Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАВЧАНИ ПОНОВО ШОКИРАЛИ ПРЕД СУДОМ: Један од основних доказа није прибављен легално?

06.09.2022. 08:11
Пише:
Србија Данас/Дан
Radoje Zvicer
Радоје Звицер / Извор: Фото: detective-info.com.ua

Адвокат Милош Вуксановић казао је да је оптужница незаконита из више разлога.

Адвокати одбране кавачког клана јуче су баш као и током прве контроле, нагласили да се оптужница заснива на само једном доказу а то је Скај комуникација - није доказ. 

У подгоричком Вишем суду јуче је одржана нова контрола оптужнице поводом убиства Николе Станишића за шта је осумњичено 14 особа које се повезују са кавачким кланом на чијем челу је одбегли Радоје Звицер и Слободан Кашћелан који се налази у спушком затвору, преноси Дан.

НОВИ ДЕТАЉИ УЖАСА КОД ЗРЕЊАНИНА: У кући пронађено мртво новорођенче, ОВО је мајчина верзија приче

НОВИ ДЕТАЉИ УЖАСА КОД ЗРЕЊАНИНА: У кући пронађено мртво новорођенче, ОВО је мајчина верзија приче

УЖАСАВАЈУЋЕ СЦЕНЕ У ЧЕНТИ: У кући пронађено мртво новорођенче умотано у крпу

УЖАСАВАЈУЋЕ СЦЕНЕ У ЧЕНТИ: У кући пронађено мртво новорођенче умотано у крпу

ЈЕДИНА ЖЕНА У БЕЛИВУКОВОМ КЛАНУ! На суђења долази са слободе - ево ко је Слађана Секулић (ФОТО)

ЈЕДИНА ЖЕНА У БЕЛИВУКОВОМ КЛАНУ! На суђења долази са слободе - ево ко је Слађана Секулић (ФОТО)

Иначе, Станишић је син Радослава Станишића, познатог као Рака Дилингер, који је важио за блиског пријатеља Жељка Ражнатовића и учествовао је у организовању Аркановог спектакуларног бекства из шведског затвора.

Подсећамо, претходно је суд одлучио да Специјалном државном тужилаштву врати оптужницу на допуну истраге.

Адвокати одбране су јуче, баш као и током прве контроле, нагласили да се оптужница заснива на само једном доказу, а то је Скај комуникација која по ЗКП Црне Горе и Закону о међународној правној помоћи може да служи само као оперативни податак.

- Судови широм Европе и органи су замрзнули поступке, због начина на који је SKY комуникација набавља. Нејасно је како се до ње дошло, шта је пресретнуто а шта изузето. То се са сигурношћу не може утврдити. Наредба која нам је достављена не представља ништа осим међународну комуникацију. Како и у којој форми је комуникација достављена нашој држави најбоље сугерише допис Тужилаштва у којем тражи да му се поменути материјал поново достави али тако да може да се користи пред судом - казао је адвокат Драгољуб Ђукановић, а преноси Дан.

Ђукановић је навео да што се по овом питању тиче Црне Горе о томе говори став Уставног суда.

- Повређен је члан закона о мерама тајног надзора. Урушен је суверенитет и приватност грађана Црне Горе. Стране службе су прислушкивале приватне разговоре. Одлуком Уставног суда забрањено је вршење мера тајног надзора на неодређен број лица без правног основа - поручио је он, а преноси Дан.

Адвокат Стефан Јовановић додао је да се овај оптужни акт и даље заснива на оперативним подацима који не могу бити доказ.

- О томе говори и ранија одлука судије Башовића о неодређивању притвора. После је та одлука преиначена - наводи он. 

Адвокат Милош Вуксановић казао је да је оптужница незаконита из више разлога.

- Недостаје обдукцијски записник, нема потврде о смрти. Као једини доказ имамо SKY који је незаконит. Подаци представљају само процесну сарадњу и били су под шифрама, не смеју се користити у судске поступке. Ови подаци су довели до тога да се у јавности Црне Горе одвија права шпанска сапуница. Суд у Црној Гори се нашао пред рафалном паљбом да се ова оптужница потврди - наглашава адвокат Вуксановић.

Адвокат Марко Радовић је, према писању Дана, казао да је дошло до злоупотребе и да је тужилаштво у новој оптужници само променило квалификације кривичних дела за неке од оптужених и тако им тежу кривицу ставио на терет.

- Тако се Радоје Звицер сада терети да је организатор, а неки од оптужених не више за помагање него за саучесништво... Све је почело у Белгији 2018. када су тамошњи органи тражили један телефон са SKY апликацијом како би за своје потребе видели како функционише - навео је између осталог он, а пренео Дан.

Оптужница Специјалног државног тужилаштва

Специјално тужиластво подигло је оптужницу против Слободана Кашћелана (58) и његове тринаесточлане криминалне организације одговорне за тешко убиство Николе Станишића, потврђено је из подгоричког Вишег суда.

Поред Кашћелана на оптужници се нашао и високопозиционирани припадник кавачког клана Радоје Звицер (49), затим Радоје Живковић (35) из Никшића, Милан Вујотић (39) из По дгорице, Драган Кнежевић (40) из Котора, Владимир Вучковић (45) из Никшића, Срђан Јуришевић (48) из Тивта, Здравко Перуновић (45) из Никшића, Милош Радоњић (45) из Котора, (38) из Котора, Дарко Прелевић (30) из Пљеваља, Александар Драгићевић (35) из Подгорице, Зоран Кажић (45) из Подгорице и Милан Кнежевић (43) из Подгорице.

СДТ је раније на прес конференцији за медије саопштило да сумњају да је Подгоричанин Никола Станишић убијен почетком августа 2020, а да је његово тело уништено на за сада непознатој локацији. Станишић био близак шкаљарском клану.