Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЈНОВИЈЕ ИНФОРМАЦИЈЕ! МИКИ АЛЕКСИЋУ ПРЕТИ 20 ГОДИНА РОБИЈЕ: Докази прикупљени за седам жртава, ТРИ ЋЕ БИТИ СВЕДОЦИ

07.07.2021. 07:28
Пише:
Србија Данас/Блиц
Mika Aleksić
Мика Алексић / Извор: Фото: Pink.rs/Ilustracija

Самозваном професору глуме Мирославу Мики Алексићу због више силовања ученица, али и недозвољених полних радњи које је извршавао над њима према прети казна од 20 година затвора.

Виши суд у Београду потврдио је прошле недеље оптужницу против Мирослава Мике Алексића којом га терети за обљубу и сексуално злостављање својих седам ученица у школи глуме у Београду. Оптужницом, утврђено је да је силовање и недозвољене полне радње извршавао у периоду од 2008. до 2020. године. Због ових дела Кривичним закоником њему је запрећена казна од пет до 15 година робије, односно од две до 10 година затвора.

ДРАМА КОД АДЕ ХУЈЕ! Аутомобил улетео право у Дунав и нестао на дну реке

ДРАМА КОД АДЕ ХУЈЕ! Аутомобил улетео право у Дунав и нестао на дну реке

НЕМАЊА (15) НАСТРАДАО НА БАЗЕНУ КОШУТЊАК, ПОРОДИЦА ЧЕКА ИСТИНУ: Јављају се сведоци али не и надлежни, тражиће помоћ председника

НЕМАЊА (15) НАСТРАДАО НА БАЗЕНУ КОШУТЊАК, ПОРОДИЦА ЧЕКА ИСТИНУ: Јављају се сведоци али не и надлежни, тражиће помоћ председника

КАКО ЈЕ ЛЕГИЈА ПОСТАО "АРКАНОВ ТИГАР"? Испливала информација - повезао их ЈЕДАН ЧОВЕК (ФОТО)

КАКО ЈЕ ЛЕГИЈА ПОСТАО "АРКАНОВ ТИГАР"? Испливала информација - повезао их ЈЕДАН ЧОВЕК (ФОТО)

У пракси то не значи да ће он бити осуђен на 15, односно 10 година, већ ће за свако кривично дело које му се ставља на терет казна морати да буде изречена посебно. Према речима Милана Кнежевића, из Удружења судија и тужилаца Србије и основног јавног тужиоца у Бачкој Паланци, према Кривичном законику Србије, Алексићу може бити изречена максимална казна затвора од 20 година. Појаснио је и на основу чега.

- Уколико се докажу свако силовање и недозвољене полне радње за које се терети, њему ће за свако дело бити изречена посебна санкција. Хипотетички, њему се на терет ставља више силовања и недозвољених полних радњи, а за свако од њих је запрећена максимална казна од 15, односно 10 година затвора. Прилииком изрицања пресуде суд изриче јединствену казну, а која како предвиђа Кривични законик не може премашити 20 година, иако је можда казна када се саберу све санкције које му могу бити изречене, већа - објашњава Кнежевић.

И у Кривичном законику је то јасно објашњено под чланом 60 који гласи: "Ако је учинилац једном радњом или са више радњи учинио више кривичних дела за која му се истовремено суди, суд ће претходно утврдити казне за свако од тих дела, па ће за сва та дела изрећи јединствену казну (...) ако је за кривична дела у стицају утврдио казне затвора, повисиће најтежу утврђену казну, с тим да јединствена казна не сме достићи збир утврђених казни, нити прећи двадесет година затвора".

Док се чека правоснажност оптужнице Алексић дане проводи у притвору. Он је ухапшен у јануару ове године, након што су га ученице школе глуме у којој је предавао пријавиле за силовања и сексуална злостављања.

Mika Aleksić
Мика Алексић / Извор: ФОТО: Youtube/Printscreen/Studio Б

Клупко ужаса почело је да се одмотава када је храбра глумица Милена Радуловић у исповести открила да ју је силовао учитељ глуме када је имала 17 година. Како је тада испричала, то се није десило само једном. Милена Радуловић испричала је да су она и неколико девојака, од којих су неке малолетне, пријавиле полицији да их је силовао или сексуално узнемиравао.

- Шест година сам била у школи Мике Алексића када ме је силовао. Имала сам 17 година. То се није догодило једном. Понављало се - испричала је Милена Радуловић.

Након ње, још једна храбра млада глумица, Ива Илинчић сведочила је о свом страшном искуству. Како је рекла, она није била силоваа, али ју је Алексић сексуално злостављао. Шест година она је о томе ћутала.

- Буквално никоме нисам рекла. Ни мами, ни тати, ни сестри, ни тадашњем дечку, садашњем... Никоме. Не знам како то да објасним. Стидела сам се, преузела сам његову срамоту, осећала сам се као саучесник. Била сам мала, нисам схватала да нисам саучесник, већ жртва једног изразито интелигентног човека који је стално говорио да ме зна у душу. И стварно ме је знао. Он је имао исти систем са сваком жртвом, знао је како да се приближи и колико год ти код куће смишљаш шта ћеш му рећи, следећи пут када те нападне, плашиш се и враћаш се, јер не желиш да изађеш из своје групе... Докле то иде? Не желиш да он мисли лоше о теби. Не желиш да он мисли да ниси спремна да урадиш све за њега. Константно поставља ствари да ти је дао цео свет на длану, понавља "ја сам вама потребан, не ви мени", а ми као мантру то слушамо 10 година - испричала је Ива Илинчић.

Трећа жртва која данас има 20 година можда је доживела и највећу трауму. Како је испричала, њу је Алексић силовао први пут када је имала 18 година. После тога, тврди, силовање се понављало сваког уторка седам месеци.

Mika Aleksić
Мика Алексић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

Последња од девојака исповест је дала у марту. Она је практично и последња Алексићева жртва пре него што је пријављен полицији и приведен. Девојка која је инсистирала да остане анонимна тек скоро је напунила 18 година. Она није силована, већ је доживела непријатност када јој је Алексић рекао да се скине, а затим је додиривао. То се догодило само једном, а она је одмах одлучила све да исприча родитељима и другарици.

Докази за 7 жртава, преостале три биће сведоци

Након њиховог иступања у јавност почеле су да се јављају и друге девојке, Алексићеве жртве. Током истраге утврђено је да је било чак, али и најмање 10 његових жртава, међутим докази су прикупљени тек за њих седам. Преостале три, на суду ће говорити као сведоци.

Свака жртва подвргнута је и психијатријском вештачењу како би се утврдило какве је последице по њих оставило злостављање које су трпеле.

"Вештачења показују да говоре истину"

Пуномоћник неких од жртава Југослав Тинтор испричао је након што им је налаз уручен да је комисија вештака неуропсихијатара и психолога, закључила да су оне трпеле "психичке патње високог интензитета".

- Добили смо налазе и мишљења, која се разликују од жртве до жртве, али у суштини потврђују њихове исказе и појачавају оптужбу против окривљеног - нагласио је Тинтор.

Из вештачења произлази да се понашају искрено, да код њих нема конфалублације (попуњавање рупа у сећању измишљеним, фиктивним детаљима), поремећања, митоманије, фантастике...