Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МИСТЕРИОЗНИ ДЕТАЉИ МАСАКРА У РИБНИКАРУ Форензичар открио како је ДНК мајке дечака-убице доспео на чауру

10.10.2023. 19:00
Пише:
Србија Данас/Информер
Kosta Kecmanović
Коста Кецмановић / Извор: Фото: printscreen/Društvene мреже

Форезничар о мистериозним детаљима из истраге масакра у Рибникару

Више јавно тужилаштво подигло је оптужницу против оца дечака убице који је починио масакр у Основној школи "Владислав Рибникар", његове мајке, као и власника и радника стрељане у коју је дечак ишао са оцем.

Главни тужилац Вишег јавног тужилаштва Ненад Стефановић описао је да је дечак убица ушао у школу и прво убио чувара, затим дежурне ученике. У учионици је испалио 45 пројектила. Оптужница је подигнута и против мајке дечака, због ДНК трагова који су нађени на једној од чаура.

ЗАСТРАШУЈУЋИ ДЕТАЉИ ОПТУЖНИЦЕ ЗА МАСАКР У РИБНИКАРУ: ДНК мајке дечака нађен на чаури, инструктор дао лажни исказ

ЗАСТРАШУЈУЋИ ДЕТАЉИ ОПТУЖНИЦЕ ЗА МАСАКР У РИБНИКАРУ: ДНК мајке дечака нађен на чаури, инструктор дао лажни исказ

ДАНАС ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ОЦА ДЕЧАКА-УБИЦЕ! Ево списка кривичних дела за која ће одговарати пет месеци након масакра у Рибникару

ДАНАС ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ОЦА ДЕЧАКА-УБИЦЕ! Ево списка кривичних дела за која ће одговарати пет месеци након масакра у Рибникару

НАЈВЕЋИ НАШИ СТРАХОВИ ПОСТАЈУ СТВАРНОСТ Једна ствар је иста за дечака из Нишке бање и убицу из "Рибникара", адвокат открио све

НАЈВЕЋИ НАШИ СТРАХОВИ ПОСТАЈУ СТВАРНОСТ Једна ствар је иста за дечака из Нишке бање и убицу из "Рибникара", адвокат открио све

- Она је оптужена јер је неовлашћено држала муницију, с обзиром да је током истраге на једном од метака за пиштољ "чешка збројевка" пронађен њен неспорни ДНК траг. Тачније, на једној чаури која је пронађена код врата у учионици-кабинету историје - рекао је главни тужилац Вишег јавног тужилаштва Ненад Стефановић.

Форензичар Часлав Ристић каже да је мајка дечака највероватније имала додир са муницијом пре него што је њен син кренуо у крвави пир и да је на тај начин оставила ДНК на тој чаури.

- Она је живела у том стану са супругом и сином. Највероватније је долазила у додир са том муницијом и на тај начин оставила свој ДНК. Да ли је то било из радозналости или из потребе, то нека утврди истрага. Ово може да указује на много ствари - каже Ристић.

Према његовим речима поступак због недозвољеног ношења и држања оружја, које је тужилаштво покренуло против мајке дечака, указује да је она имала додира и са оружјем.

- У сваком случају кривично дело које јој се ставља на терет је изузетно озбиљно и за то је запрећена озбиљна затворска казна - наводи саговорник Информера.

Časlav Ristić
Часлав Ристић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/ Витезови асфалта Балкан

Како је Стефановић рекао на конференцији за медије, постоји оправдана сумња да је окривљени отац дечака у периоду од годину дана пре трагедије у ОШ "Владислав Рибникар" обучавао свог сина од 13 година да рукује ваздушним и ватреним оружјем, као и припадајућом муницијом, те да гађа у мете у облику концентричних кругова и силуета људи, да пуни оквир, затим како да стоји и дише приликом коришћења ватреног оружја.

- Он га је у три наврата водио у Стрељачки клуб "Партизан Працтицал Схоотинг" и једном у отворени простору у Етно село "Гостољубље" у Мионици упркос чињеници да таква активност и обука не одговарају узрасту његовог сина - рекао је Стефановић.

Оптужница је предата Вишем суду у Београду на одлуку о потврђивању, уз предлог суда да оптуженом оцу продужи притвор, као и да га након одржаног главног претреса суд огласи кривим и осуди на максималну казну затвора у трајању од 12 година. Такође, сумња се да је окривљени поступио супротно одредбама Закона о оружју и муницији и Правилника о просторно-техничким условима за безбедно смештање и чување оружја, јер није обезбедио услове за безбедан смештај оружја и муниције, односно држао је предметно ватрено оружје са припадајућих шест оквира и припадајућом муницијом уместо у металном сефу са кључем.

- У истрази је утврђено да је окривљени држао необезбеђено оружје у коферима за транспорт оружја и муниције, уместо у сефу који се налазио причвршћен за зид у ормару у ходнику, а који је претходно окривљени набавио ради остваривања услова за безбедан смештај и чување оружја у циљу добијања одобрења надлежног органаза за набављање и држање ватреног оружја - рекао је главни јавни тужилац.

Nenad Stefanović
Ненад Стефановић / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Окривљени је тако омогућио детету да дође у посед два пиштоља, за која га је претходно обучавао да пуца у стрељачком клубу, и то пиштоља марки "Чешка збројевка" и "Ругер", за чије набављање и држање је он поседовао одобрење надлежног органа.

Због кривичног дела Давање лажног исказа, непосредно су оптужени и председник стрељачког клуба "Партизан Працтицал Схоотинг" и инструктор у том клубу.

- Окривљени власник је, како се сумња, дао лажан исказ пред тужилаштвом, када је испитиван у својству сведока у истрази против оца дечака, тако што је тврдио да он није видео дечака да пуца, да га је видео само једном преко видео надзора како дотрчава до свог оца који пуца, те да је тада лично дао налог инструктору да дете изведе напоље - рекао је Стефановић.

Он је додао, да је он тврдио да никада није упознао ово дете, нити да је био са њим на ватреној линији, а такав исказ је супротан доказима које је прикупило Више јавно тужилаштво у Београду у сарадњи са МУП.

За мајку дечака тужилаштво је предложило казну затвора у трајању од 2 године и 6 месеци, а за председника стрељачког клуба "Партизан" окривљеног и инструктора у том клубу казна затвора у трајању од по три године.