Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕСУЂЕНО МАЈЦИ ИЗ ПАКЛА: Подводила ћерку (13) у Алексинцу, а ево колика казна чека мушкарце који су искористили дете

30.01.2023. 14:38
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Sud
Суд / Извор: Профимедиа

Ова петорка ухапшена је крајем августа 2020. године јер су као организована група сексуално експлоатисали девојчицу.

На пет година затвора правноснажно је осуђена мајка (51) из околине Алексинца због продуженог кривичног дела трговине људима јер је скоро две године подводила своју тада тринаестогодишњу ћерку.

У АЛКОХОЛИСАНОМ СТАЊУ НОЖЕМ НАСРНУО НА КОМШИЈУ? Детаљи драме у Младеновцу: Посекао га по врату

У АЛКОХОЛИСАНОМ СТАЊУ НОЖЕМ НАСРНУО НА КОМШИЈУ? Детаљи драме у Младеновцу: Посекао га по врату

УЖАС У МЛАДЕНОВЦУ: Ножем насрнуо на човека, свему претходила свађа

УЖАС У МЛАДЕНОВЦУ: Ножем насрнуо на човека, свему претходила свађа

ПОКУШАЛЕ ДА УБИЈУ СВОЈЕ МУЖЕВЕ: Два иста злочина у Београду у року од 24 сата

ПОКУШАЛЕ ДА УБИЈУ СВОЈЕ МУЖЕВЕ: Два иста злочина у Београду у року од 24 сата

Због истог кривичног дела, али зато што су користили сексуалне услуге малолетнице, три године робије правноснажно је изречено осумњиченом (58), док су осумњичени (29) и (47) добили по две године затворске казне.

На тај начин Апелациони суд у Нишу потврдио је првостепену пресуду Вишег суда донету 27. јула прошле године на коју су се жалили браниоци оптужених са предлогом да буду ослобођени или да им се поново суди и Више јавно тужилаштво које је захтевало строжије казне.

Одбрана оптужених захтевала је од Апелационог суда да укине или преиначи првостепену пресуду истичући између осталог да је исказ малолетне оштећене, који је био крунски доказ, наводно прибављен на незаконит начин.

Браниоци су навели да су на девојчицу притисак вршили и тужилаштво и социјални радник јер је она била категорична у тврдњи да не жели да терети мајку. Међутим, приликом одлучивања о жалби, Апелациони суд је утврдио да су ови наводи неосновани.

- Из записника о испитивању малолетне оштећене пред тужилаштвом произилази да је упозорена да није дужна да сведочи с обзиром на својство које има према мајци али се она, иако је казала да не жели да тужи мајку, изјаснила да жели да буде сведок. Такође, на претресу пред Вишим судом у Нишу поново је упозорена да је ослобођена дужности сведочења али је изјавила да жели да сведочи, да је све што је изјавила пред тужиоцем тачно али да не жели да тужи мајку. Из тога произилази да су тужилаштво и суд приликом испитивања малолетне оштећене поступили у складу са законом јер су је упозорили да није дужна да сведочи. Наводима да је речима "не желим да тужим мајку“ исказала свој став да не жели да сведочи, законитост прибављања исказа се не доводи у сумњу а ове речи се могу схватити као одбијање да се придружи кривичном гоњењу – навео је Апелациони суд.

Образлажући због чега је одбио и друге наводе жалбе поднете због наводне повреде Законика о кривичном поступку, Апелациони суд је истакао да је да је и препознавање оптужених извршено на законит начин јер су они малолетној жртви показани са још неколико сличних лица а она их је све идентификовала са сигурношћу од сто одсто.

Браниоци су истицали да нема доказа да су оптужени учинили дело за које се терети. Тако је бранилац осумњиченог указала да је он дугогодишњи пријатељ девојчицине мајке, да је она одрастала у његовом присуству те да им је он помагао у новцу, храни и одећи. Нагласила је да се његове новчане уплате не могу сматрати накнадом за искоришћавање малолетнице већ као помоћ њој и њеној мајци те да ни сведоци ни оштећена нису потврдили да је између њих било сексуалних односа.

Међутим, Апелациони суд је сматрао да је доказано да је девојчица била жртва сексуалне експлоатације и наводног мајчиног пријатеља.

- Из исказа оштећене поуздано је утврђено да је мајка девојчицу предавала четворици мушкараца ради сексуалне експлоатације и од њих примала новац и друге користи а након што јој је очух отишао у затвор. Девојчица је била категорична да јој је мајка претила те да је била принуђена да са мушкарцима одлази у собу коју је им је она припремила. Када би их испраћала, како је навела малолетница, задржавала се извесно време па је претпостављала да мајци дају новац јер би после таквих ситуација куповала оригинал цигарете и друге ствари а претходно је говорила да нема пара. Што се тиче оптуженог, да се не ради о финансијској помоћи утврђено је и на основу папирића на којем је било написано да оштећена треба да га задовољи да би јој дао новац. Он је то током поступка покушавао да оспори мењајући одбрану али и сведок и оштећена су потврдили да је тим новцем плаћао сексуалне услуге – навео је Апелациони суд.

Наводе тужилаштва потврдио је и осумњичени (32) који је такође ухапшен под истом оптужбом али је склопио споразум о признању кривичног дела на основу кога му је изречена једногодишња затворска казна. Апелациони суд је приликом потврђивања осуђујуће пресуде узео у обзир и његову изјаву да му је мајка нудила ћерку ради сексуалних услуга те да јој је то плаћао намирницама.

Образлажући због чега је сматрао да нема основа ни за ублажавање нити за пооштравање изречених казни, Апелациони суд је истакао да је сматрао да су оне довољне.

- Изречене казне су сразмерне како тежини извршених дела тако и степену кривице оптужених те су нужне али и довољне за остваривање сврхе кажњавање те су неосновани и предлози браниоца да се блаже казне као и јавног тужиоца да се осуде на затвор у дужем трајању – закључује су у одлуци Апелационог суда.

Ова петорка ухапшена је крајем августа 2020. године јер су као организована група сексуално експлоатисали девојчицу. Како је установљено током истраге, мајка је ћерки почела да доводи муштерије када је имала само дванаест година.

Услуге је наплаћивала зависно од процене, по пар хиљада динара, али је примала и храну, дрва и друге потрепштине. Инспектори нишке криминалистичке полиције реаговали су након што је девојчица пријавила сексуално злостављање телефоном и детаљно објаснила шта су јој мајка и мушкарци које јој је доводила, радили.

Против пресуде Апелационог суда могу се изјавити само ванредни правни лекови Врховном касационом суду али они не одлажу извршење правноснажне одлуке.