Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МАРШРУТА КРИЈУМЧАРЕЊА КОКАИНА ШАРИЋЕВОГ КЛАНА: Имали сигурне луке широм света, а ова држава је ПОСЕБНО БИТНА на траси

29.04.2022. 00:09
Пише:
Србија Данас/Блиц
Darko Šarić
Дарко Шарић / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Хрватски огранак клана Дарка Шарића имао је разгранату мрежу рута којима је дрога бродовима допремана од изворишта у Јужној Америци до крајњег одредишта - Хрватске.

А на мапи ових кријумчара кокаина налазиле су земље широм Европе. Криминална група, како се наводи у документу хрватског државног Тужилаштва, од 2019. до 2021. активно је бродовима кријумчарила наркотике и тиме је остварила добит од неколико милиона евра.

Окривљени Петар Ћосић, наводни вођа хрватског огранка Шарићевог клана, био је наводно задужен да осмисли целокупан план кријумчарења дроге из Јужне Америке до Европе. Он је повезао особе које су биле део шверцерског ланца и које су деловале по његовим инструкцијама, надзирао је транспорт, испоруку у Хрватској, а одређивао је и по којој цени ће се дрога продавати.

ОВО ЈЕ НАЈМОНСТРУОЗНИЈА МАЈКА У СРБИЈИ! Њен дечко је Катарину (3) мучки силовао и убио ДОК ЈЕ ОНА ГЛЕДАЛА

ОВО ЈЕ НАЈМОНСТРУОЗНИЈА МАЈКА У СРБИЈИ! Њен дечко је Катарину (3) мучки силовао и убио ДОК ЈЕ ОНА ГЛЕДАЛА

УХАПШЕН ОСУМЊИЧЕНИ ЗА УБИСТВО ЛУКЕ ЖИЖИЋА: Полиција ухватила мушкарца који је упуцао власника кафића на Новом Београду (ФОТО)

УХАПШЕН ОСУМЊИЧЕНИ ЗА УБИСТВО ЛУКЕ ЖИЖИЋА: Полиција ухватила мушкарца који је упуцао власника кафића на Новом Београду (ФОТО)

ПРВИ СНИМАК СА МЕСТА УБИСТВА! Лука погођен са два метка у главу, опсадно стање на Новом Београду (ВИДЕО)

ПРВИ СНИМАК СА МЕСТА УБИСТВА! Лука погођен са два метка у главу, опсадно стање на Новом Београду (ВИДЕО)

Еквадор и Колумбија

У Еквадору су имали свог човека Милана Миловца чије је задужење било да пронађе добављаче и да одреди време и пронађе место где ће дрога бити убачена у изабрани контерјнер на неком од бродова.

Роба је обично достављана из Колумбије да би се у Еквадору паковала у контејнере и кретала пут Европе. Лука која је била почетна тачка на њиховој путањи била је Гвајакил одакле је роба кретала разним путањама преко Белгије, Грчке и Шпаније до крајње дестинације - луке Плоче у Хрватској.

Само у једној испоруци 2019. одавде је била послата тона кокаина, а како се у документу наводи и друге испоруке су кретале углавном баш са овог места.

Белгија

Белгија је заузимала важно место на њиховој мапи.

Лука Антверпен, која се налази на обали реке Шелда, на око 90 километара од ушћа у Северно море, било је једно од места где су бродови претоварани, односно где је послата дрога извлачена са бродова. У тој луци су имали човека који је био задужен да извуче кокаин из контејнера пре него што он буде утоварен на други брод и послат на одредиште .

Тако је крајем 2019, кад је брод из Еквадора упловио у ову луку, Ћосић одредио човека који је за време док је брод био у луци имао задатак да послату тону белог праха склони на сигурно. Међутим, како то није успео, 500 килограма њиховог товара је препаковано на други брод и послато у луку Хамбург.

Немачка

Немачка се силом прилика наметнула као земља у којој се једном приликом нашло 500 килограма њиховог кокаина који је тамо доспео после неуспелог претовара у луци Антверпен у Белгији.

Тај товар је преко луке Хамбург камионом послат на крајње одредиште са робом која је легално за одређене фирме транспортована, па су припадници клана, на месту које хрватским државним органима није познато, присилно зауставили камион и преузели дрогу.

Darko Šarić
Дарко Шарић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/ РТЦГ - Званични канал

Особама које су то спровеле у дело додељена је награда од 30 одсто транспортоване количине, односно 150 киилограма кокаина, а остатак је Ћосић продао двема непознатих особа и то за цену од 28.000 до 29.000 евра по килограму. Све укупно, на овом товару клан је зарадио 9.800.000 евра.

Грчка

Важно место поморског шверца овог клана имала је Грчка, за коју су, како пише, припадници клана сумњали да је била место где им је једном у транспорту нестала одређена количина белог праха.

Наиме, одређене луке у Грчкој су биле места за претовар, одакле је дрога даље слата до хрватске луке Плоче.

У грчкој луци Пиреј су, наводи се у документу, 2020. остали без 60 пакета дроге у којима се налазило 72 килограма скупоценог праха који је био послат из луке Гвајакил са крајњим одредиштем у луци Плоче у Хрватској.

Шпанија

За ту дрога која није стигла до одредишта, Ћосић је куповину договарао са Јужноамериканцем који је био главни добављач клана, према сазнањима државних органа Хрватске, а који је на криптованој апликацији био уписан као "Пасто".

Њему је тада преко треће неидентификоване особе у Валенсији у Шпанији предат износ од 150.000 евра.

Италија

Италијанска лука Ђоја Тауро нашла се 2020. на мапи путање кријумчарене дроге. У коју је на броду "Мичиган" у контејнерима са товаром банана уполовило 45 килограма кокаина. Ту су робу са брода извукли Ћосићеви људи и послали је за Загреб.

Босна

Као место где су стизали товари легалне робе, односно контејнери са бананама, међу којом је била скривена и дрога клана, Широки Бријег у Босни и Херцеговини је 2020. био уцртан на мапи клана.

Хрватска

Лука Плоче, коју су припадници клана у комуникацији шифровано називали "Пољска", била је крајње одредише робе која је стизала клану, а у којој су имали разрађену шему и своје људе који су је ту преузимали, препакивали и слали у продају.

У њој су имали човека који је био запослен у луци, који им је помагао тако што је контејнер позиционирао на место где нема видео надзора и ком су задужени за вађење пакета когли да приступе, а они током обављали тај посао непримећени.

Лука Ријека је такође била место где је дрога стизала. Тамо су имали своје људе који су је са бродова извлачили и достављали клану на договорено место.

Из те луке дрога је транспортована и у претходно припремљен простор у Загребу, одакле је продавана за велике цифре.