Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ПОЛИЦИЈА ЈЕ СТВОРИЛА УБИЦУ МАЛЕ ВАЊЕ" Медији објавили нова сазнања о злочину који је потресао регион: Постоји низ нелогичности...

05.12.2023. 18:59
Vanja Đorčevska
Вања Ђорчевска / Извор: Фото: Printscreen Facebook/palevski Press24.mk/MUP Северне Makedonije/Shutterstock

Отмица и убиство девојчице Вање Ђорчевске (14) узнемириле су Северну Македонију и читав регион.

Посебно је језиво то што је и отац девојчице Александар Ђорчевски осумњичен учествовању у отмици своје ћерке. Он се налази се у притвору док се детаљно истражује његова улога у овом језивом догађају. За особом која се сумњичи за сам чин убиства расписана је међународна потерница.

Питање које мучи јавност јесте ко су особе укључене отмицу и убиство Вање Горчевске и фризера Панчета Жежевског из Велеса (74) и да ли је мотив искључиво новчани или постоје дубљи слојеви који стоје иза овог ужасног чина?

САХРАЊЕНА ВАЊА ЂОРЧЕВСКА Скопљем се проламали јецаји: Брутално убијена девојчица испраћена на вечни починак (ФОТО/ВИДЕО)sahrana

САХРАЊЕНА ВАЊА ЂОРЧЕВСКА Скопљем се проламали јецаји: Брутално убијена девојчица испраћена на вечни починак (ФОТО/ВИДЕО)

САХРАЊЕН ПАНЧЕ, УБИЈЕНИ ФРИЗЕР ИЗ ВЕЛЕСА! У крају где је живео све је САБЛАСНО, ево шта су комшије рекле о њемуVanja Đorčevska, Pančo Žežovski

САХРАЊЕН ПАНЧЕ, УБИЈЕНИ ФРИЗЕР ИЗ ВЕЛЕСА! У крају где је живео све је САБЛАСНО, ево шта су комшије рекле о њему

ИМАО ЈЕ ВРЕМЕНА ДА СТИГНЕ ДО ДРУГОГ КОНТИНЕНТА! Ево где је ПОБЕГАО главни осумњичени за убиство мале Вање?! (ВИДЕО)Ljupčo Palevski Palčo

ИМАО ЈЕ ВРЕМЕНА ДА СТИГНЕ ДО ДРУГОГ КОНТИНЕНТА! Ево где је ПОБЕГАО главни осумњичени за убиство мале Вање?! (ВИДЕО)

Ивона Талевска, председница Асоцијације новинара Македоније, каже да постоји низ нелогичности у случају отмице мале Вање.

- Нелогична ствар је да користољубље није извршено, није тражен никакав откуп за малу Вању, већ је она убијена. Друга нелогична ствар су тврдње полиције и тужилаштва да су оба родитеља пријавила да је Вања нестала, као и да су заједно били у стану и чекали информације. То исто поништава тврдње полиције и тужилаштва, да је мала Вања убијена зато што се убица уплашио након сазнања да се информација проширила на друштвеним мрежама и по медијима. Информација се појавила сат времена након што је Вања убијена, што значи да је он киднаповао и да би је убио. Трећа нелогична ствар је, да је он убио старијег фризера због пара, а не како полиција тврди да би му узели ауто и са њим киднаповали и убили Вању, јер се убица три дана након што су отели старца сликао са његовим сином и зетом - каже Талевска.

Наводи да то објашњава његов осећај сигурности и неке заштите и логистике, патологије коју има у својој глави.

- Да имате толико храбрости да убијете другу жртву са аутомобилом прве жртве, за којим полиција још трага, мора да произлази из неког великог центра моћи. Са тим аутом је дошао до Скопља, који полиција седам дана није могла да нађе и није чак ни проверила да ли Панче Жежовски има ауто или не. У том тренутку се одржава самит ОЕБС-а, ниво безбедности је био по НАТО стандардима првог степена. Није могуће да камере нису виделе да је тај ауто дошао у Скопље. Мислим да је он имао осећај заштите, сигурности и логистике. Све оно што је урадио и како се комотно понашао у данима након ликвидације коју је учинио и у Велесу и у Скопљу, показују да се осећао јако безбедно. Био је убеђен да то што је радио пред камерама нико неће да види, а и ако види нико неће да преузме ништа - објашњава Ивона.

Како открива, Палчо се три дана након убиства сликао са сином и зетом бившег фризера:

- Љупче Палевски Палчо се сликао са сином и зетом прве жртве, три дана након што га је убио у Велесу. Након егзекуције у Скопљу, он је три дана слободно шетао као да се ништа није догодило. Позвао је свог адвоката и рекао му да има заказан лекарски преглед у Београду, као и да нема ауто са којим би отишао, па га је замолио да га превезе. То значи да је имао пасош и прешао је границу са Србијом, Бугарском, а на крају и Турском, како су медији објавили. Немогуће је да ви изведете цео тај процес ликвидације, прво фризера, а онда усред бела дана у центру града и мале Вање, да је киднапујете и да то дете не врисне, али и да комшије не виде. То је нелогично и немогуће да се деси. Да ангажујете све те људе који ће на прву пропевати када их похапсе, то показује да вас није било брига за последице - каже Ивона.

У политику га увело полицијско подземље, извршавао прљаве послове

- Он је ушао у политику деведесетих година, а увело га је полицијско подземље за своје потребе, како би ширио политичку моћ и да би извршавао њихове прљаве послове. Увели су га и у новинарство, отворили су му медије, како би имао ауторитет, а након тога га уводе и у грађевину. Након што је рекетирао и застрашивао људе, председник Црнаковски га је сменио са те позиције, а полицијско подземље га је преместило у Хрватску да ради неку грађевину. Када је у Хрватској издата потерница за њим, ухапшен је у Србији. У пролеће ове године поново је ухапшен на југу Македоније на граници са Грчком, због нелегалног ископавања археолошких богатстава, носио је са собом нерегистровано оружје - каже Ивона Талевска.

Ивона Талевска оптужује полицију да су "створили" убицу Вање Горчевски

- Користио је прислушкиване телефонске разговоре из шарене револуције, помоћу којих је изнуђивао новац од бизнисмена, јавних личности, застрашивао их, уцењивао и покушавао да изнуди полицијску и политичку заштиту. Све је то пријављено, али нико није реаговао. Касније је основао партију "Десно", која за своје симболе узела фашистичке симболе из прошлог века "Црно сунце". Људи који су за њега радили и објаве које су постављали на друштвеним мрежама показују јасну агресију и намере за извршењем недела – додаје Ивона.

Ljupče
Љупче / Извор: Фото: Друштвене мреже

Ивона открива ко су заправо Вањини родитељи

- Сви који су осумњичени и приведени због убиства мале Вање су потврдили да им је првоосумњичени Палчо рекао, да је од оца добио податке о детету. Они сами себе штите сада. Тврде да им није отац рекао тако нешто, већ Палчо који сам себе исто штити у тој ситуацији. Ради се о нормалној породици средње класе, која је живела у центру града, за коју се не везују никакви породични проблеми и није било никаквих шпекулација и информација да имају неких порока. Јако је чудно како се десило ово што десило. Како су киднаповали Вању, зашто и због чега су је убили? Имајући у виду психолошки профил овог човека и деценију његовог минулог рада, било је за очекивати да ће извршити неки овакав чин, али нико није могао да очекује да ће то бити мала девојчица – каже Талевски.

Истиче да није чула никакве информације о мајци девојчице:

- Након што су јој саопштили да је пронађено тело мале Вање, нисам чула да се огласила. Она је прва пријавила да јој је ћерка нестала, након што јој је наставница рекла да није дошла у школу. Пријавила је полицији, а након тога је објавила на друштвеним мрежама. Исто је урадио и отац. Према речима њихових рођака, они су били заједно у стану, након информација да је нестала, што ће бити важан податак за будућу истрагу и судски процес. Још једна ствар је нелогична, како током самита ОЕБС-а, кад су првостепене мере, није примећен црни дим од запаљеног аутомобила - каже Талевски.

Људи у Македонији се плаше за своју безбедност

- Људи у Македонији су забринути за своју безбедност, осећа се страх. У том контексту бивши министар полиције је напоменуо да нема потребе за ширење страха, али да људи треба да буду обазриви, са ким причају и с ким се виђају. То јасно говори, каква је небезбедност у Македонији, јер је дозвољено да системски криминал изађе на улице - каже Ивона и додаје да је покренута петиција за смртну казну.