Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЛЕГИЈА ИЗЛАЗИ ИЗ ЋЕЛИЈЕ ПОСЛЕ СЕДАМ ГОДИНА: Милорад Улемек данас сведочи о убиству Ћурувије - ево како ће изледати процедура његовог спровођења до суда!

08.03.2023. 07:42
Пише:
Србија Данас/Блиц
Legija
Легија / Извор: Профимедиа

Поступак пред Апелационим судом је почео негирањем кривице оптужених.

Другостепени поступак за убиство новинара Славка Ћурувије почео је пред Апелационим судом у Београду сведочењем Бранке Прпе, Ћурувијине супруге, а очекује се да Милорад Улемек Легија, осуђени убица и вођа Земунског клана, буде спроведен из затвора како би сведочио.

Суђење се из безбедносних разлога одвија у Специјалном суду, у који ће под јаким мерама безбедности бити спроведен бивши командант ЈСО Милорад Улемек Легија, који је осуђен за убиство премијера Зорана Ђинђића.

РОДОЉУБ МИЛОВИЋ О СЛУЧАЈУ "ЋУРУВИЈА": Министар полиције је тражио да лажно оптужимо Пејовића и Јоцића

РОДОЉУБ МИЛОВИЋ О СЛУЧАЈУ "ЋУРУВИЈА": Министар полиције је тражио да лажно оптужимо Пејовића и Јоцића

ВЕЧЕ КАД ЈЕ ЛЕГИЈА ПЛАКАО! Шок откриће: Улемек ми је рекао да му је криво и да га гризе савест

ВЕЧЕ КАД ЈЕ ЛЕГИЈА ПЛАКАО! Шок откриће: Улемек ми је рекао да му је криво и да га гризе савест

КАКО СУ ИСФАБРИКОВАЛИ ДА ЋУРУВИЈА ПОСТАНЕ ДРЖАВНИ НЕПРИЈАТЕЉ? Смајловић открила - недостаје део слагалице

КАКО СУ ИСФАБРИКОВАЛИ ДА ЋУРУВИЈА ПОСТАНЕ ДРЖАВНИ НЕПРИЈАТЕЉ? Смајловић открила - недостаје део слагалице

Легију марицама спроводе из КПЗ "Забеле" у зграду Специјалног суда у Устаничкој улици, где ће бити спроведен право у судницу.

За убиство Ћурувије, првостепено су осуђени на укупно 100 година бивши начелник РДБ- а Радомир Мрковић, некадашњи начелник Београдског центра РДБ- а Милан Радоњић, као и припадник службе Ратко Ромић.

У одсуству је осуђен и Мирослав Курак који је у бекству.

Бранка Прпа, једина особа која је видела убицу Славка Ћурувије, поново је сведочила.

Прпа је поновила да особа коју је видела не одговара физичком опису Мирослава Курака кога тужилаштво терети као непосредног извршиоца.

- Курак и Ромић нису међу особама коју сам видела - истакла је Прпа.

Она је рекла да је њу једна особа ударила у главу и да је тада видела убицу који је пришао и пуцао Ћурувији у главу.

Milorad Ulemek Legija
Милорад Улемек Легија / Извор: Профимедиа

Седница Апелационог суда одржана у уторак је затворена за јавност јер се одлучује о доказним предлозима, док се суђење наставља у среду, када се очекује сведочење Легије.

Милорад Улемек Легија 2016. године је сведочио пред судом, а две године пре тога је дао свој исказ у тужилаштву.

Он је тада први пут након хапшења због убиства премијера ушао у судницу као сведок.

Он је окарактерисан као један од кључних сведока, јер је након његовог исказа покренута званична истрага против оптужених.

Улемек је у исказу навео да му је Марковић рекао да је "потребно да се уклони једно лице које тренутно својим непријатељским делатностима озбиљно угрожава безбедност државе".

Пред судом је потврдио свој исказ дат у тужилаштву, одбио је да одговара на многа питања, али је и изнео тврдње да му неко прети, као и да ће "он то сам решити".

Управо због тога што је Апелациони суд укинуо првостепену пресуду, а након годину и по дана дошао до идентичне, овог пута веће Апелационог суда мора да донесе одлуку, те је Легија један од важних елемената у овом поступку.

Milorad Ulemek Legija
Милорад Улемек Легија / Извор: Профимедиа

Након седам година, Легија ће поново бити спроведен и саслушан као сведок.

Поред Легије, као сведоци позвани су и браћа Милош и Александар Симовић, чланови "земунског клана", а делове њиховог сведочења је првостепени суд одбацио.

Како је саопштено још 2014. године када је одлучио да проговори, Легија није тражио никакве бенефиције за то што је проговорио и допринео развоју поступка за убиство новинара.

Мотив због којег је одлучио да проговори никада није прецизно расветљен.

Он иначе служи јединствену казну од 40 година затвора у пожаревачкој Забели због убиства премијера Зорана Ђинђића, Ивана Стамболића, злочина на Ибарској магистрали и недела "земунског клана".

Према оптужници, Славка Ћурувију је 11. априла 1999. године убио Мирослав Курак, а саучесник му је био Ратко Ромић који је дршком пиштоља ударио Ћурувијину партнерку Бранку Прпу у главу.

Како се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен због "јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти".

Прва пресуда за убиство новинара је донета 2019. године, али ју је Апелациони суд укинуо.

Након поновљеног поступка, две године касније, веће Специјалног суда је прогласило кривим четворицу оптужених и осудило их на 100 година затвора.

Суд је донео решење да отвори главни претрес на предлог Тужилаштва за организовани криминал, окривљених и њихових бранилаца, након што је разматрао њихове жалбе на другу првостепену пресуду.