Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЗАШТО ЛЕГИЈА ОДБИЈА ЗАТВОРСКУ ХРАНУ? Бивши комадант ЈСО-а не може да се помири са одређеним условима у Забели

03.11.2021. 13:53
Milorad Ulemek Legija
Милорад Улемек Легија / Извор: Фото: Profimedia/Wikipedia/Ilustracija

Легија се иза решетака налази већ скоро 18 година

Некадашњи командант Јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија, који је осуђен на максималну затворску казну због најтежих кривичних дела је, како је јуче медијима пренео његов адвокат Александар Ковачевић, почео да одбија затворску храну.

ОВА ЖЕНСКА ОСОБА УБЕДИЋЕ ЏОНИЋА ДА "ПРОПЕВА" О ЗЛОЧИНУ: Кључна посета у притвору догодила се јуче

ОВА ЖЕНСКА ОСОБА УБЕДИЋЕ ЏОНИЋА ДА "ПРОПЕВА" О ЗЛОЧИНУ: Кључна посета у притвору догодила се јуче

ИГОР СРБИН ОСТАЈЕ ДОЖИВОТНО ИЗА РЕШЕТАКА! Суд одбио жалбу монструозног серијског убице

ИГОР СРБИН ОСТАЈЕ ДОЖИВОТНО ИЗА РЕШЕТАКА! Суд одбио жалбу монструозног серијског убице

ТЕШКА САОБРАЋАЈКА КОД БЕОГРАДА: Директан судар аутомобила и камиона, има повређених (ФОТО)

ТЕШКА САОБРАЋАЈКА КОД БЕОГРАДА: Директан судар аутомобила и камиона, има повређених (ФОТО)

Легија и даље одбија затворску храну, а из Управе за извршење кривичних санкција истичу да поступају у складу са законом.

- Управа поступа у складу са законом и дужна је да без изузетка поштује Правилник о кућном реду Посебног одељења у ком казну затвора служе осуђена лица за кривична дела организованог криминала. Када не бисмо поштовали правилник, којим се јасно уређује начин извршења казне, прекршили бисмо закон. Текст овог правилника осуђено лице поседује од првог дана ступања на издржавање казне и доступан му је, као и свим другим затвореницима који нису део Посебног одељења, сваког дана током издржавања казне - кажу за из Управе.

Улемеков адвокат је навео да је Легија ступио у штрајк глађу јер је скоро 18 година у притвору и строгој изолацији у ћелији, током којих му је наводно све време ускраћено право на ресоцијализацију и напредовање током издржавања казне, право на рад, школовање, право на посету блиских лица у посебним просторијама и посете других особа, као и Уставом гарантовано право да буде обавештен о разлозима због којих му се продужава боравак у самици сваке две године.

Он наводно има право на посету браниоца и породице по аутоматизму, док је за посету ширег круга људи потребно одобрење суда.

Milorad Ulemek Legija
Милорад Улемек Легија / Извор: Профимедиа

Како изгледа живот у Посебном одељењу

Према Закону о извршењу казне затвора за кривична дела организованог криминала, осуђени који је распоређен у Посебно одељење остварује право на смештај, исхрану, одећу рубље и обућу, право на лечење и здравствену заштиту, право на рад, слободно време, обавештавање и дописивање, право на остваривање верских права, право на телефонски разговор, на блиске посете сродника и других лица, право на пријем пакета и новчаних пошиљки, на правну помоћ и право на притужбу и жалбу, као и судску заштиту.

Осуђени се, по правилу, смешта одвојено од других осуђених. Он се смешта у просторију од најмање четири квадратна метра, која је загрејана, довољно осветљена природним и вештачким светлом, које омогућава читање и рад без сметњи за вид. Просторија мора да располаже санитарним уређајима и другим средствима за одржавање личне хигијене.

Особи која је у Посебном одељењу обезбеђује се боравак на свежем ваздуху најмање два сата дневно. Боравак на свежем ваздуху осуђених организује се у групама од највише пет осуђених. Физичка активност осуђених организује се у одговарајућем простору Посебног одељења.

Осуђени има неограничено право на дописивање са брачним другом, децом, родитељима, усвојеником, усвојитељем, братом и сестром, односно блиским сродницима. Он може да се дописује и са другим лицима, уз сагласност председника суда, односно овлашћеног судије. На предлог управника завода или директора Управе, ако то налажу разлози одржавања реда, сигурности и безбедности, спречавања извршења кривичних дела или заштите оштећених, председник суда, односно овлашћени судија, може да донесе одлуку да се право на дописивање ограничи или ускрати на одређено време.

zatvor
затвор / Извор: Профимедиа

Садржај писама се надзире у свим случајевима, осим у случајевима дописивања са браниоцем, надлежним судом, министарством надлежним за правосуђе, међународним организацијама које се баве заштитом људских права и Заштитником грађана. О свим отпремљеним или примљеним писмима води се посебна евиденција.

Легија и други осуђеници који су у Посебном одељењу имају право на телефонски разговор са блиским сродницима, највише два пута месечно. Изузетно, управник завода, уз сагласност председника суда, односно овлашћеног судије, може да одобри телефонски разговор и са другим лицима. На предлог управника завода или директора Управе, ако то налажу разлози одржавања реда, сигурности и безбедности, спречавања извршења кривичних дела или заштите оштећених, председник суда, односно овлашћени судија право на телефонски разговор може да ограничи или ускрати на одређено време. Телефонски разговор, изузев разговора са браниоцем, се надзире и снима, о чему се води посебна евиденција.

Они који казну затвора издржавају у Посебном одељењу имају право на посете блиских сродника једном месечно. Изузетно, управник завода, уз сагласност председника суда, односно овлашћеног судије, може да одобри појединачну посету других лица.

Ток посете се аудио-визуелно надзире и снима, осим у случају посете браниоца, Заштитника грађана и представника међународних организација које се баве заштитом људских права, у складу са међународним уговором, а о посетама се такође води посебна евиденција.

Осуђени може од блиских сродника да прими један пакет месечно и месечну новчану пошиљку до висине просечне зараде у Републици Србији за претходни месец.

Оном који се посебно добро влада, управник завода, уз сагласност председника суда, односно овлашћеног судије, може да одобри проширено право на број телефонских разговора, проширено право на број посета и пријем новчане пошиљке у двострукој вредности од вредности просечне зараде.