Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕВО ШТА ЈЕ РЕКАО: Завршено Микино саслушање - пријаве још пет девојака! Изводи 200 сведока да га бране?

08.02.2021. 13:41
Пише:
Србија Данас/Блиц
Milena Radulović I Mika Aleksić
Милена Радуловић И Мика Алексић / Извор: Фото: Инстаграм printscreen/mileena_radulovic - YT printscreen/Studio Б

Алексић је данас саслушан на нове околности случаја, односно у случајевима свих девојака и жена које су се накнадно јавиле и оптужиле га за сексуално злостављање.

Самозвани учитељ глуме Мирослав Мика Алексић саслушан је данас у тужилаштву по пријавама још пет девојака која су га накнадно пријавиле за сексуално злостављање.

ДУГИМ ЦЕВИМА БРАНЕ ПРИЛАЗ: Опсадно стање у Вељином мучилишту у Ритопеку - докази БРУТАЛНИХ УБИСТАВА

ДУГИМ ЦЕВИМА БРАНЕ ПРИЛАЗ: Опсадно стање у Вељином мучилишту у Ритопеку - докази БРУТАЛНИХ УБИСТАВА

ВЕЉИ НЕВОЉИ СВИ ОКРЕНУЛИ ЛЕЂА! Чланови Беливукове групе нуде сарадњу, спремни да ПРОПЕВАЈУ - добиће специјални статус

ВЕЉИ НЕВОЉИ СВИ ОКРЕНУЛИ ЛЕЂА! Чланови Беливукове групе нуде сарадњу, спремни да ПРОПЕВАЈУ - добиће специјални статус

КО ЋЕ БИТИ ВЕЉИН НАСЛЕДНИК? СПРЕМА СЕ ПАКЛЕНИ РАТ ПОДЗЕМЉА: Кавчани у растројству због губитка Беливука

КО ЋЕ БИТИ ВЕЉИН НАСЛЕДНИК? СПРЕМА СЕ ПАКЛЕНИ РАТ ПОДЗЕМЉА: Кавчани у растројству због губитка Беливука

Алексић је данас саслушан на нове околности случаја, односно у случајевима свих девојака и жена које су се накнадно јавиле и оптужиле га за сексуално злостављање.

Ово је друго саслушање Алексића пред тужиоцем. Први пут, он је саслушан у јануару када је пред вишим јавним тужилаштвом негирао оптужбе да је напаствовао глумицу Милену Радуловић и остале ученице у својој школи.

Према незваничним сазнањима, било питање да ли ће самозвани професор глуме данас бити саслушан јер је његов адвокат Зоран Јаковљевић навео да Алексић има здравствене проблеме због којих није у стању да да изјаву, односно "висок шећер".

Шта ће се даље дешавати у случају који је згрозио Србију

Осим Алексића, саслушање је заказано за још две оштећене које су учитеља глуме накнадно пријавиле. Према распореду који за сада постоји, сви преостали сведоци девојака које су оптужиле Мирослава Мику Алексића за силовање и сексуално узнемиравање требало би да буду саслушани до почетка следеће недеље.

Очекује се, према тврдњама нашег добро обавештеног извора, да свакога дана изјаве у тужилаштву дају две до три особе.

- Све то требало би да буде завршено до следеће недеље, иако се готово свакога дана јављају нови сведоци - открива извор.

Након што ова фаза буде завршена, уследиће испитивање сведока одбране, односно оних људи које су Мирослав Мика Алексић и његов адвокат позвали да сведоче у његову корист.

- Његов адвокат говорио је како ће Мика имати 200 сведока. Не зна се да ли је то тачно или је то још један његов маневар и покушај да остави утисак и уплаши другу страну - наводи извор.

Након што и сведоци одбране буду саслушани, тужилац ће донети одлуку о томе да ли је потребно вештачење Алексића и девојака. У то време требало би и да истекне 30 дана притвора након чега се одлучује хоће ли притвор бити укинут или продужен. Због узнемирења јавности и могућности да утиче на сведоке он би могао да остане у притвору.

Колико ће времена бити потребно да се подигне оптужница, тек ћемо видети, али добро упућени кажу да према неким оптимистичним проценама, то може да се догоди за најмање два месеца.

Алексић, којег је до сада осам девојака пријавило за силовање или сексуално узнемиравање, изнео је своју одбрану правдајући се да ништа од оног што су жртве рекле није тачно.

Mika Aleksić
Мика Алексић

- Негирао је све шта му се ставља на терет. Рекао је да ништа није тачно и да не зна зашто су оне све то рекле - испричао је извор након саслушања.

Прети му казна до 15 година затвора

За кривично дело које се Алексићу ставља на терет прописана је казна затвора преко десет година, односно казна затвора преко пет година за кривично дело са елементима насиља или му је пресудом првостепеног суда изречена казна затвора од пет година или тежа казна, а начин извршења или тежина последице кривичног дела су довели до узнемирења јавности које може угрозити несметано и правично вођење кривичног поступка. Осумњиченом Алексићу се ставља на терет извршење осам кривичних дела силовања из члана 178 став 3 у вези са ставом 1 КЗ и пет кривичних дела недозвољене полне радње из члана 182 став 3 у вези са ставом 1КЗ у вези са чланом 178 став 1 КЗ и два кривична дела из члана 182 став 3 у вези са ставом 1 КЗ у вези с чланом 181, став 2 КЗ.

Брани се импотенцијом

Одбрана Мирослава Алексића највероватније ће се заснивати на тврдњи да је Алексић импотентан. Ипак, правни стручњаци истичу да му то неће бити од велике помоћи јер је Кривични законик Републике Србије већ предвидео овакве случајеве.

Како се незванично сазнаје, неколико девојака је исказима навело да је Алексић приликом наводних бруталних сексуалних насртаја имао проблем са одржавањем ерекције и да ни у једној прилици није успео да доживи врхунац. Адвокат Зоран Јаковљевић је покушао да искористи те чињенице, наводећи да ће се одбрана Алексића базирати на информацији да му је пре неколико година одстрањена простата, те да он због тога "није могао да почини силовање".

Јаковљевић је рекао да би због те информације "свима све требало да буде јасно".

Ипак, откривање ове информације из Алексићевог здравственог картона неће му нимало помоћи у случајевима за који је осумњичен, јер Кривични законик другачије дефинише чин силовања него што је то случај у свакодневном говору.

Како је објаснио адвокат Светозар Вујачић, Кривични законик Републике Србије дефинише силовање као "обљубу или са њом изједначен чин употребом силе или претњом да ће непосредно напасти на живот или тело тог или њему блиског лица".

- То у пракси значи да није неопходно да дође до полног односа да би неко био оптужен за силовање, већ се особа може физички приморати на сексуалне радње - истиче адвокат Вујачић.

Скандал откривен и у Љубљани

Скоро недељу дана након што је словеначка глумица Миа Скрбинац (27) јавно оптужила, али не и именовала глумца и учитеља глуме да ју је сексуално узнемиравао док је била студент, глумачка академија је саопштила да од ње, као бившег студента, очекују да ускоро поднесе пријаву, док су неки медији објавили име учитеља.

- Не можемо да потврдимо име особе, али ћемо то учинити чим добијемо пријаву и покрену се све процедуре, укључујући и полицијску, под условом да у пријави има елемената сексуалног узнемиравања - саопштила је Љубљанска академија за позориште, радио, филм и телевизију (АГРФТ).

Словеначки медији су навели да је наводно у питању М. Т. (57), добитник награде за филм и глумац у позоришту, који такође подучава глуми. Портпаролка љубљанске полиције Александра Голец је рекла да не може да коментарише случај, али и да полиција није добила никакву пријаву.