Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КИША МЕТАКА У БОЈОВИЋЕВОГ БЛИСКОГ САРАДНИКА! Руња спасио одлазак у тоалет - очевици кажу: Није ни покушао да му помогне (ФОТО)

01.12.2021. 12:36
Пише:
Србија Данас/24 седам
Luka Bojović
Лука Бојовић / Извор: Фото: Facebook/Printscreen/Youtube/Printscreen

Владимир Поповић убијен у кафићу "Кафетека" у Београду, а у њега непознати убица испалио више хитаца из "хеклера"


Владимир Поповић (43), познатији као Влада Поп, ликвидиран је пре три године у кафићу "Кафетека" у Улици војводе Шупљикца на Црвеном крсту, на граници београдских општина Врачар и Звездара. У ватреном обрачуну рањен је и један младић који је возилом Хитне помоћи превезен у Ургентни центар. Поповић је одраније био познат београдској полицији као близак сарадник Луке Бојовића и "шкаљарског клана", а у медијима се помињало и да је познати београдски инвеститор.

"БИО СИ ПОНОС И СНАГА СВИХ НАС" Породица и пријатељи се опраштају од трагично настрадалог Миљана - познат датум сахране

"БИО СИ ПОНОС И СНАГА СВИХ НАС" Породица и пријатељи се опраштају од трагично настрадалог Миљана - познат датум сахране

ОГЛАСИЛА СЕ ИНФРАСТРУКТУРА ЖЕЛЕЗНИЦЕ НАКОН СМРТИ ДЕЧАКА (3): На пружном прелазу постављен знак, али је возач превидео

ОГЛАСИЛА СЕ ИНФРАСТРУКТУРА ЖЕЛЕЗНИЦЕ НАКОН СМРТИ ДЕЧАКА (3): На пружном прелазу постављен знак, али је возач превидео

ОВО ЈЕ ПРЕЛАЗ НА КОМЕ ЈЕ СТРАДАО ДЕЧАК (3): Истрага ће показати како је дошло до трагедије

ОВО ЈЕ ПРЕЛАЗ НА КОМЕ ЈЕ СТРАДАО ДЕЧАК (3): Истрага ће показати како је дошло до трагедије

Двојица маскираних мушкараца упала су 1. децембра 2018. године, око 22 сата, у кафић и у Поповића, који је седео са пријатељем, испалила више хитаца из аутоматског оружја "хеклер". Том приликом, рањен је и младић од 23 године, који је био гост локала.

Влада Поп одмах је издахнуо, а нападачи су побегли у непознатом правцу аутомобилом марке "ауди". Полиција је одмах прогласила акцију "Вихор" и блокирала град, заустављајући сва сумњива возила у потрази за непознатим починиоцима. То, међутим, није дало резултате, јер за овај злочин нико још није ухапшен, а потрага за убицама и даље траје.

Vladimir Popović
Владимир Поповић / Извор: Фото: Facebook/Printscreen

Према незваничним информацијама, Поповић је покушао је да савлада маскираног убицу кад је приметио да му прилази наоружан. Наводно, Поповић је пре пуцњаве седео за шанком кафића кад се убица довезао са саучесником аутомобилом марке "ауди".

Нападач је, како се сазнаје, маскиран изашао из возила, носећи у рукама црвену кесу. Кад је пришао Поповићу, из ње је извадио оружје. Пре него што је стигао да запуца, Поповић је кренуо ка њему, али је тада оружје опалило. Убица је кренуо назад у ауто, али је рањени Поповић, вероватно по инерцији, изашао за њим. То није спречило убицу да настави да пуца, па су неки од метака погодили дрвену ограду поред кафића. После неколико корака, Поповић је пао и преминуо, а убице су побегле.

Руњу спасао одлазак у тоалет

Кобне вечери Влада Поп седео је у кафићу наводно са Милошем Ниловићем Руњом, такође припадником "шкаљарског клана". Ниловић је само пуком срећом или "шестим чулом" избегао смрт те ноћи. Десетак секунди пре бруталног напада, он је отишао до тоалета. Решетање свог друга Поповића није видео, иако је чуо злокобни рафал, вриску и ломљаву шољица и чаша. Кад је изашао из тоалета, како су тврдили очевици, није ни покушао да помогне Поповићу који је још био жив.

Milos Nilović
Милос Ниловић / Извор: Фото: Facebook/Printscreen/Vojislav Костиц

Убијени Поповић био је познат српској полицији и правосуђу. Истражитељи су га доводили у везу са кланом Луке Бојивића, а наводно је био близак и са "шкаљарцима". Помињан је и као власник казина "Хавана" на Славији, где је, према неким оперативним подацима, скован план за убиство Блажа Ђуровића (39), који хе хицима из аутомата убијен 10. марта 2018. године на Душановцу.

Поповић је у жижу јавности доспео после оптужби да је са Војиславом Костићем и Далибором Ђурићем покушао да изнуди 110.000 евра од двојице бизнисмена, Милоша Рилака и Зорана Поповића. Осумњичени су и да су на име непостојећег дуга за мобилне телефоне покушали да изнуде новац, а ухапшени су управо у "Хавани".

Отац четворо деце

Пријатељи Владимира Поповића, после његове ликвидације, причали су да он нема никакве везе са Луком Бојовићем ни "шкаљарским кланом". Говорили су да је грађевински инвеститор и отац четворо деце, од којих је најстарије имало 12, а најмлађе три године. Тврдили су да је био добар човек и да није помогао само оном до кога није стигао.

Поповић, Ђурић и Костић означени су тада као припадници "шкаљарског клана". Поповић је био пријатељ и сарадник Луке Бојовића и Филипа Кораћа. Коситћ, бивши жандарм, наводно је био високопозициониран у хијерархији клана. Чак је и Костићев брат ухапшен у ресторану "Дурмитор" у Новом Београду, у великој полицијској акцији у којој је приведено неколико припадника тог клана. Међу којима је био и Милош Ниловић Руњо, са којим је Владимир Поповић седео кобне вечери.

Сведоци за убиство Огњановића

Miša Ognjanović
Миша Огњановић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/AP Archive

Поповић и Костић на листи су сведока за убиство адвоката Драгослава Мише Огњановића, које се догодило 28. јула 2018. године.

Костић је, како су писали медији, у Жандармерији напредовао у време кад је командант био генерал Братислав Дикић. Тада је постављен у Специјалистичку чету београдског одреда, иако је било познато да има озбиљне сарадничке везе са београдским подземљем. Подаци о његовој сарадњи са Поповићем постојали су пет година уназад.

Освета за убиство младог "кавчанина"?

Истражитељи убиства Владе Попа веровали су да је тај злочин директно повезан са ликвидацијом Драга Божовића, младића који је на Бежанијској коси ликвидиран пет дана раније. Упућени су тада причали да је мотив за убиство Поповића била крвна освета по систему глава за главу.

Драго Божовић био је близак рођак једног од вођа "кавачког клана", Игора Божовића, а био је повезиван са убиством Будванина Ђорђа Борете, 7. децембра 2016. године у Бечићима. Борета је, иначе, важио за блиског сарадника Луке Бојовића.

Luka Bojović
Лука Бојовић / Извор: Профимедиа

Припадници Управе криминалистичке полиције, приликом хапшења, тада су код осумњичених нашли мобилне телефоне којима су договарали кривична дела. Код осумњиченог Далибора Ђурића нађено је више од 250.000 евра и око 2.205.000 динара за које се сумња да су прибављени изнудама.

Приликом претреса куће осумњиченог Војислава Костића, полиција је код његовог брата нашла пиштољ марке "ЦЗ", 40 комада муниције различитог калибра и око пет грама марихуане. Против њега је поднета кривична пријава Првом основном јавном тужилаштву у Београду.

Поповић је, подсетимо, близак пријатељ и сарадник Луке Бојовића, који служи казну од 18 година затвора у Шпанији. С обзиром на то да су у девет година пре убиства Владе Попа чак осморица Лукиних најближих сарадника убијена, могуће је да је и Поповић платио главом своју блискост са Бојовићем. Лука је веома близак  "шкаљарском клану", чији је високорангирани припадник био и Влада Поп.