Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МАТЕЈЕВО ТЕЛО ПРОНАЂЕНО, АЛИ НИЈЕ СВЕ ГОТОВО! Ових шест питања и даље остају МИСТЕРИЈА

20.05.2022. 08:16
Пише:
Србија Данас/Курир
Matej Periš
Матеј Периш / Извор: Фото: МУП RH/Shutterstock

Матеј Периш нестао је у ноћи између 30. и 31. децембра прошле године.

Обдукција и ДНК анализа тела пронађеног у Дунаву код Ада Хује у Београду дефинитивно је потврдила да је реч о несталом Сплићанину Матеју Перишу (27), а као узрок смрти наведено је утапање!

РУСВАЈ У ГРАДСКОМ ПРЕВОЗУ У КНЕЗА МИЛОША! Путница возача полила водом, он НАГЛО закочио - Повређени превезени у болницу

РУСВАЈ У ГРАДСКОМ ПРЕВОЗУ У КНЕЗА МИЛОША! Путница возача полила водом, он НАГЛО закочио - Повређени превезени у болницу

ВИСОКА ЦЕНА ДИВЉАЧКЕ ВОЖЊЕ: Због летења по путу жестоко кажњен, али то НИЈЕ СВЕ

ВИСОКА ЦЕНА ДИВЉАЧКЕ ВОЖЊЕ: Због летења по путу жестоко кажњен, али то НИЈЕ СВЕ

ШТАНГЛОМ ОБИО ПОСЛАСТИЧАРНИЦУ НА ВОЖДОВЦУ: Насилно ушао у објекат, камере забележиле све (ВИДЕО)

ШТАНГЛОМ ОБИО ПОСЛАСТИЧАРНИЦУ НА ВОЖДОВЦУ: Насилно ушао у објекат, камере забележиле све (ВИДЕО)

Подсетимо, у среду око 9.20 морнари са речног брода приметили су тело које је плутало и одмах позвали полицију.

Када је тело извучено, видело се да има исту одећу коју је у ноћи нестанка 31. децембра 2021. године носио Периш.

Тело је пренето на Институт за судску медицину, где је јуче завршена обдукција.

Саучешће породици

Хрватски премијер Андреј Пленковић на јучерашњој седници Владе изразио је саучешће породици Матеја Периша.

- Ја сам јуче разговарао са његовим оцем, жао нам је што се то догодило. Захваљујем полицији Србије на сарадњи у протеклим месецима. Тамо је и представник хрватске полиције од када смо добили ту информацију. У име целе Владе изражавамо саучешће након овог трагичног догађаја - рекао је Пленковић.

Полиција потврдила

- ДНК анализом тела које је око 9.20 часова пронађено у Дунаву, на Ади Хуји, утврђено је да се ради о хрватском држављанину Матеју Перишу чији је нестанак пријављен полицији у Београду 31. децембра прошле године. Према прелиминарном налазу обдукције смрт је наступила ненасилним путем - пише у полицијском саопштењу.

Обдукција мушког тела извученог из Дунава јуче је трајала сатима, а завршена је око 13 часова, када је тело пренето у мртвачницу. Откако је Матеј Периш нестао из Бетон хале, у ноћи између 30. и 31. децембра, потрагу за младићем пратио је низ мистерија, а чини се да неке од њих никада неће бити разрешене.

Непосредно након нестанка Сплићанина веровало се да је он изашао из клуба у мајици кратких рукава, јер је била гужва у тоалету. Ова тврдња није поткрепљена реконструкцијом његовог кретања, а никада са сигурношћу није утврђено због чега је изашао из "Готика", у ком је био са својим пријатељима из Сплита.

Мистериозна Маја Сопта обележила је потрагу за Матејем, нарочито када се сазнало да је њу последњу звао. Сумњало се да је Матеј кренуо ка Савском кеју да би се срели, али је током истраге девојка испитана и навела је да они кобне вечери нису остварили контакт, јер се она није јавила на телефон нити је одговорила на његову поруку.

Клуб "Готик"

- Изгледа да неће бити откривено ни да ли је у клубу "Готик" заиста дошло до сукоба са момцима из Задра које је Сплићанин упознао. Спекулисало се да су се две групе младића прво заједно проводиле, а потом и посвађале око флаше вискија, па да је Матеј после тог неспоразума изашао напоље - каже извор.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Такође, снимци надзорних камера од из Савамале показали су да је Матеј кобне вечери непрекидно трчао пуних девет минута иако га нико није јурио, а сада је јасно да се вероватно никада неће сазнати где се запутио и због чега трчи, иако се спекулисало да је могао трчати под дејством наркотика.

- Међу нерешеним мистеријама ће остати и питање где је Матеј желео да иде када је покушао да заустави такси, а његов отац је навео и да је младић чак три пута те вечери покушао да уђе у такси возило, али ни један таксиста није могао да га прими, јер су били заусзети - каже извор.

Можда чак и највећа мистаерија у случају Сплићаниа јесте његов улазак у реку Саву.

- Сам тренутак његовог уласка у воду није снимљен, те је непознаница да ли је ушао свесно с намером или се оклизнуо - каже извор.

Амбасада помаже

Како је пренела Хина, Амбасада Хрватске у Београду у сарадњи са српским властима и породицом Периш, обезбедиће да се тело у најкраћем року пребаци у Хрватску.

Случај је решен само 15 одсто

Приватни детектив Браца Здравковић је рекао да је решено само 15 одсто случаја.

- Он нема досије, нити је припадао некаквим кримогеним групацијама, а све су то биле претпоставке у почетку које су анулиране. Једина претпоставка која је остала у оптицају је да се утопио, е сада разлог, како, због чега је трчао два километра и скочио да се удави? Нека полиција ради свој посао сада, ово је само 15 одсто решен случај - каже Здравковић.

Матејевој мајци позлило

Чим је добио тужне вести, Ненад Периш, Матејев отац, допутовао је у Београд, а како преносе медији Матејевој мајци је позлило када је сазнала да је тело њеног сина пронађено после пет месеци потраге. Како је пренео Блиц, у њеном дому у Сплиту у среду је интервенисала Хитна помоћ, а младићева мајка је пребачена у болницу. После указане медисинске помоћи, она је пуштена кући. Пријатељи породице су раније говорили како је његовој мајци најтеже и како она свакодневно одлази у цркву и моли се за свог сина.

Токсиколошке анализе откривају да ли је Сплићанин био дрогиран

Форензичар Часлав Ристић, гостујући у Пулсу Србије на Курир телевизији, објаснио је због чега је тело Матеја Периша било очувано, иако је од утапања прошло 140 дана.

- Тело је нађено после пет месеци, оно је сачувано. Није било толико у фази распадања, зато што је било у води и зато што се после два месеца догађа један процес, а то је сапонификација леша. Она конзервира тај леш. На површини коже се појављују соли, кожа постаје клизава и глатка. Унутрашњи органи страдају више неко спољашњи - објаснио је Ристић и додаје да је због тога олакшано утврђивање узрока смрти и идентификација. 

- Одећа је остала сачувана. Тело се јако споро распадало у води, било је хладно и то је допринело томе - каже форензичар и наводи да ће токсиколошке анализе, које су наложене, моћи да покажу шта је Периш јео и да ли је конзумирао психоактивне супстанце, али не и да ли је пио алкохол.

- На обдукцији се утврђује идентитет, како је настала смрт, да ли је било повреда за живота или након смрти, а садржај из желуца биће послат на токсиколошку анализу како би се утврдило да ли има трагова психоактивних супстанци, лекова против болова. Желудац је доста добро сачуван и лекари судске медицине могу са сигурношћу да све утврде. Присуство алкохола после оволико времена не може бити установљено, али психоактивне супстанце, ако их је било, могу се пронаћи - објаснио је Ристић.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Тело пет месеци било закачено за мост

Тело Матеја Периша највероватније је све време било закачено за конструкцију старог моста у Дунаву, на само 300 метара од места на коме је прекјуче пронађено.

- Тело је свих пет месеци највероватније било закачено за конструкцију старог моста који се налази испод данашњег Панчевачког моста. У том делу се налазе и потопљени бродови, пањеви, грање, крш. Вероватно је тело у првим данима допловило до тог места, закачило се и остало. Пошто је вода постала топлија, тело се сада откачило и наставило да плута. Кошава која је дувала помогла је речним струјама да га држе уз обалу, односно, спречила је да оде ка матици и отплови даље - каже извор.

Како објашњава, прави изазов је био извући тело из Дунава, а не оштетити га.

- У извлачењу је учествовала екипа Речне полиције која је сајлама извукла тело на копно, да би га ту преузели форензичари и припадници УКП. Због стања тела које је у води било дуго, они су морали да буду нарочито обазриви како га не би оштетили - открива извор. 

Страшно што је мртав

Само 24 сата након проналаска тела, пролазници на Ади Хуји су у тишини прилазили туда и немо посматрали.

- Пратила сам случај од почетка и мислила сам да је жив. Сви смо се надали најбољем и онда смо јуче чули да је нађен, па смо дошли да видимо где је то - каже старија госпођа, док млађа жена која је дошла са другарицама наводи да је била у групама које су активно пратиле случај несталог младића из Сплита.

- Страшно што је мртав. Био је прелеп и жао нам је што је овако завршио - наводи она.