Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КЉУЧНО СВЕДОЧЕЊЕ У ИСТРАЗИ?! Студент чуо и видео све што се дешавало у "учионици смрти", за длаку избегао смрт

12.10.2023. 07:40
Пише:
Србија Данас/Република
Dečak ubica
Дечак убица / Извор: Фото: Србија Данас/Инстаграм printscreen/moj_beo_grad_

Младић који је тог 3. маја био на стручној пракси у одељењу ВИИ-2 Основне школе "Владислав Рибникар" дао драгоцено сведочење о току трагичног догађаја у кабинету историје.

Последњем чину масакра који се догодио 3. маја у кабинету историје Основне школе "Владислав Рибникар" присуствовао је и сведок који није био ни ученик ни наставник.

ДОНЕТА ОДЛУКА: Ево шта ће бити са оцем дечака-убице, нова мера и против мајке

ДОНЕТА ОДЛУКА: Ево шта ће бити са оцем дечака-убице, нова мера и против мајке

ИСКАЗ ДЕЧАКА-УБИЦЕ СМЕСТИЋЕ ЊЕГОВОГ ОЦА У ЗАТВОР: Он му је ставио оружје у руке, како да дише док пуца - ЈЕЗИВО!

ИСКАЗ ДЕЧАКА-УБИЦЕ СМЕСТИЋЕ ЊЕГОВОГ ОЦА У ЗАТВОР: Он му је ставио оружје у руке, како да дише док пуца - ЈЕЗИВО!

ВЕЛЕОБРТ У СЛУЧАЈУ МАСАКРА У "РИБНИКАРУ" Форензичар шокирао све: Сумњиво ми је да су на једној чаури нађени...

ВЕЛЕОБРТ У СЛУЧАЈУ МАСАКРА У "РИБНИКАРУ" Форензичар шокирао све: Сумњиво ми је да су на једној чаури нађени...

Реч је о студенту историје Филозофског факултета у Београду који је баш тог дана био на пракси у одељењу ВИИ-2, где је требало да асистира старијој колегиници наставници историје.

СВЕ ЧУО И ВИДЕО

Младић чије име се у Вишем јавном тужилаштву у Београду чува у строгој тајности, и поред непојмљиве трауме коју је доживео тог мајског дана, ипак је био колико-толико прибран и успео је да чује све што је убица говорио у учионици док је пуцао у школске другове.

Студент историје није био примарна мета, али како се сазнаје, и он је био у шоку када је почела пуцњава у учионици. Ипак, остао је толико прибран да види шта се све дешава, а сазнања је пренео тужилаштву приликом саслушања, тако да је његово сведочење драгоцено.

Сведок је оштећена страна

Све жртве масакра, као и они који су присуствовали злочину, сматрају се оштећенима у овом случају.

Међу њима се налази и студент историје који је баш тог дана био на пракси у Основној школи "Владислав Рибникар" да би остварио услов да изађе на испит.

Између осталог, како незванично сазнаје "Српски Телеграф", он је открио кључне речи које је дечак убица изговорио у тим језивим тренуцима.

Његова улога у поступку је такође врло драгоцена јер је објективно, као неко ко долази са стране, посматрао све што се десило у "учионици смрти" и чуо сваки од 45 пуцњева у својој непосредној близини које је испалио убица удаљен од њега само неколико корака.

- Ради се о студенту историје који је био на пракси за предавача, да покупи знање од искусније колегинице наставнице историје. Студент није ни сањао шта ће га снаћи тог јутра јер коме је могло пасти на ум да ће један ученик, 13-годишњак, наоружан до зуба, тог дана ући у учионицу и почети да пуца на другове из свог разреда, на наставницу - каже за Српски телеграф извор близак истрази.

Иначе, студент је, као и све његове колеге, био у обавези да обави наставничку праксу у некој школи с обзиром на то да им је услов за излазак на један од испита да предају 10 писаних припрема за час, три сценарија с часа и обављено акционо истраживање, а судбина је хтела да присуствује незапамћеном злочину који се догодио у Србији.

ВЕЛИКЕ ТРАУМЕ

Студент је зато у целом случају један од кључних сведока, који је буквално за длаку избегао смрт од рафала из пиштоља и присуствовао страдању једног разреда, у којем се у минути све окренуло наопачке. Језиве сцене које је видео остаће урезане у његовом памћењу.

Добричанинова: Сумњамо да је у питању тероризам

Адвокат оштећених страна у масакру од 3. маја Зора Добричанин не искључује могућност да је злочин дечака убице био терористички акт. Она је нагласила да за адвокате оштећених у овом поступку истрага није завршена.

- Ми ћемо наставити даље да истражујемо, да ли постоје још нека лица која су умешана и теже кривично дело јер од почетка сумњамо, немамо доказе, али их тражимо, да ли је у питању кривично дело тероризам, да ли је неко дечака-убицу искористио као своју продужену руку, да ли још неко стоји иза овог недела или испред. Ово за нас није крај - рекла је Добричанинова.

О томе како је овај студент успео да остане неповређен у масакру и на који начин извор није желео да говори због даљих истражних радњи и читавог поступка, али истиче да је тај млади човек, и поред преживљене велике трауме на коју нико не би могао остати имун, ипак подробно описао шта се све догађало у тих 55 секунди страве и ужаса, од уласка Кецмановића у учионицу, па до последњег пуцња и његовог изласка из кабинета.

Нажалост, његова старија колегиница и менторка приликом ове пуцњаве задобила је тешке повреде, па се и сада, после пуних пет месеци, налази на опоравку од рана које је задобила тог 3. маја, баш као и њен ученик Владимир П., који се налази на лечењу у једној болници у Сједињеним Америчким Државама.