Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ДОЖИВОТНИ ЗАТВОР ЈЕ ЈЕДИНА КАЗНА ЗА ЊЕГА" Потресан говор судије на изрицању пресуде Малчанском берберину (ВИДЕО)

05.01.2021. 15:36
Пише:
Србија Данас
Suđenje
Суђење / Извор: Фото: SD/ilustracija/Youtube/Printscreen/RTS Сајт - Званични канал

Савићева је нагласила да је вештачењем несумњиво утврђено да је Јовановић био урачунљив када је чинио кривична дела

Виши суд у Нишу осудио је Нинослава Јовановића, познатијег као Малчански берберин на доживотну казну затвора. Иако је цео поступак био затворен за јавност због заштите интереса малолетне жртве, пресуда је јавно објављена.

НЕГОТИНАЦ ЕКСПРЕСНО СТРПАН У ЗАТВОР: Пијан се вратио кући и опет претио жени

НЕГОТИНАЦ ЕКСПРЕСНО СТРПАН У ЗАТВОР: Пијан се вратио кући и опет претио жени

МОНИКА ПЛАКАЛА У БАКИНОМ ЗАГРЉАЈУ: Реакција девојчице након ДОЖИВОТНЕ ПРЕСУДЕ Малчанском берберину кида душу

МОНИКА ПЛАКАЛА У БАКИНОМ ЗАГРЉАЈУ: Реакција девојчице након ДОЖИВОТНЕ ПРЕСУДЕ Малчанском берберину кида душу

"РЕКАО ЈЕ ДОЛАЗИМ ЗА 20 МИНУТА И ВИШЕ СЕ НИЈЕ ПОЈАВИО" Потресна исповест бабе дечака ког је покосио "ауди" у Нишу

"РЕКАО ЈЕ ДОЛАЗИМ ЗА 20 МИНУТА И ВИШЕ СЕ НИЈЕ ПОЈАВИО" Потресна исповест бабе дечака ког је покосио "ауди" у Нишу

- Поновним пуштањем на слободу било када, он би нашао нову жртву. Доживотни затвор је једина казна која га може спречити да чини кривична дела - рекла је у образложењу пресуде Нинославу Јовановићу председница судског веча судија Тамара Савић.

Савићева је нагласила да је вештачењем несумњиво утврђено да је Јовановић био урачунљив када је чинио кривична дела, када је суд прихватио предлог одбране да се саслушају и психолог и психијатар који су били део тима вештака, а који су такав налаз потврдили.

Суђење Јовановићу почело је крајем маја прошле године, а окончано је 30. децембра. Кривична дела за која се терети Јовановић, као и детаљи суђења остали су непознати због искључења јавности.

Јовановић није присуствовао изрицању пресуде.

- Нема никакве сумње да је учинио кривична дела са директним умишљајем, и да је био свестан да су та дела забрањена, поготово ако се узме у обзир да је раније већ осуђиван за дела против полне слободе. Суд је приликом одмеравања казне узео у обзир све олакшавајуће и отежавајуће околности. Као отежавајућа околност узета је његова ранија осуђиваност и чињеница да је вишеструки повратник који је досад осуђиван 11 пута за разна кривична дела, од крађа до кривичних дела против полне слободе, као и да ово није први пут да за своју жртву изабере дете испод 14 година старости. Ранијим казнама није постигнута сврха кажњавања иако је преко 20 година провео у затвору, не само да је поновио него је и починио до сада најтежа кривична дела, по упорности суровости и последицама, јер је отео дете да би га принудио на обљубу - рекла је судија Савић.

Она је истакла да је оптужени Јовановић показао изразиту упорност и суровост у извршењу кривичних дела за која је проглашен кривим.

- Све време док је бежао водио је малолетну оштећену са собом и принуђивао је на обљубу иако је дете било изнурено хладноћом, глађу и умором. Сву суровост показао је деветог дана када је оштећену, која је имала огуљотине, жуљеве од ходања и хематом који је био тешка телесна повреда, чак и тада силовао. У завршној речи он се извинио и навео да се каје за своја дела, међутим из држања оптуженог суд није нашао да се он каје, тако да нема ниједне олакшавајуће околности - рекла је судија.

- Његов боравак на слободи после скоро 25 година у затвору није утицало да не чини кривична дела већ их је после веома кратког времена поновио, он је марта 2019. године изашао из КПЗ-а, а већ је у децембру исте године починио ова тешка дела - истакла је судија Савић.

"Треба да настави прекинуто детињство"

На крају изрицања пресуде Малчанском берберину судаја Савић је у изјави за медије рекла да је малолетна оштећена претрпела физичке трауме које су прошле, али да ће последице психичких траума трајати још дуго и да би сви требало да јој омогуће да настави да се не препознаје као жртва и да настави са детињством тамо где је била прекинута.

Presuda Malčanskom berberinu
Пресуда Малчанском берберину / Извор: Србија Данас

- То је једна храбра девојчица која је ученик основне школе и одличан је ђак - рекла је судија Савић.

Прва доживотна пресуда у Србији

Ово је иначе прва доживотна пресуда за почињена кривична дела у Србији.

Подсетимо, посланици Скупштине Србије усвојили су у мају 2019. године змене Кривичног законика којим се укида казна затвора од 30 до 40 година и уводи доживотна казна затвора за најтежа кривична дела. Доживотна казна је предвиђена за тешко убиство, силовање, обљубу над малолетном особом, трудницом и немоћним лицем, што је у складу с предлогом Фондације "Тијана Јурић" који је подржало око 160.000 грађана. Доживотна казна затвора проширена је и на сва друга кривична дела за која је према важећем закону предвиђена казна од 30 до 40 година.