Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

САБЛАСНА СЦЕНА У ПСИХИЈАТРИЈСКОЈ УСТАНОВИ ГДЕ ЈЕ ДЕЧАК УБИЦА: Лекари слеђени оним што су затекли код малолетника

29.05.2023. 10:19
Пише:
Србија Данас/Блиц
dečak ubica sa Vračara
дечак убица са Врачара / Извор: Фото: Shutterstock/društvene мреже

После овог језивог злочина који је целу Србију завио у црно, разматра се увођење закона којим би се превентирало да се овакви злочини дешавају, а држава је већ покренула важну и велику борбу против нелегалног поседовања оружја.

Малолетни дечак (13) који је 3. маја убио осморо вршњака и чувара школе, док је девето дете умрло касније у болници од последица рањавања, осилио се и лекари га готово свакодневно затичу у соби смиреног и са захтевом да буде пуштен на слободу са клинике, јер тврди да "нема више разлога да борави у болници".

После овог језивог злочина који је целу Србију завио у црно, разматра се увођење закона којим би се превентирало да се овакви злочини дешавају, а држава је већ покренула важну и велику борбу против нелегалног поседовања оружја.

"ОН ЈЕ ЖРТВА!" Ведрана Рудан загрмела о малолетном убици - То дете није ни мали ни велики злочинац

"ОН ЈЕ ЖРТВА!" Ведрана Рудан загрмела о малолетном убици - То дете није ни мали ни велики злочинац

Са друге стране шансе да малолетни убица изађе на слободу су готово никакве, управо иако је у јавности провејавало да поступак против њега не може да се води. Све то, овом дечаку, за ког се сумња да је све узео у обзир пре злочина, даје ветар у леђа да захтева пуштање са клинике.

Дечак убица свакодневно излази пред шокиране лакаре са питањем "да ли данас излазим", уз коментаре да "нема више разлога да овде буде", јер су "обављени сви прегледи. С друге стране, лекари сматрају да је дечак убица и даље опасност по околину и да постоји могућност да понови исто или слично кривично дело, ако буде у прилици.

"Монструми никада неће изаћи"

Судећи по изјавама и ставовима представника државних органа, никакве су шансе да се жеља дечака убице икада оствари. Александар Вучић, председник Србије, у данима после масовних убистава у Београду и у околини Младеновца изјавио је да "ти монструми (...) никада неће изаћи" и да то људи у Србији треба да знају, као и да ће "бити правде".

Вучић је рекао да је свестан да ће бити осуда да се он меша у правосуђе, али да је, пошто га већ називају свакаквим погрдним именима, то и небитно.

 Не, него ћете да убијате децу, и да се шетате. И кажете: је ли, ви бисте нама децу да одузмете... Колико сте несвесни онога каква је трагедија почињена у овој земљи - рекао је Вучић.

Слободан Негић, отац девојчице Софије (14) која је убијена у ОШ "Владислав Рибникар", изјавио је да је на ову тему разговарао са државним секретаром у Министарству здравља.

Kosta Kecmanović
Коста Кецмановић / Извор: Србија Данас

- На питање шта ће бити са починиоцем злочина, ја сам видео код државног секретара баш онако људску, искрену намеру да учини све да извршилац никад не напусти затворену институцију - рекао је Негић.

Дечак убица је мистерија и за лекаре

У међувремену, дечак убица наставља да збуњује лекаре који се с њим сусрећу. Јасно је и зашто: он је најгори масовни убица у историји света у том узрасту - ниједно дете млађе од 14 година никад није убило толико људи као он.

На основу свих информација, стручњаци чврсто верују да дечак убица из неког разлога нема формирану важну компоненту личности, такозвани суперего.

Према теорији Сигмунда Фројда, зачетника психоанализе, суперего је етичка компонента нечије личности која особи даје моралне стандарде на основу којих се понаша. Суперего се развија махом током првих пет година живота и дете у том периоду упија моралне стандарде својих родитеља, традиције породице и друштва у којем одраста. У њему се тако формира суперего, којим контролише агресију и друге друштвено непожељне импулсе.

Kosta Kecmanović
Коста Кецмановић / Извор: Србија Данас

Када дете има правилно развијен суперего, оно осећа кривицу или анксиозност приликом кршења етичких стандарда. Код дечака убице то - не постоји! Не осећа кривицу, нити емоције - ни позитивне, ни негативне према својим другарима. Потпуно је смирен и не добија чак ни седативе, јер му нису ни потребни.

Лекари испутују однос дечака убице са мајком

Како "Блиц" сазнаје, лекари ће, што је и уобичајено у овим случајевима, посебно испитати дечаков однос према мајци и да ли ту код овог 13-годишњака постоје одређене негативне емоције.

Према досад расположивим подацима, мајка јесте спартански форсирала дечака да у школи и мимо ње буде бољи од других, мада то никада не може бити једини и главни узрок зашто је дечак, условно речено, "пукао". Много је хиперамбициозних родитеља у Србији, па њихова деца нису масовне убице.

Свакако, за дечака убицу је тестовима утврђено да има просечну интелигенцију и да није “геније”, како су га родитељи представљали и ословљавали, и како се најпре мислило с обзиром на студиозност с којом је планирао масовно убиство.

Мајка саслушана у полицији, тврди да ништа није знала

Мајка дечака убице, иначе научна радница и професорка на факултету, саслушана је у среду у Полицијској управи за град Београд. Како преносе београдски медији, навела је да ни на који начин нико није могао да претпостави да ће њен син да почини масовно убиство.

Отац дечака је још раније приведен и одређено му је задржавање, док је мајка на слободи. По службеној дужности, Прво основно јавно тужилаштво у Београду је формирало предмет у вези са масакром у ОШ "Владимир Рибникар" како би се утврдило да ли се у радњама мајке стичу елементи кривичног дела. Конкретно се испитује кривично дело "запуштање и злостављање малолетног лица" из чл. 193 Кривичног законика.

Vračar
Врачар / Извор: Србија Данас

Градском центру за социјални рад је наложено да изврши дијагностичку процену функционисања породице дечака убице и о томе достави извештај Тужилаштву, као и да утврди да ли се породица одраније налазила у евиденцији тог органа. Уколико се утврди одговорност мајке, њој прете три године затвора.