Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЖРТВА САМ ПЛАНИРАНОГ НАПАДА" Младић који је избоден у Нишу идентификовао нападача - чека се даљи исход суђења

05.05.2021. 15:18
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
Uroš Janjić
Урош Јањић / Извор: Фото: Facebook/Uroš Јањић

Нисам ни знао да сам убоден док нисам осетио да су ми леђа мокра. Пипнуо сам се у том делу и видео да ми је цела рука крвава, рекао је младић.

Урош Јањић (27) из Неготина који је 21. јуна 2019. године избоден ножем на Кеју Кола српских сестара у Нишу, на данашњем суђењу идентификовао је оптуженог Николу Радоњића (34) као једног од нападача.

ПУН ГАС, ПА У ОГРАДУ: Нишлијка мортус пијана изазвала саобраћајну незгоду!

ПУН ГАС, ПА У ОГРАДУ: Нишлијка мортус пијана изазвала саобраћајну незгоду!

ТРАГИЧНА ВЕСТ ИЗ НИША: Преминула жена у чији се аутомобил закуцао МЛАДИЋ СА ПОТЕРНИЦЕ (ВИДЕО)

ТРАГИЧНА ВЕСТ ИЗ НИША: Преминула жена у чији се аутомобил закуцао МЛАДИЋ СА ПОТЕРНИЦЕ (ВИДЕО)

ХОРОР У НОВОМ ПАЗАРУ: Након саобраћајке се потукли па му зарио нож у груди! (ВИДЕО)

ХОРОР У НОВОМ ПАЗАРУ: Након саобраћајке се потукли па му зарио нож у груди! (ВИДЕО)

Радоњић се терети за наношење тешке телесне повреде Јањићу што је Основно јавно тужилаштво квалификовало као злочин из мржње, јер је младић избоден због антифашистичког натписа на мајици. Његови пријатељи Александар Зорић (22) и Милош Крстић (22) терете за учествовање у тучи јер су били актери сукоба који је кулминирао потезањем ножа. За исто кривично дело оптужен је и Јањићев друг Ђорђи Ђеоргиев (25) јер тужилаштво сматра да је у сукобу такође имао активну улогу.

Јањић је пред Основним судом објаснио да је убеђен да је био жртва припремљеног напада.

- Око 00.30 сати након што смо попили пола боце вињака са кока колом, кренули смо ка амфитеатру на Кеју, када нас је опколила група младића. Двојица су стала испред, а остали су били иза мене и Ђеоргиева. Са стопостотном сигурношћу могу да потврдим да ми је са леве стране био Радоњић. Мушкарца који је стајао десно не препознајем међу оптуженима, био је мршавији од све тројице који су данас у судници - казао је Јањић.

Према његовим речима, баш тај момак који није идентификован, обратио му се речима:

- Смета ми твоја мајица, скини је!

- Одговорио сам му са: "Је ли?" У том тренутку сам осетио да ме је неко гурнуо с леђа, након чега сам се прогурао између двојице који су били испред мене. Том приликом сам добио бројне ударце песницама, али сам успео да отрчим до књижаре “Хијероглиф”. Када сам схватио да ми нема друга, вратио сам се и видео да га један момак туче, док он подлактицама штити главу. Са 80 одсто сигурности сматрам да је Ђорђија тукао оптужени Александар Зорић. Повикао сам да ћу звати полицију, што сам и учинио, а они су се разбежали. Потрчали смо за њима, ја сам све време био на вези са полицијом обавештавајући их о њиховом кретању. Нисам ни знао да сам убоден док нисам осетио да су ми леђа мокра. Пипнуо сам се у том делу и видео да ми је цела рука крвава. Казао сам полицији да сам рањен, а они су ми рекли да зовем Хитну помоћ - описао је ноћ која се умало кобно завршила по њега Јањић.

- Одговарајући на питања бранилаца оптужених, зашто сматра да је нападнут због мајице, Јањић је рекао да верује да ова група припада навијачким организацијама.

- Сматрам да сам жртва планираног напада, односно да су ме они раније приметили док сам шетао по Кеју. Тада је мајица била лако уочљива јер сам скинуо кошуљу. Касније сам је обукао, а напад се догодио у неосветљеном подручју, тако да не верујем да су тада могли да виде натпис. Мајицу сам купио у Барселони која је симбол антифашизма и на њој је натпис "Accion Антифасциста", који је њима засметао. Верујем да су они припадници "Четничке омладине" или организације "Српско Сунце" које, како сам чуо, делују у Нишу. На питање бранилаца, на основу чега је то закључио, рекао је да фризуре и гардероба оптужених упућују на такав закључак.

Адвокати оптужених су га упитали и да ли је члан неких фашистичких или антифашистичких организација на шта је Јањић одговорио негативно.

- Једном сам само био учесник трибине током које сам упознао учесника Народно ослободилачке борбе који ми је казао да онај ко није антифаштиста, на супротној је страни и ту сам идеју прихватио - објаснио је Јањић.

На питање судије Мишка Радивојевића да ли се придружује кривичном гоњењу оптужених те да ли истиче имовинско правни захтев, Урош је одговорио потврдно.

Следећи главни претрес заказан је за 19. јули када ће бити саслушани сведоци али до ког рока треба да се прибави снимак Јањићевог позива полицији који би требао да допринесе расветљавању спорног догађаја, што је предложио његов пуномоћник Милош Илић.

Злочин из мржње представља отежавајућу околност која се узима у обзир приликом одмеравања казне. У наше кривично законодавство уведен је 2012. године али је прва пресуда којом је овај елеменат узет у обзир донета тек 2018. године. Ово дело постоји када је кривично дело мотивисано мржњом због припадности раси, вероисповести, националне или етничке припадности, пола, сексуалне оријентације или родног идентитета.