Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВЕ ШТО НИСТЕ ЗНАЛИ О НАЈОЗЛОГЛАШЕНИЈЕМ ЦГ КЛАНУ: Они не могу да се зауставе, све и да хоће, а ЕВО И ЗАШТО

04.08.2017. 21:24
Пише:
СрбијаДанас/М. Обрадовић
srdjan vlahović
срђан влаховић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Vijesti

Ако се међусобно не поубијају, нико им ништа не може

Ко је Слободан Кашћелан

Слободан Кашћелан који важи за вожу "кавачког" клана ухапшен је у среду вече у Чешкој. То је потврђено званично из Управе полиције.

“ У изнајмљеном стану у Прагу у Чешкој Републици је лишен слободе С.К. (55) из Котора. Ово лице је лишено слободе на основу међународне црвене потернице која је расписана од стране НЦБ Интерпол Подгорица у фебруару 2017. године због више тешких кривичних дела, пише у саопштењу.

За Кашћеланом се трагало ради обезбеђења његовог присуства у кривичном поступку који се води против њега у Црној Гори због сумње да је починио кривично дело убиство у покушају, кривично дело стварање криминалне организације и кривично дело зеленаштво.

"Сумња се да је С.К. у Прчњу 2010. године са умишљајем покушао да лиши живота И.М. Такође, С.К. се потражује и по наредби Вишег суда ради вођења кривичног поступка због више кривичних дјела која му се стављају на терет. Сумња се да је С.К. крајем маја 2010. године на подручју општина Котор, Тиват и Будва организовао криминалну организацију ради стицања незаконите добити и организовао деловање криминалне организације уз примјену тачно одређених правила и унутрашње контроле, при чему је сваки члан криминалне организације имао унапред одређен задатак и улогу, пише у саопштењу.

Од тада почиње „клање“...

Црном Гором се шири страх међу „обичним“ људима који за живот брину док се враћају са плаже или из оближњег кафића, када поведу децу у вртић, или увече ако изађу да баце смеће. Пошто у сваком моменту могу постати колатерална штета обрачуна два најмонструознија которска клана, Шкаљарског и Кавачког. За само месец дана десило се осам ликвидација и четири тешка рањавања. На велика врата ушли су тихо, ненадано, ниоткуд и постали су ноћна мора домаће, регионалне и светске полиције.

Котор, град подно Оријена и Ловћена, град који је под заштитом УНЕСК-а, град у коме се додирују православна црква и католичка катедрала, град познат и по Бокељској ноћи и по спектакуларним дочецима Нове године на трговима, последњих неколико година је само географска одредница која помаже онима који то не знају да схвате где су Шкаљари, а где Кавачи.

Два насеља по којима су добила имена два највећа мафијашка клана у Црној Гори који су своје криминалне активности раширили буквално по целом свету, два насеља која су добила статус црногорског Корлеонеа.

Не тако давно био је то један мафијашки клан, али након нестанка 200 кг кокаина у шпанској луци Валенсија почео је крвави рат чији трагови иду од Србије преко Шпаније па све до јужне Африке. Према нашим сазнањима један од припадника клана узео је робу као вид наплате што се о њему за време док је био у затвору нису бринули на начин на који је он сматрао да треба. Од тада почиње „клање“.

Вођа шкаљараца тежак неколико стотина милиона евра

Јовица Јован Вукотић је вођа шкаљараца. Он је наводно под заштитом Луке Бојовића и Филипа Кораћа, означених као најмочнији људи у српском подземљу. Човек је пореклом са Чева код Цетиња.

Створио се у Котору са богатством које се процењује на стотине милиона евра. Тај новац је направио напољу, ван Црне Горе, препродајом дроге, јер искључиво раде са дрогом. Када је њему и неговој екипи ускраћен маневарски простор по Европи, дошли су кући, у родни Котор, јер су већина момака из екипе рођени Которани, и ту су почели проблеми који су преко настали у послу са дрогом.

škaljari
шкаљари / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Rudar

Ако се међусобно не поубијају, нико им ништа не може

Након прича да их један од најмоћнијих црногорских бизнисмена Веско Баровић, држи на удици, коментар је следећи:

-Ма иза њих не стоји нико. Баровић је за њих мала беба. То су монструми иза којих сви стоје.

Из српског СБПОКА-а кажу да су Земунци за њих дечија представа.

-Они ако се не поубијају међусобно, а на добром су путу, тешко се њима може стати на реп...

Чистка Шарићевих људи - стигао нови газда

У Котор су почели да отимају све што су имали људи који су били блиски Дарку Шарићу. Све локале, пословне просторе, кафиће...

Више због престижа, него због новца – да се зна ко је газда. Јер су толико богати да не знају шта ће са парама и то ескалира у бес.

Кад су се судили са Шарићевим људима у вези са добијањем тендера, дошла је полиција да их развађа, на шта су Шкаљарци рекли Шарићевима:

-Шта је стојсери, дошли сте у Котор да учите да пливате. Ми ћемо вас научити памети, све ћемо вам узети.

Поседују невероватну дрскост

-Довели су били човека из Јужноафричке републике да изврши убиство у Црној Гори. Након што је ухапшен, полиција је утврдила да се ради о професионалном убици, који није имао појма где се и у коме делу земље налази.

Највероватније је био унајмљен за ликвидацију Горана Ђуричковића, који је и након хапшења јужноафриканца ипак ликвидиран у Будви снајпером у кафићу. То вам све говори о њиховој дрскости, каже нам добро обавештени извор из врха црногорске службе за безбедност, каже наш извор.

Ђуричковић је био мета два атентата, али тек из трећег покушаја је ликвидиран. Први пут убијен је његов кум Саша Марковић, док је два месеца касније случајном акцијом саобраћајне полиције у Котору спречена добро испланирана ликвидација овог Будванина. Тада су ухапшени Александар Марковић и Мајки Грегориј Ферарис под сумњом да су припремали Ђуричковићево убиство. Ђуричковић је био власник "Олд фишерман паба", који се налази у парку преко пута Старог града и зет је фудбалске легенде Владимира Петровића Пижона. 

škaljari
шкаљари / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Rudar

Језиви шкаљарски потпис код Салета Мутавог

Ликвидације извршавају искључиво аутоматском пушком са великим бројем испаљених метака, која је гаранција успеха. Пале аутомобил и остављају пушку у њему – то је њихов потпис.

Начин извршења ликвидације вође навијача Партизана Александра Станковића званог Сале Мутави, подсећа на њихов, али се још са сигурношћу не може утврдити.

Као могући мотив ликвидације помиње се и то што је неколико дана пре убиства Станковић, опалио шамар Филипу Кораћу, припаднику Бојовићевог клана и то пред Драгославом Космајцем.

- Космајац је недавно организовао састанак на којем су били његов зет Ђорђе Зафировић, Кораћ и Станковић. Циљ састанка је био да се разреше одређени сукоби међу њима. Између Кораћа и Станковића избила је свађа. У намери да покаже да је јачи и да његово име у граду има већу тежину, Станковић је Кораћу залепио шамар којим га је буквално патосирао. И то наочиглед Космајца и Зафировића - прича саговорник близак безбедносним службама.

Кад се закуне вођа КАВАЧКОГ клана

Кавчани су из Кавача, малог места поред Котора. Каваче води Слободан Кашћелан и Радоје Звицер.

На Кашћелана и његов телохранитеља Владана Вучковић из Херцег Новог, покушан је атентан у Новом Саду, када је убица са мотора испалио рафал метака на „Ауди А6“, цетињских регистарских таблица, у ком су се налазила њих двојица.

Том приликом, тешке телесне повреде задобио је Кашћелан, који је рањен у трбух. Сви сматрају да су Кавачи много „луђи“ од „шкаљараца, али да поседују криминални кодекс.

 Кашћелан је након покушаја атентана на њега обећао да ће све шкаљарце збрисати са земље - до последњег.

-Напредују добро, убија их као глинене голубове, ако они њега не убију, све ће их побити, рекао нам је један од жестоких момака из сличног миљеа, а затим додао:

-Да их помири, покушао је чак и  Брано Мићуновић, али кажу да је био беспомоћан. Они су у крви до кољена, тако да ту нема стајања.

Они не могу да стану и да хоће.. Превише је људи страдало а њима је повређена сујета и не заустављају се.

Саставиле их паре

Као што је већ речено, они не раде ни за кога – сами су своје газде. На наше питање ко их је организовао, извор из врха безбедоносних служби рекао је кратко:

 -Саставиле су их паре. Сами су своје газде.

То су момци који су услед рада служби из суседства "спучени" на малу територију какав је Котор и ту мора да ескалира сукоб несагледивих последица.

-Они ако се не поубијају међусобно, а на добром су путу, тешко се њима може стати на реп.. За њих раде СВИ, а они само за СЕБЕ, јер су пребогати.

Сви убијају за њих, краду аута, набављају оружје, изнајмљују станове, доводе убице из белог света. Они су налогодавци, а други организују и извршавају.

Ко је следећи?