Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КО СУ ПОЧИНИОЦИ, А КО ЖРТВЕ ПЕДОФИЛИЈЕ? Адвокат открио који трагови одају монструме и колике их казне чекају (ВИДЕО)

05.11.2021. 18:51
Пише:
Србија Данас/Мондо
Armagedon
Армагедон / Извор: Фото: Youtube Printscreen/MUP

Након још једног хапшења у акцији Армагедон, поставља се питање ко су људи који шире порнографски материјал на којем су деца, ко су њихове жртве и како полиција улази у траг починиоцима овог кривичног дела.

Припадници Министарства унутрашњих послова  у наставку акције "Армагедон" ухапсили су 18 особа под сумњом да су пласирали и ширили педофилски материјал. Како се сумња, они су преузимали, сачували на хард дисковима рачунара и делили садржаје настале искоришћавањем деце у порнографске сврхе. 

Адвокат Раде Кнежевић овим поводом открио је какве казне очекују ухапшене, колико је тешко ући у траг оних који шире педофилски садржај и ко су најчешћи починиоци а ко жртве оваквих дела

Шта кажу стручњаци: Да ли ПРИРОДНИ БИЉНИ ПРОИЗВОДИ помажу код КАШЉА?

Шта кажу стручњаци: Да ли ПРИРОДНИ БИЉНИ ПРОИЗВОДИ помажу код КАШЉА?

САСЛУШАНО 18 УХАПШЕНИХ ПЕДОФИЛА! Неки од њих признали дело - размењивали снимке ЗЛОСТАВЉАЊА ДЕЦЕ

САСЛУШАНО 18 УХАПШЕНИХ ПЕДОФИЛА! Неки од њих признали дело - размењивали снимке ЗЛОСТАВЉАЊА ДЕЦЕ

ДВЕ САОБРАЋАЈНЕ НЕСРЕЋЕ НА САМО ДВА КИЛОМЕТРА! Општи хаос на прилазном путу ка Гучи (ФОТО)

ДВЕ САОБРАЋАЈНЕ НЕСРЕЋЕ НА САМО ДВА КИЛОМЕТРА! Општи хаос на прилазном путу ка Гучи (ФОТО)

РАДЕ ТО ЗБОГ ЗАРАДЕ

Армагедон је вишегодишња акција, која се спроводи и у земљама ван Србије. Састоји се из много делова, док се у јавности углавном види само хапшење починилаца.

- Због развоја технологије, нажалост, случајеви растурања педофилског материјала су постали масовнији него што су били раније. Често је потребно више месеци да би се ушло у траг кривцима, у чему је најважнија карика Одељење за високотехнолошки криминал. Мрежа оних који растурају материјале је као паралелни свет у коме су сви умрежени. Неки од починилаца кривичног дела стављања у промет педофилског материјала раде то из чисте материјалне користи и зараде, немајући везе са конкретним делима педофилије - каже адвокат Раде Кнежевић.

КРИВАЦ ИЗ ОКОЛИНЕ, ЖРТВЕ СИРОМАШНА ДЕЦА

Један од ухапшених у акцији Армагедон живи у згради у која је удаљена свега десет метара од улаза у вртић, у насељу Степа Степановић у Београду, пишу медији. Такође, спомиње се да се ради о девојчицама које су из породица лошијег имовинског статуса. 

- То нажалост није ништа чудно и често кривична дела чине особе које не само да се налазе у непосредној близини, већ раде са децом. Такође, деца која често постају жртве педофила и дечје порнографије често су деца без родитељског старања, препуштена сама себи, као и деца из сиромашних породица - каже адвокат Раде Кнежевић.

НЕМА ЗАСТАРЕВАЊА И УБЛАЖАВАЊА КАЗНИ

Током истраге утврдиће се да ли су малолетне девојке подводили муштеријама, док за сада постоји сумња да су поједине девојчице уз малу новчану надокнаду одвођене код мушкараца које су налазили на друштвеним мрежама или преко препоруке. 

"Најпре полиција треба да утврди да је дошло до ширења педофилског материјала, након чега се у даљем току поступка испитује да ли је окривљени поседовао материјал ради продаје или је учествовао у производњи, подводећи децу. У случају ухапшених у акцији Армагедон постоје индиције да је било подвођења малолетника, за шта је запрећена казна од осам година затвора. По закону кривична дела која се тичу педофилије више не застаревају, нема условног отпуста, ублажавања казни и застаревања", каже Кнежевић.

КАЗНЕ ОД ТРИ ДО ОСАМ ГОДИНА ЗАТВОРА

Уколико се испостави да није у питању подвођење, али да је почињено кривично дело производње порнографског материјала у коме учествују деца до 14 година, запрећена је казна од осам година затвора. 

- У случајевима када се ради о малолетницима који имају од 14 до 18 година, казна је до пет година затвора. Уколико се испостави да кривац није производио садржај, али га је прибављао за себе, стављао у промет или јавно излагао, казна је до три године затвора. Оно што многи не знају је да казне постоје и за лица која преко интернета приступају порнографским садржајима на којима су деца. С тим што је тај део закона проблематичан, пошто је најпре потребно утврдити да ли је то намерно и свесно урађено - каже адвокат за Мондо. 

ШИРИЛИ МАТЕРИЈАЛ НА КОМЕ СУ ДЕЦА ОД ТРИ ДО СЕДАМ ГОДИНА

Да подсетимо, ухапшени су И. О. (42) из Ниша, З. Т. (38) из Суботице, А. Н. (65) из Београда, И. В.(46) из Врбаса, Д. Д. (51) из Лебана, С. А. (38) из Београда, Б. И. (67) из Ниша, Р. А. (56) из Великог Градишта, С. Д. (41) из Зрењанина, М. Л. (24) из Зрењанина, Т. Ш. (52) из Врбаса, М. Б. (42) из Београда, П. В. (20) из Београда, С. Н. (45) из Ниша, И. А. (43) из Пожаревца, П. К. (45) из Суботице, М. Т. (85) из Књажевца и В. Г. (51) из Беле Цркве.

Они се сумњиче да су извршили кривична дела приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију, искоришћавање рачунарске мреже или комуникације другим техничким средствима за извршење кривичних дела против полне слободе према малолетном лицу и полно узнемиравање.

Приликом претресања станова осумњичених и увидом у рачунаре и рачунарску опрему пронађено је више терабајта материјала насталог искоришћавањем малолетних лица у порнографске сврхе, садржаји сексуалне експлоатације беба и деце од три до седам година, фотографије и видео садржаји инцестног типа, као и друге фотографије и видео записе експлицитне злоупотребе деце у порнографске сврхе.