Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Знате ли која је разлика између Алеје великана и Алеје заслужних грађана и где ће почивати Шабан?

20.02.2019. 16:32
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Šaban Šaulić
Шабан Шаулић / Извор: СД/илустрација

Легендарни певач народне музике Шабан Шаулић, који је трагично настрадао у Немачкој, биће сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду и почиваће поред глумца Небојше Глоговца.

Легендарни певач народне музике Шабан Шаулић, који је трагично настрадао у Немачкој, биће сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду и почиваће поред глумца Небојше Глоговца. ЈКП Погребне услуге припремају се увелико за ову сахрану, чека се само још да породица прецизира детаље. Подсећамо, у Алеји заслужних грађана могу да буду сахрањени носиоци највиших одликовања Републике Србије, академици САНУ и почасни грађани Београда.

СЕНЗАЦИОНАЛНИ САЈАМСКИ ПОПУСТИ САМО У TRAVELLAND-U!

СЕНЗАЦИОНАЛНИ САЈАМСКИ ПОПУСТИ САМО У TRAVELLAND-U!

Иво Андрић, Велимир Бата Живојиновић, Драган Николић, Милорад Мандић Манда, Оливер Ивановић... само су нека од имена која су у јавности сахрањена у Алеји великана, а не у Алеји заслужних грађана где, иначе, почивају. Разлог је што се ове две алеје мешају или поистовећују, те многи и не знају да на Новом гробљу у Београду постоје две алеје.

Две Алеје веома се разликују. По критеријумима за сахрањивање у њима, а у прилог разлици говори број оних који је сахрањен у Алеји великана у односу на Алеју заслужних грађана, као и то колико су имена сахрањена у првој позната јавности у односу на оне који почивају у другој.

Са ове три ствари у ковчегу биће сахрањен Шабан: Из куће у Крчедину донет његов омиљени предмет

Са ове три ствари у ковчегу биће сахрањен Шабан: Из куће у Крчедину донет његов омиљени предмет

Алеја великана, у којој су сахрањене многе знамените личности 19. и 20. века, представља скуп 23 породичне гробнице и она не може да се шири. За разлику од ње, Алеја заслужних грађана представља парковски уређену површину.

У београдском Јавном комуналном предузећу "Погребне услуге" објашњавају да је Алеја великана прва просторна целина на Новом гробљу предвиђена за сахрањивање истакнутих личности, која је конципирана по принципу породичних гробница.

Са друге стране, у Алеја заслужних грађана могу да буду сахрањени носиоци највиших одликовања Србије, академици САНУ и почасни грађани Београда, као и друге личности које су дале одређени допринос из своје области, уколико градоначелник Београда одлучи да им се додели место.

Одмах након формирања у Алеју заслужних грађана су пренети посмртни остаци студента права и члана Комунистичке партије Жарка Мариновића, који је убијен 4. априла 1936. године за време студентског штрајка, док је прва особа сахрањена у гробницама Алеје заслужних грађана био Бранко Јевремовић, судија Уставног суда Југославије.

Када је Слободан Милошевић умро, одбијен је предлог да се он сахрани у Алеји заслужних грађана. Ненад Богдановић, тадашњи градоначелник Београда из ДС, није дао дозволу и сагласност за то.

ПОЗНАТО КОНАЧНО ВРЕМЕ ШАБАНОВЕ САХРАНЕ!

ПОЗНАТО КОНАЧНО ВРЕМЕ ШАБАНОВЕ САХРАНЕ!

Такође, многе породице су одбиле да њихови вољени буду сахрањени у Алеји великана, па тамо данас нема неких великих имена попут Миодрага Петровића Чкаље. Разлог за ово углавном је био исти - нису желели да њихови најближи почивају са још неколико непознатих покојника у гробу.

Алеја је основана 1965. године и од тада су све заједничке гробнице. Постоје и оне у којима је сахрањено и по шест људи, који се чак нису међусобно знали, нити су били из сличних професија.

ЈОШ ЈЕДАН ДИРЉИВ ОПРОШТАЈ: Читуља за Шабана која ће расплакати све звездаше

ЈОШ ЈЕДАН ДИРЉИВ ОПРОШТАЈ: Читуља за Шабана која ће расплакати све звездаше

Једини који су сахрањени сами, тачније они који не деле место ни са ким су осморо људи, од којих су неки Зоран Ђинђић, Слободан Ракитић, Ненад Богдановић, Милорад Павић, Мића Орловић...

Неке гробнице у Алеји начињене су за по двоје, па тако легендарна глумица Ружица Сокић дели гробницу са вајарком Олгом Јеврић, сликарка Оља Ивањицки са тениским тренером Јеленом Генчић, а заједно су сахрањени и глумци Милош Жутић и Љуба Тадић. Ипак, постоје и оне гробнице које имају много више људи, па глумац Мија Алексић дели гробно место са још четворо мање познатих људи.

Глумица Радмила Савићевић сахрањена је са супругом Божом Савићевићем и троје непознатих. Бата Паскаљевић са четворо непознатих. Никола Симић сахрањен је са Ивом Етеровићем фотографом и још двоје људи, док су Оливера Марковић и Петар Краљ заједно са још неколико њих. Певач Цуне Гојковић сахрањен је заједно са Батом Живојиновићем, док су поред њих Манда и Драган Николић за сада "самци", али и то ће се једног дана, нажалост попунити.

У Алеји великана, између осталих, сахрањени су:

- Милош Васић, генерал, министар Војске и Морнарице, аутор чина „Војвода“,
- Петар Кочић, књижевник и народни трибун,
- Милан Кујунџић-Абердар, филозоф и добротвор ,
- Јован Цвијић, научник
- Илија Милосављевић-Коларац, добротвор
- Велимир Михаило Теодоровић, добротвор, син кнеза Михаила Обреновића
- Јован Поповић, књижевник
- Бранислав Којић, архитекта, аутор павиљона Цвијета Зузорић,
- Корнелије Станковић, композитор
- Милан Прибићевић, политичар
- Милунка Савић, српска хероина

У Алеји заслужних грађана, између осталих, сахрањени су:

- Слободан Јовановић,
- Данило Киш,
- Милош Црњански,
- Иво Андрић,
- Мира Алечковић,
- Борислав Пекић,
- Бранко Ћопић,
- Брана Црнчевић,
- Момо Капор,
- Стево Жигон,
- Рахела Ферари,
- Бата Живојиновић,
- Драган Николић,
- Ружица Сокић,
- Зоран Радмиловић,
- Мија Алексић,
- Бора Тодоровић,
- Петар Краљ,
- Оливера Марковић,
- Радмила Савићевић,
- Милић од Мачве,
- Оља Ивањицки,
- Паја Јовановић,
- Петар Лубарда,
- Артур Такач,
- Радивоје Кораћ,
- Рајко Жижић
- Небојша Глоговац

ИСПОВЕСТ ШАУЛИЋЕВОГ КУМА: Шабан је био везан појасем! Али ударац је био прејак и УБИЛА ГА ЈЕ СТАРА РАНА