Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАМЕРЕ У ВРТИЋИМА И ПРИСУСТВО ПСИХОЛОГА! Случај васпитача ПЕДОФИЛА отворио Пандорину кутију - родитељи деце изнели ЗАХТЕВЕ!

21.05.2023. 23:09
Пише:
Србија Данас/Блиц
vaspitač
васпитач / Извор: Фото: Србија Danas/Shutterstock/Društvene мреже

Родитељи деце која иду у вртић у којем се десило полно узнемиравање изнели су јасне захтеве

Незадовољни родитељи окупили су се поново прошлог четвртка на мирном скупу на платоу испред Спортско-пословног центра, трећем скупу по реду од када је сазнало да је наводни васпитач, а заправо педагошки асистент (26) полно узнемиравао велики број деце која су похађала вртић.

ТЕЛЕФОН ВАСПИТАЧА ОТКРИО ХОРОР: Ужасавајуће размере педофилије у ВРТИЋУ У ОЏАЦИМА, пљуште пријаве родитеља

ТЕЛЕФОН ВАСПИТАЧА ОТКРИО ХОРОР: Ужасавајуће размере педофилије у ВРТИЋУ У ОЏАЦИМА, пљуште пријаве родитеља

ТУЖИЛАШТВО ПРЕДЛОЖИЛО ПРИТВОР: Васпитачу из Богојева који се сумњичи за педофилију прети оштра казна!

ТУЖИЛАШТВО ПРЕДЛОЖИЛО ПРИТВОР: Васпитачу из Богојева који се сумњичи за педофилију прети оштра казна!

Случај ВАСПИТАЧА ПЕДОФИЛА потресао Србију! Психолог каже да је ОВО ЗНАК упозорења у понашању детета који указују на ЗЛОСТАВЉАЊЕ

Случај ВАСПИТАЧА ПЕДОФИЛА потресао Србију! Психолог каже да је ОВО ЗНАК упозорења у понашању детета који указују на ЗЛОСТАВЉАЊЕ

Овог пута заједно са својом децом, родитељи су се окупили како би апеловали да се повећа безбедност предшколске установе којој поверавају своју децу на чување, али и још једном подсете да је неопходно утврдити одговорност свих актера овог стравичног догађаја.

На платоу се окупио велики број мештана, који су симболично позвани на мирни скуп са децом, како би се показало да је то једина брига коју имају родитељи.

Како кажу родитељи малишана који похађају вртић, први и основни циљ је да деца поново буду безбедна, а сматрају да то не може бити постигнуто само хапшењем педофила.

- Тражимо да се у објекте вртића поставе надзорне камере, да постоји обезбеђење које ће контролисати ко може, а ко не може да уђе у вртић. Такође, појачано присуство васпитачица које неће дозволити да деца остају без надзора - објашњавају они.

Према њиховим речима, није ствар у именима и презименима одговорних, већ у томе да се ствари које су рађене погрешно - коначно промене.

- Ово није био политички скуп, не интересује нас ко коме припада. Ми смо родитељи наше деце. Деце за коју не знамо како ће пребродити оно што им се догађало. А наша је дужност и основна потреба да не дозволимо да им се икада више тако нешто догоди и да им будемо највећа подршка у одрастању.

Vrtić, korona virus
Вртић, корона вирус / Извор: Профимедиа

Деца разговарају са три психолога

Како наводе, разговори са психолозима се настављају, деца се полако отварају, али све је још увек трауматично и болно.

Зато се размере овог догађаја не могу сагледати.

- Разговори са психолозима се настављају, нека деца се отварају брже а нека спорије. Тек сада сазнајемо нове детаље, на прошлом разговору смо сазнали и за "игру" коју су имали са васпитачем. Саветовано нам је да код куће ову тему не потенцирамо, већ да пустимо све својим током, а ми се бојимо шта доноси сутра и какве ће све последице ова траума оставити на нашу децу - причају забринути родитељи.

Према њиховим речима, свесни су и своје улоге у превазилажењу тешке ситуације, па се труде да максимално озбиљно и одговорно поступају, не дозвољавајући пристрасном родитељском осећају да превлада.

- Много се бојимо и међу собом причамо како трајно заштити децу. Зато се и окупљамо и организујемо, не дозвољавајући да све остане на појединцима. Као систем морамо да се мењамо, да се побринемо за сву децу, а не само на ону која су проговорила о траумама. Морамо имати на уму да има и деце која су можда доживела исто, а сувише су затворена да проговоре. Такође, има и родитеља који можда ћуте јер сматрају да је за њихову породицу тако боље - наводе они.

Зато, додају, осим подршке психолога за децу која су пријавила полно узнемиравање, траже да се у вртићима обезбеди стални психолог за сву децу.

- Неопходно је променити начин на који је до сада све функционисало, јер очигледно није било добро - закључују.

Готово у исто време када и незапамћени масакри у Београду и Младеновцу, откривен је случај педагошког асистента који је полно узнемиравао децу вртића.

Његово (не)дело откривено је када је један четворогодишњи дечак признао родитељима да га је наведено лице фотографисало нагог, а убрзо су уследиле пријаве и других родитеља чија су деца износила стравичне детаље полног узнемиравања.

Осумњичени је ухапшен, а како је тада потврђено у Основном јавном тужилаштву у Сомбору, по налогу дежурног заменика ОЈТ у Сомбору задржан је, а потом и саслушан у својству осумњиченог лица због сумње да је учинио кривично дело приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију из члана 185 став 3 у вези става 2 Кривичног законика.

- Извршен је претрес стана и других просторија које користи осумњичени, те су том приликом привремено одузети предмети који могу послужити као доказ у поступку и донете су одговарајуће наредбе за вештачење. У току је даље предузимање радњи у поступку - саопштено је тада из ОЈТ за "Блиц".

Након што је читав случај доспео у јавност, а родитељи инсистирали на утврђивању одговорности, директорка ПУ је поднела оставку.