Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЛАЖНИ ХРВАТСКИ ПАСОШ ЗА 15.000 ЕВРА! Вођа шкаљараца није једини који се шеткао са пасошем комшија, дугачка листа имена из подземља

18.12.2022. 12:39
Пише:
Србија Данас
Igor Vukotić
Игор Вукотић / Извор: Фото: Приватна arhiva/Shutterstock

Тужилаштво у Хрватској подигло је оптужницу против Которанина Игора Вукотића, наводног вође шкаљарског клана и брата убијеног Јована Вукотића, због фалсификованих хрватских докумената на име Стево Новаковић!

Игор Вукотић је, подсетимо, у бекству последњих 10 година и налази се на црвеној Интерполовој потерници, а између осталог суди му се и за покушај убиства двојице "кавчана" Милоша Радоњића и Војина Ступара у Котору.

Игор је Стево

Вукотић је уз брата Јована, који је убијен 8. септембра пред трудном супругом и ћерком у Истанбулу, наводно био шеф клана из Котора који од децембра 2014. у рату са супарничким кланом на чијем челу су одбегли Радоје Звицер и Слободан Кашћелан, који је у спушком затвору.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ БРАТА УБИЈЕНОГ ЈОВАНА ВУКОТИЋА: Ево због чега га траже

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ БРАТА УБИЈЕНОГ ЈОВАНА ВУКОТИЋА: Ево због чега га траже

ПРИКРИВАО УБИЦЕ, ПА ПЛАКАО СА ЊИХОВИМ МАЈКАМА! Специјални државни тужилац радио за кавчане, испливавају све бизарнији детаљи

ПРИКРИВАО УБИЦЕ, ПА ПЛАКАО СА ЊИХОВИМ МАЈКАМА! Специјални државни тужилац радио за кавчане, испливавају све бизарнији детаљи

ВУКОТИЋ ПРЕДОСЕТИО СВОЈУ СМРТ! Ноћ пре убиства ЊОЈ је све рекао - откривени нови детаљи, чека се оставинска расправа

ВУКОТИЋ ПРЕДОСЕТИО СВОЈУ СМРТ! Ноћ пре убиства ЊОЈ је све рекао - откривени нови детаљи, чека се оставинска расправа

- Оптужница против Игора Вукотића поднета је ради прикривања стварног идентитета. Вукотић је успео да дође до лажних хрватских докумената на име Стево Новаковић. Оптужницом је представљено да је Вукотић имао помоћ од Нусрета Сеферовића, који је означен као припадник злочиначког удружења - наводи црногорски портал РТЦГ, који додаје да је имао увид у оптужницу.

Вукотић је лажне исправе набавио пре четри године, а његов брат Јован својевремено је од исте групе купио пасош, а такође, због фалсификованих исправа 2018. ухапшен је у Турској и депортован у Србију.

Jovan Vukotić
Јован Вукотић / Извор: Фото: МУП

- Тужитељка Силвиа Лочар у оптужници наводи да је Игор Вукотић набавио лажну исправу и употребио је као праву током 2018. године. Она је утврдила да Вукотић нема пребивалиште, ни боравиште, у Хрватској, као ни запослење, ни имовину и ни на који начин није везан за територију Хрватске - наводи РТЦГ.

Такође, у поменутој оптужници наводи се и да Црна Гора потражује Вукотића и због одслужења казне затвора од седам месеци јер је извршио кривично дело против опште сигурности. Како и на који начин је Вукотић прибавио лажне исправе наведено је у оптужници, а Нусрет Сеферовић (52), председник Већа ромских удружења, иначе, вођа хрватске групе која је израђивала пасоше припадницима земунског, шкаљарског и кавачког клана.

Цена 15.000 евра

- Сеферовић је сарађивао с певачицом Анкицом Демировић и њеним супругом, а у акцији "Кртица" 2019. године похапшени су и други полицијски службеници - подсећа саговорник и додаје да је портал 24.хр писао о паду ове групе:

- Истрага је показала да је ова група сарађивала и с кавачким, али и са шкаљарским кланом. Они су проналазили људе који су рођени у Хрватској, али никад нису вадили документа у овој земљи, и на њихове податке стављали слике криминалаца којима су исправе продавали. Набављали су пасоше, личне карте, али и возачке дозволе. Цена се кретала до 15.000 евра.

Предао се

И Филип Кораћ имао лажну исправу

Хрватско тужилаштво подигло је оптужницу и против Филипа Кораћа у мају, након што се 24. априла предао тамошњој полицији, због кривичног дела фалсификовања исправа. Кораћу прети затворска казна од шест месеци до пет година.

Filip Korać
Филип Кораћ / Извор: Фото: МУП Srbije/Shutterstock

Подсетимо, Кораћ се на хрватској потерници нашао због фалсификованих докумената на име Слободан Коралија, која је извадио још 2017. Наводно, након што је сазнао да се налази на Интерполовој потерници. Кораћев пасош је, како су објаснили надлежни у Хрватској, било немогуће детектовати на било ком граничном прелазу, јер се заправо ради о аутентичном документу.

- Добар дан, ја сам Филип Кораћ, за мном је расписана потерница и дошао сам да се јавим - наводно је, према писању Јутарњег листа, рекао најближи сарадник Луке Бојовића кад се појавио на пријавници затвора у Реметинцу.

Кораћ је наиме, нашао на удару правде јер му је у Загребу издат пасош на основу лажних српских докумената на име Слободана Коралије, држављанина Србије који је рођен у Хрватској.

Комшија

Хрватске пасоше купили и Лука Бојовић, Легија, Дедовић, Кожар...

Хрватске пасоше, како је откривено, током претходних деценија користили су многобројни припадници српског подземља. Приликом хапшења у Шпанији, наводно је код Луке Бојовића пронађен пасош на име Хрвата Маријана Баришића. На дугачкој листи оних који српски пасош заменили хрватским су и Милорад Улемек Легија, који се у хрватском пасошу звао Владо Вукомановић, као и Сретко Калинић и Владимир Милисављевић.