Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЕВО КАКО ЈЕ МАЈКА ДЕЧАКА УБИЦЕ ПОВЕЗАНА СА ВЕЉОМ НЕВОЉОМ И УБИСТВОМ КАРАТИСТЕ: Нове информације бацају сасвим другачије светло на читаву ситуацију

27.08.2023. 08:45
majska
мајска / Извор: Фото: Србија Данас/Друштвене мреже

Мајка дечака убице из Рибникара била у комисији биолога који су повезани са другим случајем.

Мајка дечака убице који је 3. маја убио деветоро вршњака и чувара Основне школе "Владислав Рибникар" била је у комисији биолога који су забрљали вештачење ДНК трагова нађених на месту убиства каратисте Властимира Милошевића на трамвајским шинама у Улици 27. марта у Београду, сазнају медији.

УЖАС У ИНЂИЈИ: Експлодирао котао у породичној кући, цреп летео на све стране, зид се одвојио!

УЖАС У ИНЂИЈИ: Експлодирао котао у породичној кући, цреп летео на све стране, зид се одвојио!

УЖАС У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА! Повређена четворогодишња девојчица! Хаос у Рузвелтовој улици

УЖАС У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА! Повређена четворогодишња девојчица! Хаос у Рузвелтовој улици

ХОРОР У СЕЛУ КОД ЛЕСКОВЦА! Мушкарац дошао да пријави сина који га је јурио МАЧЕТОМ по дворишту, па умро испред полицијске станице

ХОРОР У СЕЛУ КОД ЛЕСКОВЦА! Мушкарац дошао да пријави сина који га је јурио МАЧЕТОМ по дворишту, па умро испред полицијске станице

Управо те грешке у вештачењима биле су од кључног значаја да суд ослободи Вељка Беливука и Марка Миљковића којима се судило за овај злочин.

Медији су дошли до документа који потврђује да је мајка дечака убице била један од троје вештака који су анализирали трагове прикупљене на месту убиства Властимира Милошевића у јануару 2017. године. Ти докази су првобитно били кључни у хапшењу Веље Невоље, Марка Месара и Мирка Којића, али су током суђења постали један од главних разлога за њихову ослобађајућу пресуду.

Како је до тога дошло? Кренимо редом.

Убиство на трамвајским шинама

Непознати убица је тог 30. јануара 2017. године ушао у улаз зграде у Улици 27. марта, где је Милошевић становао. Када се Милошевић појавио на вратима, како је написано у оптужници за његово убиство, егзекутор је у његовом правцу испалио 10 хитаца из "шкорпиона" са пригушивачем, од којих га је седам погодило у тело и један испод браде.

Тешко рањени Милошевић је стигао до трамвајских шина пре него што је због обилног крварења пао на асфалт. Убица га је сустигао и испалио му још шест метака у главу, а потом побегао у суседну улицу где га је чекао аутомобил.

Неколико дана касније на Карабурми је пронађен запаљени ауто за који се претпостављало да је одвезао убицу.

Вештачење променило ток поступка

hapšenje
хапшење / Извор: Фото: е-стоцк/Часлав Вукојичић

Недељу дана после убиства полиција је ухапсила Вељу Невољу под сумњом да је починио тешко убиство, како је писало у саопштењу МУП-а. Три месеца касније као помагач у злочину ухапшен је Марко Миљковић, иначе кум каратисте Милошевића. О трећем учеснику Мирку Којићу није било речи све до подизања оптужнице.

Од хапшења, до подизања оптужнице променило се много тога. Веља Невоља је ухапшен као извршилац, али оптужен је само за помагање у убиству. Према оптужници, Миљковић и Којић су купили возило коришћено приликом убиства, а Беливук је украо таблице са другог аутомобила и ставио их на купљени.

Тужилаштво је као доказ против тројице окривљених предложило бројне сведоке, међу којима и Милицу Кецкаревић Марковић, судску вештакињу која је предводила тим у којем су још били мајка дечака убице и још један њихов колега. Вештачили су ДНК трагове нађене на лицу места и на запаљеном аутомобилу.

За хапшење Веље Невоље ова вештачења су била кључна јер је на бравици гепека запаљеног аутомобила нађен ДНК Веље Невоље, као и на капији улаза у зграду где се убиство догодило.

Преокрет на суђењу, вештаци направили грешке?

policija
полиција / Извор: Фото: Србија данас/Профимедиа

Иако су ДНК трагови често крунски докази, шефица тима вештака у којем је била и мајка дечака убице успела је током сведочења да демантује себе и своје колеге, па је током саслушања указала на неколико чињеница које су великим делом утицале на пуштање Беливука и Миљковића на слободу.

У извештају који су потписали шефица тима, мајка дечака убице и трећи колега није се спомињао ДНК Беливука са капије зграде. Штавише, шефица тима је тада рекла да је "реч о грешци у комуникацији између ње и полиције и да заправо на капији није нађен доказ који води до Беливука"?!

- Погрешно сам разумела и записала информације из полиције - правдала се шефица тима.

Она је испричала да је на чаурама са лица места нађен траг непознате мушке особе, а да је траг Беливука био на брави гепека аутомобила коришћеног приликом убиства.

На овом трагу, међутим, постојао је и ДНК друге особе, због чега су адвокати одбране тврдили да је доказ недовољно чврст. Сведочење вештакиње шокирало је суд јер је изјавила да неки од ДНК доказа нису могли да се користе јер их је, наводно, "контаминирао полицајац" током увиђаја!

Ослобођени, а ипак убице

Након саслушања вештакиње убрзо је донета ослобађајућа пресуда, а озлоглашени Вељко Беливук и Марко МИљковић су пуштени на слободу. Убрзо они су кренули да стичу све већи утицај у подземљу, а годинама касније је утврђено да су извршиоци овог убиства, али су правоснажно ослобођени и не може двапут да им се суди за исти злочин.

Током сведочења Срђана Лалића, сведока-окривљеног у поступку који се сада води против клана Вељка Беливука, говорило се између осталог и о убиству Милошевића. Лалић је рекао да је у медијима видео да се догодило убиство и да је био "изненађен, разочаран и уплашен".

Лалић тврди да је неколико дана пре убиства са Миљковићем и Беливуком поставио на Милошевићев аутомобил ГПС уређај, као и кабл за надзор у близини његове зграде. Он је појаснио да му они тада нису рекли да ће Милошевић бити ликвидиран, због чега је, како сада тврди, био разочаран.

- Нисте ми рекли да ћете га убити, мислио сам да ћете га повредити. Чак сам те питао да ли треба да га пребијемо заједно, а ти си се насмејао, рекао си "не, не" - рекао је Лалић..

На питање Миљковића шта су он и Беливук радили то вече када је Лалић наводно поставио ГПС уређај, Лалић је одговорио да су чували стражу, односно да су гледали да неко не наиђе.

Шефица тима вештака: ДНК налаз није оспорен

Шефица тима форензичара, Милица Кецкаревић Марковић, пре извесног времена је реаговала на медијске написе о овом случају.

- Судски вештаци за ДНК анализе са Биолошког факултета у Београду ни у једном тренутку поступка, укључујући истрагу, а затим суђење Вељку Беливуку и др. за убиство Властимира Милошевића, нису променили сопствени налаз о пронађеним ДНК траговима, односно никакав ДНК узорак није нестао.

Наиме, резултати који су дати у Обавештењу о току вештачења Биолошког факултета у Београду од 06. 02. 2017. године су потврђени и допуњени у налазима од 26. 04. 2017. године, а што је и доц. др Милица Кецкаревић Марковић као представник тима вештака са Биолошког факултета потврдила у свом исказу датом на главном претресу одржаном 06. 03. 2018. године.

Такође, ДНК налаз у овом предмету никада није оспорен, а што се може видети у пресуди донетој 11. 05. 2018. године (предмет К.бр.357/2017 Вишег суда у Београду) - пише у допису др Милица Кецкаревић Марковић редакцији једног медија..

Докази закључани у фиоци

diksi
дикси / Извор: Фото: МУП/СД/илустрација

Дијана Хркаловић је оптужена да је, како се сумња, искористила свој положај секретара Управе криминалистичке полиције, а касније и, како је навођено, положај државног секретара МУП-а када је издала незаконите налоге Дејану Миленковићу, начелнику Службе за специјалне истражне методе (SSIM) Управе криминалистичке полиције (УКП) да, како се наводи у оптужници, не доставља извештај и прикупљени доказни материјал из мобилних телефона и СИМ картица одузетих од Вељка Беливука и других осумњичених за убиство Властимира Милошевића.

Како се сумња, уместо да, како је то захтевала процедура, материјал буде предат судији и тужиоцу који су водили поступак за ово убиство, Хркаловићева је наводно наложила да се прикупљени докази предају њој.

Да би извршио њено наређење, окривљени Дејан Миленковић је, како је наведено у оптужном предлогу, издао налоге полицијским службеницима да након екстраховања података из три мобилна телефона Веље Невоље, као и са СИМ картица, податке нарежу на ЦД и да их предају њему. Он их је касније проследио државној секретарки.

Полицијском службенику запосленом у одсеку за форензику други део задатка односио се на уклањање трагова дела, односно, наређено му је да са својих рачунара избрише све доказе који су указивали да је радио на том предмету и да потом електронски облик извештаја достави другом колеги. Он је тада добио наређење да хард диск са извештајем и Беливукове телефоне држи у радном столу под кључем и да их никоме не предаје док то не нареди Дијана Хркаловић. О томе из ког су случаја докази, као ни шта је у њима, како је рекао Тужилаштву, није ништа знао.

Тако је и било, докази су били закључани у фиоци више од годину дана, упркос томе што су тражени из Суда и Тужилаштва. Када је службеник помињао Миленковићу да је неопходно да се докази предају, он му је понављао исту реченицу како је у питању "налог тадашњег врха Министарства унутрашњих послова, Хркаловићеве и министра Небојше Стефановића, који кажу да ће ти предмети бити узети у рад када за то дође време".

Онда је 27. 03. 2018. године, након што је истражни поступак окончан, оптужница подигнута и главни претрес био у току, Миленковић пренео налог Хркаловићеве да се извештај и телефони предају органима надлежним за поступак.

У међувремену, Дијана је пуштена из притвора и сада се брани са слободе.