Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"УБИО САМ ЈЕ И САДА НИКО НЕ ЗНА ГДЕ ЈЕ" Кључни докази у случају Волш, бивши амерички тужилац из Вашингтона тврди: Ово је један од најјачих случајева

25.01.2023. 08:36
Пише:
Србија Danas/Nova.rs
Ana Volš
Ана Волш / Извор: Фото: Youtube printscreen/Boston 25 News

Случај Ане Волш, за чије је убиство у Бостону оптужен муж Брајан Волш, иако полиција још није пронашла њено тело, отворио је питање како поступати у случајевима када упркос бројим траговима, полиција не може да пронађе тај круцијални доказ. Овом темом годинама се бави Томас Тад ДиБиасе, амерички тужилач из Вашингтона, тренутно у пензији, који се осврнуо и на случај Волш.

Томас Тад ДиБиасе био је дуже од 12 година тужилац у Вашингтону и и углавном се бавио истрагама убистава, а након што је у јануару 2006. подигао оптужницу за друго убиство "без тела" у Вашингтону, почео је ближе да истражује такве случајеве.

Написао је и књигу под насловом "Случајеви убиства без тела", ("No-body мурдер цасес"), а у својој документацији има више од 540 таквих примера, који су и статистички обрађени. Оно што је изненађујуће је да је проценат осуђујућих пресуда у САД, за кривично дело убиство, око 70 одсто, док је у случајевима када није пронађено тело, макар до тренутка пресуде, тај проценат виши – чак 86 одсто! Тако да, испада да она прихваћена парола "нема тела-нема дела" у Америци не да не важи, већ је већа могућност да окривљени буде и осуђен уколико тело није пронађено.

"ДА ЛИ ЈЕ МОЛИЛА ЗА ПОМОЋ И ГОВОРИЛА МУ ДА ПРЕСТАНЕ?!" Језиви детаљи убиства Српкиње у Америци - Брајан раскомадао Ану, па слао честитке за Нову годину

"ДА ЛИ ЈЕ МОЛИЛА ЗА ПОМОЋ И ГОВОРИЛА МУ ДА ПРЕСТАНЕ?!" Језиви детаљи убиства Српкиње у Америци - Брајан раскомадао Ану, па слао честитке за Нову годину

ЦЕО СЛУЧАЈ ЗАВИСИ ОД ЈЕДНЕ СТВАРИ! Тома Фила открива шта је кључно у случају Ане Волш: Све индиције на свету падају пред овим доказом

ЦЕО СЛУЧАЈ ЗАВИСИ ОД ЈЕДНЕ СТВАРИ! Тома Фила открива шта је кључно у случају Ане Волш: Све индиције на свету падају пред овим доказом

ДА ЛИ СУ ДЕЦА ЧУЛА АНУ КАКО ВРИШТИ? Станари куће Волшових открили детаље: Био сам у подруму, нема никакву звучну изолацију

ДА ЛИ СУ ДЕЦА ЧУЛА АНУ КАКО ВРИШТИ? Станари куће Волшових открили детаље: Био сам у подруму, нема никакву звучну изолацију

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Статистика је изненађујућа, како је објашњавате?

- Мислим да има неколико објашњења за ту, наизглед, контрадикцију. Под један, само чврсте оптужнице у случајевима "убистава без тела" заврше на суду, тужиоци неће покренути слабе случајеве када је одбрана у стању да оспори да је жртва уопште мртва. Осим тога, већина случајева "убистава без тела" су последица породичног насиља, где је очигледно ко је осумњичени. Када жена нестане, муж је лочиган (а често и стварни) осумњичени.

На основу вашег искуства, који су кључни докази за осуђујућу пресуду у суђењима када није пронађено тело жртве?

- Случајеви убиства без тела се најчешће доказују помоћу доказа као што су ДНК, подаци из мобилних телефона, снимци камера за видео-надзор, а заједно са тим ту су и искази пријатеља и породице (укључујући и доушнике из затвора) и на крају признање осумњиченог полицији.

Да ли је пресудна ДНК, трагови крви, искази очевидаца, оружје које је коришћено или мотив за злочин?

- Форензички докази, нарочито ДНК и дигитални докази, углавном добијени из мобилних телефона се најчешће користе. Већина случајева убиства без тела немају очевице, јер су најчешће умешане две особе – жртва и оптужени. Иако мотив није неопходан и не захтева се његово доказивање, ипак може прилично да помогне како би злочин био објашњен. Поготово у случајевима породичног насиља, где постоји претходна историја напада и насиља између осумњиченог и жртве.

У књизи сте навели да је већина случајева убистава када није пронађено тело, резултат породичног насиља. Како објашњавате ову појаву?

Када муж усмрти супругу, он је најочигледнији осумњичени. Стога он има и највећи подстицај да покуша да завара полицију и усмери је на погрешан траг, а за то нема бољег начина него да се ослободи тела или да макар покуша то да уради. Неко ко убије странца ће много ређе трошити време и енергију да се ослободи тела зато што га везује за злочин. Такође, у многим случајевима породичног насиља, веза је заснована на контроли мушкарца, а одлагање тела жртве је врхунски чин контроле: "Убио сам је и сада нико не зна где је".

Brajan Volš
Брајан Волш / Извор: Фото: Танјуг/Грег Derr/The Патриот Ледгер виа АП, Поол

Који су најчешћи мотиви за овакве злочине?

- Многа убиства без тела, посебно када је у питању породично насиље, су злочини из страсти. Људи се свађају и та свађа се заврши тако што мушкарац убије жену. Оптужени такође убијају због новца (наслеђа или животног осигурања).

Можете ли да прокоментаришете случај Ане Волш?

- Оптужница за убиство Ане Волш је изузетно јака, захваљујући многим грешкама које је почнио осумњичени – резултати претраге на интернету, лажи које је испричао полицији о свом кретању, то што је виђен како уклања доказе, претходне претње које је упутио жртви, чак и мотив (наследство), такође и ДНК докази који га повезују са убиством. Мислим да је ово један од најјачих случајева (за тужилаштво) у случајевима када није пронађено тело жртве.

Подсетимо, Ана Волш (39) последњи пут је виђена у свом дому у варошици Кохасет крај Бостона, 1. јануара. Нестанак је пријављен тек 4. јануара, а њен супруг Брајан Волш (46) прво је ухапшен због ометања истраге, а касније је оптужен и за њено убиство. Испоставило се да је лагао полицију о свом кретању критичног дана, а потом су пронађени и многи материјални трагови: крв и крвав нож у подруму, тестера на депонији, крвава крпара, заштитно одело са Анином крвљу на спољној страни и Брајановим ДНК траговима на унутрашњој страни, као и многи други.

Све вести о Ани Волш читајте ОВДЕ.