Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

МАЛИШАНУ (2) ИЗ НИША САМО ШАКЕ И СТОПАЛА НИСУ БИЛИ ПОД ОПЕКОТИНАМА! Лечили га у кући, овај лек био кобан?

02.03.2022. 18:11
hronika
хроника / Извор: СД/илустрација

У крви двоипогодишњег дечака Г. С. из Ниша, који је преминуо 29. јануара од опекотина које је задобио под још званично неутврђеним околностима, пронађени су трагови парацетамола, лека који се користи за ублажавање болова и снижавање телесне температуре.

Дечак по повређивању није одведен код лекара већ је лечен у кућним условима, у изнајмљеном стану његове баке Д. Т. (53) у Новој железничкој колонији, где је боравио са мајком Т. С. (32) и две сестре старе шест месеци и пет година, а поменути лек је добио, по свему судећи, у покушају да му се ублаже тегобе након што је задобио тешке опекотине на површини сигурно већој од половине тела. Иако је постојала сумња да је дечак можда добио и неки од лекова за смирење које његова мајка користи због психичких тегоба, према незваничним сазнањима Блица, такве сусптанце нису пронађене у његовом организму.

"ТО ДЕЛУЈЕ ЦИНИЧНО" Детаљи са суђења - откривено шта је Ива Илинчић рекла о Мики Алексићу

"ТО ДЕЛУЈЕ ЦИНИЧНО" Детаљи са суђења - откривено шта је Ива Илинчић рекла о Мики Алексићу

ДЕТАЉИ КРВАВОГ ПИРА У ПАРАЋИНУ! Тројица насрнула на младића - ударали га палицама, па запуцали

ДЕТАЉИ КРВАВОГ ПИРА У ПАРАЋИНУ! Тројица насрнула на младића - ударали га палицама, па запуцали

"МАЛИШАН ЈЕ ПАО КАО ПОКОШЕН" Детаљи несреће у Београду - очевици открили да је дечак (8) био на пешачком прелазу

"МАЛИШАН ЈЕ ПАО КАО ПОКОШЕН" Детаљи несреће у Београду - очевици открили да је дечак (8) био на пешачком прелазу

- Лек "парацетамол" се може давати деци и у облику сирупа се може прописати већ од три месеца старости, само ја јако битно дозирање и дневна доза која се не сме прекорачити. Коју је количину овог лека дечак добио и да ли је у његовом случају, с обзиром на тешке опекотине које су по првим лекарским проценама биле трећег степена, уопште смео да пије тај лек, изјасниће се вештаци. У сваком случају, опекотине које је имао дечак су биле такве да је несумњиво морао одмах да буде одведен код лекара, а не да буде лечен у кућним условима - каже извор.

Како се већ писало, дечак је фаталне опекотине задобио 28. јануара око 16 часова, а преминуо је у току ноћи 29. јануара око четири часа иза поноћи. Позив Хитној помоћи упућен је тек када је примећено да укућани дечака не могу да пробуде, а лекари су по доласку на лице места могли да констатују само смрт. Мајка дечака Т. С. (32) и бака Д. Т. (53), у чијем изнајмљеном стану у Новој железничкој колонији се десио инцидент, лекарима су испричале да се дечак повредио наводно тако што је сам скинуо одећу и отишао у купатило где је одврнуо врелу воду на тушу док је мајка хранила бебу, а бака облачила петогодишњу сестру. Уместо да тада позову Хитну помоћ како би добио прву помоћ у болници, дечак је лечен у кућним условима тако што му је на опекотине мазана маст из апотеке. Према незваничним информацијама, дечаку је била опечена велика површина тела, малтене толико да му једино шаке и стопала нису били под опекотинама.

Како се већ писало, мајка дечака Т. С. (32) је ухапшена и осумњичена за запуштање и злостављање малолетног лица, непружање помоћи и кршење породичних обавеза, док се њена мајка Д. Т. сумњичи само за непружање помоћи, а кривична пријава против ње је поднета у редовном поступку.

majka dečaka iz Niša
мајка дечака из Ниша / Извор: Фото: Facebook/Printscreen

На саслушању у Основном јавном тужилаштву у Нишу мајка дечака Т. С. бранила се ћутањем, што читав случај још сумњивијим, а поготово јер је дечак имао одређене повреде на лицу за које тек треба да се утврди да ли су од вреле воде, да ли су настале на други начин или су од раније.

Бака дечака брани се након трагедије да је кобног дана наводно одлазила до једне амбуланте да пита како да укаже помоћ унуку, али да у томе није успела јер је то здравствено одељење наводно затворено.

Како је дечак задобио фаталне опекотине

Једно од питања на које би требало да одговори истрага јесте и то на који је начин дечак задобио фаталне опекотине. Верзија да се попрскао водом из туша не делује као могућа јер је за настанак опекотина трећег степена, потребно да дечак буде изложен врелој води сигурно 10 до 15 секунди, уз напомену да када се одврне вода на тушу не почиње одмах да тече најврелија вода. Ако се узму у обзир информације да је дечак имао опекотине скоро на целом телу, осим на шакама и стопалима, остаје питање да ли је на овај начин могао да их задобије?

Мајка на психијатријском вештачењу

Мајка дечака Т. С. се тренутно налази на вештачењу у специјалној психијатријској болници у Горњој Топоници где је упућена по налогу Основног јавног тужилаштва како би било утврђено њено психичко стање и урачунљивост у моменту трагедије. Судија за претходни поступак Основног суда у Нишу продужио јој је притвор за још месец дана како не би утицала на још увек несаслушане сведоке.

Дечак је сахрањен 10. фебруара на гробљу у Палиграцу, где живи очева родбина. Мајка дечака није могла да присуствује сахрани јер је била у притвору, као ни остац Д. С. који се у то време такође налазио у притвору због по другом основу, због неовлашћене производње и стављања у промет опојних дрога те незаконитог поседовања оружја и муниције.

Бака Д. Т. која се брани са слободе није дошла на погреб, па је дечака на последњи починак испратило десетак рођака и пријатеља породице. Две сестре настрадалог дечака, старе пет године и шест месеци, одлуком Центра за социјални рад измештене су у хранитељске породице.

Отац дечака је у међувремен изашао из притвора али се, како преносе медији, неће оглашавати док надлежни не донесу одлуке о старатељству деце.