Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

МИСТЕРИОЗНО УБИСТВО ГИМНАЗИЈАЛКЕ ИЗ ПРИБОЈА Њено тело пронашао отац, скинули су јој чарапе - а од ових детаља ће вам се преврнути желудац

16.05.2023. 21:41
ubistvo u Priboju
убиство у Прибоју / Извор: Фото: Youtube printscreen илија змикиц

Ко је убио Александру и зашто јој је скинуо чарапе?

Многи злочини почињени на територији Србије узнемирили су јавност. Неки су толико сурови да се и после неколико година, чак и деценија, са језом говори о њима, а можда најјезивије што су након толико времена - убице и даље на слободи

Један од нерешених злочина је монструозно убиство малолетне Александре Петровић из Прибоја које није расветљено ни после скоро 20 година. Она је убијена на бруталан и свиреп начин, тако што је тог кобног дана (26. новембра 2002. године) пошла из своје куће у оближњу продавницу да купи неко пиће јер су имали госте. Када се враћала кући од стране непознатог извршиоца, на за сада неутврђен начин, задобила је око 25 удараца тупим предметом у пределу главе услед чега је одмах наступила смрт. Потом је пар метара увучена у подрумске просторије, а убица се удаљио у непознатом правцу, а њено тело пронашао је њен отац.

Инспектор у пензији и бивши начелник Одсека за крвне деликте београдске полиције Жарко Поповић Поп на свом јутјуб каналу детаљно је говорио о овом злочину.

Како се све догодило?

Пошто се Александра дуго није враћала кући, њен отац се забринуо и кренуо је да је потражи. Приметио је да је светло у подруму упаљено и угледао је крв. Ушао је и затекао тело своје ћерке како лежи, док се крв сливала. Позвао је полицију, али за несрећну девојчицу је било касно.

- Александра је имала 25 удараца у главу, зидови су били испрскани крвљу, убица је увукао тело три метра у подрум. Скинуте су јој чизме, а чарапе никада нису пронађене. Полиција је најпре тврдила да је убиство извршено дршком пиштоља, а криминалистички техничар је у Лиму пронашао цепаницу, на којој су биле две длаке, за које је утврдио да је њоме убијена. Те ноћи су десетине људи, који нису били службена лица, улазили у подрум, а полиција је касније, уместо да обезбеђује место злочина - спавала у колима - испричао је њен отац Петар, за Вечерње новости.

Истрага није ваљала?

Жарко Поповић Поп, бивши начелник Одсека за крвне деликте београдске полиције после скоро две деценије решио је да исприча своја сазнања о овом случају који је целу Србију, али и регион, дигао на ноге.

- На лице места изашли су припадници Полицијске управе Ужице, Прибој. Извршили су увиђај на лицу места. Међутим, тај увиђај је доста, по мени, неквалитетно урађен, из простог разлога што је тек наредног дана на лице места изашао истражни судија Окружног суда у Ужицу и по његовом налогу тело је превежено на обдукцију. Других трагова на лицу места који би могли везати извршиоца са лицем места није пронађено, осим њених чизама, кесе у којој се налазило пар лименки пива и табла чоколаде. По изјави њених родитеља, она је на ногама имала још неке чарапе, доколенице, које су скинуте са њених ногу јер су биле скинуте и чизме. Зашто је убица скинуо те доколенице то ником није јасно!

Žarko Popović Pop
Жарко Поповић Поп / Извор: Фото: Youtube printscreen/Istraga са Попом

Онда је Поповић открио детаље извештаја судске медицине. Обдукцијом је утврђено да је усмрћена са 25 удараца у главу, трагова сексуалног злостављања није било

- Извештај је указао да је њој око 25 удараца нането тупим предметом у пределу главе, да јој је сломљена подјезична кост. То је јако интересантно што значи да је она претходно можда је извршилац ухватио руком у пределу испод подбрадног дела главе, да је јако стегао а затим тукао по глави. Није ми јасно зашто није скинут ДНК профил са њеног вратног дела главе? То је прва грешка. Друга грешка је што је тело тек након неколико сати однето на Институт за судску медицину, а истражни судија је тек наредног дана дошао на лице места и извршио увиђај. Ја не могу да улазим у то како су колеге одрадиле ближу и ширу обраду лица места, односно, разговор са комшијама. Знам да су добро одрадили њено кретање од стана до продавнице и до куће јер она се сусрела са два друга претходно и са неким другарицама на улици када се враћала из продавнице. Са њима је детаљно обављен разговор. 

Онда је истакао врло битну ствар - гардероба са убијене Александре је дуго стајала у депоу за доказе Полицијске управе Ужице и тек је после три године достављена на вештачење колегама у Лиону, пошто су Петровићи имали и француско држављанство. 

ubistvo u Priboju
убиство у Прибоју / Извор: Фото: Youtube printscreen/lija змикиц

- Проток времена је учинио то, а и неадекватно депоновање њене гардеробе, све је то уништило могуће трагове са којих се могао скинути одређени ДНК профил. Тако да је и то што се тиче доказа пало у воду. А полицијски службеници из Прибоја су у реци Лим пронашли цепаницу са две власи косе. Ни то се није могло утврдити да ли потиче од Александре пошто је боравак у води, па боравак на копну, па боравак у води учинио то да сви трагови буду уништени. И остало је још неутврђено да ли је тучена дршком од пиштоља, да ли је по глави ударана са том цепаницом... То је све остало у домену оперативних претпоставки - рекао је Поповић и нагласио да Одељење у ком је радио никада нису контактирали полицајци за помоћ.

Све шта је Поповић испричао о овом злочину, као и његове сумње ко може да буде убица можете да погледате ОВДЕ.

Ко је убио Александру и зашто јој је скинуо чарапе?

О убиству ове гимназијалке и данас круже разне приче. Једна верзија је да ју је убио психопата, друга да је налетела на лопова који ју је усмртио из страха, трећа да је убио бивши осуђеник... Међутим, истрага и даље стоји у месту. 

Јасан мотив нам је непознат, једино је искључено да је у питању материјални моменат јер јој ништа није узето. 

Оно што је сигурно је да родитељи чекају да сазнају болну истину - ко им је убио дете и зашто?