 1992. године. Последњи пут виђен је у раним јутарњим часовима испред коцкарнице "Лондон" на углу Кнеза Милоша и Краља Милана, после туче на шестом спрату Београђанке. О његовој судбини се много спекулисало, али оно што је извесно јесте да његов леш никада није пронађен, као и да се његов случај у београдској полицији налази у картотеци "нестали".

Од тада трају шапутања по београдском асфалту ко је наредио његову ликвидацију, јер мало ко верује у приче како је Џамба с кофером пара отишао негде у Јужну Америку и да данас на некој плажи, док испија коктеле у хладу, чита на таблету шта се дешава у његовом Београду.

Џамба је важио за изузетно одважног момка са асфлата. Зна се да је брат Џеја Рамадановског (не рођени, од тетке), под утицајем алкохола ушао у сукоб са обезбеђењем коцкарнице под власништвом Жељка Ражнатовића Аркана.

Пред обезбеђењем је пљунуо на Арканову слику, што је њих разјарило. Уследило је крваво батињање у лифту до смрти. Постоји неколико верзија шта се са његовим телом радило касније, према једној је зазидан у темеље неке зграде, а по другој је бачен у реку.

Историја сукоба Аркана и Џамба

Историја сукоба између Џамбе и Аркана потиче, како су навели они упућени у окршаје деведесетих, из Казнено-поправног дома за малолетнике у Ваљеву. Једина позната туча коју је Аркан имао у животу наводно је била управо са Џамбом који је тада победио у дуелу, оставивши Аркану ожиљак на лицу. Прича се да му Аркан то није заборавио.

Иначе, Џамба се дружио са Дорђем Божовићем Гишком, био је добар са певачима и глумцима, а Џеј му је био брат од тетке.

Међутим, бивши телохранитељ Војислава Шешеља Милорад Томић је у емисији испричао праву истину.

Томић истиче како је Исо Леро "један од ретких Рома мангупа који су успели да оставе трага и да су најхрабрији људи за њега говорили да је лудо храбар". Чак и Љуба Земунац.

- Становали смо у истој улици, Џеј је био мало ниже. Носио ме је на рамена, водио по свадбама као клинца. Жена која ради као крупије у коцкарници ми је рекла у Београђанки. Онај лифт у који су га увели, а у лифту не може да се задржи никаква течност јер је само са три стране затворен. Мора негде да цури. Каже ми да је до чланака било крви! Тако су га "избомбардовали" да је он још ту исркварио - прича Томић, надовезавши се зашто Дорћолци не воле Аркана:

Аркан је хтео после да га излечи у Ердуту јер није могао у Београду. Међутим, он је већ тад био мртав. Верујем да би Аркан хтео да он преживи, волео бих да верујем. Није он зазидан нигде, он је раскомадан и раскопан и закопан у различитим смеровима. Те делове тела су носили различити људи на различита места. И зато Дорћолци не воле Аркана - тврдио је Томић у емисији.

Причу погледајте на клипу испод (1:03:40):

Снежана Леро, Исина супруга, тужила је касније четворицу Арканових људи који су, тврди она, претукли и у непознатом правцу одвезли њеног Џамбу. Још увек се на улици препричава да је гомила Арканових Делија/Тигрова претукла до смрти Џамбу рукама, ногама и кундацима пушака, стрпали га у гепек и одвезли у Ердут где су га узидали у темеље Пејине бензинске пумпе.

Тадашњи шеф обезбеђења "Београђанке" Вукашин-Вуле Гојак, који је по сопственом признању први ударио припитог Лера, објашњавао је како Аркановци немају ништа с Џамбиним нестанком:

- Ударио сам га неколико пута песницом да бих га онеспособио, па он је пре тога уперио некакав пиштољ у чело мог колеге. Пошто смо га смирили, убацили смо га у лифт и избацили на улицу - причао је Гојак тврдећи да не зна шта се десило с Џамбом након инцидента.

Митска фигура београдског подземља

Исо Леро Џамба је рођен 10. јуна 1953. године у етничкој ромској породици. Одрастао је у Добрачиној улици у београдском насељу Дорћол, где је његова породица делила двориште са Џамбиним рођаком по мајци, певачем Џејом Рамадановским.

Исо Леро је митска фигура београдског подземља. О његовој судбини се много спекулисало, али оно што је извесно јесте да његов леш никада није пронађен, као и да се његов случај у београдској полицији налази у картотеци "нестали". У Централни затвор доспео је 1976. године због отимања новчаника и туче на аутобуској станици у Београду. Због "завидног" реномеа који је већ стекао, добио је статус врло опасног криминалца.

Временом се Џамба посветио изучавању кривичног закона. Многи су га са неверицом слушали како напамет, као песмицу, дословно рецитује све параграфе Закона.

Зато су га многи притвореници, нарочито они који нису имали новац за скупе адвокате, молили да им управо он, са неколико разреда основне школе, пише жалбе и друге судске представке, јер је безброј пута доказао да то зна да уради боље и смишљеније и од доброг адвоката.

Упоредо са "правничком" делатношћу писао је и песме. Сваку је, неизоставно, читао дежурним командирима у затвору. Биле су то љубавне песме, од којих је многе отпевао Џеј, његов брат од тетке. Одрасли су у истом дворишту у Добрачиној улици на Дорћолу.

У београдском подземљу раширена прича каже да је марта ’92. године Џамба у једној кафани пуцао у Ражнатовићеву фотографију. Сазнавши за ово, Аркан се већ сутрадан чуо са Лером и рекао му да не жели свађу и да он задржи Дорћол, а Дедиње је Арканово.

Кобног јутра 23. септембра 1992. године када је "нестао", Исо је припит дошао у коцкарницу на шестом спрату "Београђанке" коју је тада обезбеђивала агенција “Делије”, а чији је власник био Аркан. Већ на излазу из лифта Џамба се, наводно, сукобио са вратарима.

Није хтео да плати улазницу, а после краће препирке пљунуо је слику команданта Српске добровољачке гарде. Као по команди, момци из обезбеђења претукли су Ису.

Брату написао песму

Иза Џеја Рамадановског стоји много песама, од којих су већина хитови који остати запамћене. Један од његових највећих хитова крије посебно занимљиву причу.

Ради се о чувеној балади "Успео сам у животу" коју је Џеј отпевао деведесетих година, а коју је написао чувени Дорћолац Исо Леро Џамба. Како се прича, Џамба је хит "Успео сам у животу" написао док је био у затвору.

Србија Данас/Н.Ђ.