Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КОЛИКЕ СУ КАЗНЕ ЗА ЗЛОСТАВЉАЧЕ МАЛОЛЕТНИКА? Срамне четири године за гнусни чин обљубе међу децом

01.02.2021. 07:31
Пише:
Србија Данас/Република
devojčica
девојчица / Извор: Профимедиа/илустрација

На једној страни имамо много малишана препуштених улици, а на другој лошу казнену политику, каже психолог Иван Ракочевић.

У истој недељи чак две девојчице су пријавиле да су их силовали дечаци, што је с правом узнемирило јавност. Тек што је 11-годишњакињу силовао три године старији дечак на Ада Хуји, домац (14) из Центра "Јован Јовановић Змај" силовао је годину дана млађу девојчицу Д. Г., штићеницу Центра за заштиту одојчади, деце и омладине у насељу Браће Јерковић. И наговорио друга да све сними телефоном.

ФДУ ПОКРЕЋЕ ИСТРАГУ О РАДУ СВОЈЕ ПРОФЕСОРКЕ ГЛУМЕ: Микина супруга пред отказом?

ФДУ ПОКРЕЋЕ ИСТРАГУ О РАДУ СВОЈЕ ПРОФЕСОРКЕ ГЛУМЕ: Микина супруга пред отказом?

СТРАВИЧАН СЛУЧАЈ НА НОВОМ БЕОГРАДУ: Трудница претучена!

СТРАВИЧАН СЛУЧАЈ НА НОВОМ БЕОГРАДУ: Трудница претучена!

ПЛАНИРАНА ВЕЛИКА ОПЕРАЦИЈА У БРАЗИЛУ? Полиција за петама Вељи Невољи, истражитељи пресрели поруку Дијане Хркаловић

ПЛАНИРАНА ВЕЛИКА ОПЕРАЦИЈА У БРАЗИЛУ? Полиција за петама Вељи Невољи, истражитељи пресрели поруку Дијане Хркаловић

Колико су васпитачи били упознати са кретањем малолетног насилника и његове жртве, нисмо успели да сазнамо будући да је надлежно министарство забранило комуникацију запослених по центрима, као и у њиховој централи у Звечанској улици.

Васпитачи морају да знају куда се крећу штићеници

Наташа Андоновски, специјални педагог, бивши затворски васпитач и представница удружења Упориште каже да је ситуација у домовима за децу без родитељског старања и заводима за васпитање изузетно озбиљна и да се васпитачи често не баве проблематичном децом како би требало иако је њихова "одговорност немерљива".

- Деца су нам све агресивнија због више удружених фактора, а кривична дела због којих се упућују у ове установе све озбиљнија. Свака установа овог типа се бори за углед, па се дешавало и да децу која су врло проблематична пусте да побегну да не би "правила хаос" јер, или немају довољан број васпитача или не знају како с њима да поступају. Свакако да васпитач мора бити обавештен о кретању детета које му је поверено и упознат где оно иде. Не би смело да се деси да дете луња - рекла је Андоновски. Даље, она скреће пажњу и на проблем малолетница које су смештене у установе за збрињавање деце.

- Знамо да у неке од тих установа за малолетнике буду смештене и девојчице које су се бавиле проституцијом и да немају озбиљно обезбеђење, па њихови макрои чекају прилику да их одатле на различите начине врате на улицу - истиче педагог.

Стручњаци су, као и обичан свет, згрожени евидентним повећањем насилничког понашања и ужасних трагедија у којима страдају деца и млађи малолетници.

Vršnjačko nasilje
Вршњачко насиље / Извор: Профимедиа/илустрација

- Верујте да сам поражен и као професионалац и као родитељ јер видим да смо на тоталној странпутици зато што на једној страни имамо много деце препуштене улици, а на другој лошу казнену политику. Овде се ради о млађим малолетницима, а они за оваква злодела, према нашем закону, могу да добију само васпитну меру, а најстрожа је васпитнопоправни дом од шест месеци до четири године. Све то значи да смо у великом проблему који захтева корените промене. Морамо да се пробудимо и прогледамо боље - каже Иван Ракочевић, дечји психолог.

Министарство: Девојчица се опоравља од силовања

Из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања рекли су да је Центар за заштиту одојчади, деце и омладине Београд - Прихватилиште за ургентну заштиту злостављане деце, предузео мере социјалне и породичне заштите и да је о силовању девојчице обавештен и надлежни орган старатељства.

- У односу на догађај, обавештени су и други надлежни органи ради утврђивања чињеничног стања и евентуалног предузимања мера. Дете је збринуто и добро се осећа - кажу из министарства.

Он тврди да деца силоватељи, лопови и насилници лако постају озбиљни преступници.

- Деца силују децу и врше различита вршњачка насиља, те пред нашим очима постају озбиљни монструми, који сутра и као одрасле особе силују, затим постају трговци људима и убице. Одувек је било и силоватеља међу децом, и убица, и разбојника, али сада се то јавно не осуђује - рекао је Ракочевић.

Према његовом мишљењу, корени овог проблема леже у лошем васпитању, разореним и дисфункционалним породицама, беди и сиромаштву.

- Генерације родитеља које су одрастале деведесетих, услед ратова, санкција, немаштине, биле су ускраћене за све, па данас јуре за новцем и немају много времена за родитељство. Мајке и очеви премало времена проводе с децом, не чују њихове жеље, проблеме и потребе. Виде их само у пролазу и живе поред њих, а не и с њима. На слављима, на пример, све изгледа бајковито и ту породице личе на срећне иако су у збиљи најчешће дисфункционалне. Битно је рећи да вољено дете које је расло окружено пажњом родитеља никада не постаје силоватељ и ту је кључ проблема - истиче Иван Ракочевић.