Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МИСТЕРИЈА ТЕЛЕФОНА МАТЕЈА ПЕРИША Пронађен у џепу тела извученог из Дунава, а ови детаљи бацили НОВУ СЕНКУ НА СЛУЧАЈ

19.05.2022. 16:55
Пише:
Србија Данас/А.Ј.
Matej Periš
Матеј Периш / Извор: Фото: Printscreen/Google earth/Informer/MUP

ДНК анализом тела које је јуче око 9.20 часова пронађено у Дунаву, на Ади Хуји, утврђено да се ради о хрватском држављанину Матеју Перишу (1994) чији је нестанак пријављен полицији у Београду 31. децембра прошле године!

Тачно пет месеци након нестанка младића из Сплита, тачније после 139 дана појавила се вест од које су сви стрепели - пронађено је тело у Дунаву на Ади Хуји које припада несталом Сплићанину Матеју Перишу.

ДНК материјал потребан за идентификацију узет је одмах по извлачењу тела младића из Дунава у Београду. ДНК је упоређен са ДНК Ненада Периша, оца Матеја Периша који је нестао у Београду у ноћи између 30. и 31. децембра 2021. године.

На Институту за судску медицину биће урађене и токсиколошке анализе, а на те резултате могло би да се чека недељама.

Од када је Матеј нестао, појављивале су се разне теорије. Ипак, највећа мистерија био је мобилни телефон. О томе се говорило као о кључном детаљу који може да нам открије шта се десило кобне ноћи у Београду.

МАМИ МАТЕЈА ПЕРИША ПОЗЛИЛО! Интервенисала Хитна помоћ - изговорила је само ово

МАМИ МАТЕЈА ПЕРИША ПОЗЛИЛО! Интервенисала Хитна помоћ - изговорила је само ово

У ОРГАНИЗМУ МАТЕЈА ПЕРИША СЕ ДЕСИО ОВАЈ ПРОЦЕС: Форензичар открио шта је било кључно за идентификацију

У ОРГАНИЗМУ МАТЕЈА ПЕРИША СЕ ДЕСИО ОВАЈ ПРОЦЕС: Форензичар открио шта је било кључно за идентификацију

"ТЕЛО ТОНЕ У САН И ОН НЕ ОСЕЋА НИШТА" Ренато Грбић изнео потресне детаље - овако су изгледали последњи тренуци Матеја Периша

"ТЕЛО ТОНЕ У САН И ОН НЕ ОСЕЋА НИШТА" Ренато Грбић изнео потресне детаље - овако су изгледали последњи тренуци Матеја Периша

Матејев отац, Ненад Периш, објашњавао је у медијима детаље које је добијао од МУП-а Републике Србије, али и од хрватске полиције. Како је више пута истакао, његов син је кобне вечери највероватније угасио апарат због скупих импулса.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Мобилни, колико знам, није пронађен, а излистани су сви позиви и поруке и ту није, колико видим, било неких података који би указивали на закључак да истрага крене према неком другом путу. Мобилни је био, колико сам чуо, у 23 сата пун 75 посто, то ми је рекао његов пријатељ, али како у локалу нема Wi-Fija, а доста су скупи импулси, претпостављам да је то разлог зашто га је Матеј искључио. Не знам постоје ли техничке могућности идентификације телефона који је искључен а има батерију у себи, нисам стручњак за то. Но, кажем, МУП Србије води истрагу и очекујем да они све то детаљно провере и виде, те донесу закључке. Не желим да им сметам, имам право као отац да се интересујем, али као лаик не желим да им одређене ствари намећем и сугеришем јер они су професионалци који раде свој посао - рекао је својевремено Периш и додао:

- Ипак, можда је могуће, уз техничка постигнућа и савремену технологију, питати и затражити помоћ неких суседних земаља које располажу таквим технологијама, сателитским подацима и слично.

Телефон несталог Сплићанина од самог почетка је велика енигма. Према полицијским подацима, сигнал овог уређаја регистрован је у ноћи 31. јануара на шеталишту код Саве, где се претпоставља да је Матеј ушао у воду, иако га камере нису снимиле како то ради. Следећи сигнал "ухваћен" је непуна три сата касније, неколико километара даље, код Великог ратног острва, на ушћу Саве у Дунав.

Оглашавали су се стручњаци и покушавали да објасне како је лоциран сигнал, када узмемо у обзир чињеницу да је сигнал доста ослабљен када пролази кроз воду. То из овог угла може да значи да је у том тренутку Матеј није у потпуности тада потонуо, а можда је чак био и на површини реке.

Људи су највише полагали наду у могућност да полиција преко младићевог телефона дође до комуникација које је имао у ноћи нестанка. То се пре свега односило на комуникације које је могао да има преко разних апликација за разговор и дописивање у ноћи нестанка.

Matej Periš
Матеј Периш / Извор: Фото: Информер

И сам Ненад Периш је више пута говорио да је Матеј набавио телефон који има могућност да буде у води до пола сата. Набавио га је јер је возио бродове.

- Како је могуће да се сигнал појављује покрај Ратног острва, око 4.15 сати, а то је око два сата и 20 минута након задњег Матејевог снимка покрај "Саванове" у 1.55? Како је могуће да мобилни реагује ако се налази у реци? Ако је Матеј потонуо у реку, а мобилни му је био у џепу, онда је након 2.20 сати он неупотребљив, мокар, на дну реке и не би могао давати сигнал. Произвођач мобилног каже да може давати сигнал ако је мокар највише пола сата. Дакле, ако је мокар, не би засигурно могао давати сигнал након готово два и по сата - изјавио је Периш за хрватске медије.

То је само бацило нову мистерију на случај који је Србију и Хрватску дигао на ноге.

Управо телефон у џепу тела пронађеног код Аде Хује изазива највише пажње. То може да буде објашњење потенцијалног сигнала с мобилног телефона Матеја Периша. Ако погледамо мапу на слици испод, уколико је Матеј Периш заиста нестао у води Саве код Бетон хале где је последњи пут виђен, онда је јасно зашто је сигнал ухваћен код Великог ратног острва, а касније су струје однеле тело низ Дунав до Ада Хује.

Matej Periš
Матеј Периш / Извор: Фото: Google maps printscreen

ЕВО У КАКВОМ ЈЕ СТАЊУ БИЛО ТЕЛО МАТЕЈА ПЕРИША НА ОБДУКЦИЈИ: На кожи је имао ово, а УНУТРАШЊИ ОРГАНИ уништени

ЕВО У КАКВОМ ЈЕ СТАЊУ БИЛО ТЕЛО МАТЕЈА ПЕРИША НА ОБДУКЦИЈИ: На кожи је имао ово, а УНУТРАШЊИ ОРГАНИ уништени

НАЈНОВИЈА ИНФОРМАЦИЈА: Тело Матеја Периша ће сутра бити изложено у цркви у Београду

НАЈНОВИЈА ИНФОРМАЦИЈА: Тело Матеја Периша ће сутра бити изложено у цркви у Београду 

ОГЛАСИО СЕ ДОКТОР КОЈИ ЈЕ РАДИО ОБДУКЦИЈУ: Ево шта је рекао о телу Матеја Периша

ОГЛАСИО СЕ ДОКТОР КОЈИ ЈЕ РАДИО ОБДУКЦИЈУ: Ево шта је рекао о телу Матеја Периша