Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МНОГИ СЕ "РАДУЈУ" ЈЕР ПОСТАЈЕ КРИВИЧНО ОДГОВОРАН! Дечак-убица за пет дана пуни 14 ГОДИНА - ево шта то заиста значи у случају језивог МАСАКРА!

26.07.2023. 08:29
Пише:
Србија Danas/Blic.rs
Pucnjava na Vračaru
Пуцњава на Врачару / Извор: Србија Данас

Дана 31. јула му је рођендан

Дечак убица (13), који је 3. маја убио девет својих вршњака и чувара школе у ОШ "Владислав Рибникар", за пет дана пуни 14 година и постаје кривично одговоран, али само за дела која би, не дај боже, починио после тог датума. Иако се многи у коментарима на интернету "радују" 14. рођендану убице због тога што постаје кривично одговоран, то ништа неће променити у случају масакра у "Рибникару" - он и даље неће моћи кривично да одговара за стравичан масакр који је починио, јер закон не може ретроактивно да се примењује.

ДРАМАТИЧНО КОД ГОРЊЕГ МИЛАНОВЦА: Мушкарац тешко повређен након што се преврнуо трактор

ДРАМАТИЧНО КОД ГОРЊЕГ МИЛАНОВЦА: Мушкарац тешко повређен након што се преврнуо трактор

ДЕЧАК (14) СЕ ПРЕДОЗИРАО, МАЈКА ГА ЗАТЕКЛА СА ПЕНОМ У УСТИМА: Нови детаљи ужаса у Нишу - ево у каквом је стању сада тинејџер

ДЕЧАК (14) СЕ ПРЕДОЗИРАО, МАЈКА ГА ЗАТЕКЛА СА ПЕНОМ У УСТИМА: Нови детаљи ужаса у Нишу - ево у каквом је стању сада тинејџер

СНИМАК ХАПШЕЊА НАПАДАЧА СА ВОЖДОВЦА После свађе испалио седам хитаца (ВИДЕО)

СНИМАК ХАПШЕЊА НАПАДАЧА СА ВОЖДОВЦА После свађе испалио седам хитаца (ВИДЕО)

Дечак убица је рођен 31. јула 2009. године, што значи да је у тренутку злочина имао само 13 година. Упркос стравичној тежини почињеног масакра и показаној свирепости, он према Закону о малолетним учиниоцима кривичног дела и кривичној правној заштити малолетних лица не може кривично да одговара јер се третира као - дете!

- Лицу које у време извршења противправног дела, у закону предвиђеног као кривично дело, није навршило 14 година, не могу се изрећи кривичне санкције ни применити друге мере које предвиђа овај закон - пише у члану 2 Закона о малолетним учиниоцима кривичног дела.

Dečak ubica
Дечак убица / Извор: Србија Данас

Пажљиво планирао монструозни злочин

Да је овај 13-годишњак пажљиво припремао свој монструозни план саопштили су и функционери МУП-а на конференцији за новинаре на дан злочина. Како су тада саопштили, дечак је имао списак "приоритетних мета" - имена вршњака које планира да убије, припремио је Молотовљеве коктеле, мапу школу..

Оно што додатно буди језу и показује колико далеко је овај дечак ишао јесте и то да је истраживао Кривични закон, те да се верује да је масакр планирано починио пре него што је напунио 14 година, како за њега не би одговарао.

- То је једно од начела кривичног поступка, као и што нико не може да буде гоњен за дело које није било прописано као кривично у тренутку кад је извршено, без обзира на то што је прописано касније као такво. Кривични закон може да се примени ретроактивно само ако је то повољније за окривљеног. На пример, када би се сутра укинуло кривично дело увреде, обуставили би се сви поступци који су у току за то дело, без обзира на то што су започети у време кад је дело постојало - објашњава адвокат Денис Бећирић.

Dečak ubica
Дечак убица / Извор: Фото: Србија Данас/Принтсцреен

Како он објашњава, ако извршилац у моменту извршења дела није имао довољно година да одговара, то се неће променити ни касније.

- Конкретно, у овом случају, ако извршилац није био деликтно одговоран у тренутку извршења дела, то својство не може ни касније да стекне - прича адвокат Бећирић.

Кривични закон је прописао да је доња старосна граница 14 година од како се гледају као млађи малолетници, а све испод 14 година су деца, која нису кривично одговорна.

Upaljene sveće i cveće za ubijenu decu na Vračaru
Упаљене свеће и цвеће за убијену децу на Врачару / Извор: Србија Данас

- Идеја је да деца не одговарају до 14. године јер немају довољну свест о томе шта раде. Bbilo би неправедно да их касније осуде за нешто за шта у тренутку извршења нису били свесни - објашњава он.

Након овог злочина било је помена о самом померању границе за кривичну одговорност, о чему је причао и председник државе Александар Вучић.

Он је, након трагедије у школи на Врачару, истакао како ће предложити да се смањи старосна граница за кривично-правну одговорност малолетних лица са 14 на 12 година, у складу са међународним и европским стандардима. Ипак, о томе још увек нема званичних информација.

Сведочио у поступку против оца

Ипак, иако дечак неће одговарати, његов отац се терети за тешко дело против опште сигурности, јер се сумња да је управо он обучавао свог сина да пуца, водио га у стрељану, али и није држао оружје по прописима.

То оружје је из сефа узео дечак и тог 3. маја у ОШ "Владислав Рибникар" ушетао са пиштољима из којих је убио осам девојчица, једног дечака и чувара школе.

OŠ Vladislav Ribnikar
ОШ Владислав Рибникар / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Дечак је у кривичном поступку против његовог оца давао исказ у својству сведока. Он је испитиван четири сата на околности које се његовом оцу стављају на терет - одакле му оружје, да ли га је отац обучавао да пуца и слична питања, како би се расветлили детаљи о томе одакле дечаку оружје.

Такође, дечак убица је причао и о масакру који је починио. Њега су испитивали адвокати породица жртава, али и сами родитељи, који су присуствовали сведочењу које се одвијало путем видео линка.

Policija, Hitna pomoć
Полиција, Хитна помоћ / Извор: Србија Данас

Након више од два месеца од масакра, дечак убица је први пут проговорио о злочину који је починио. Он није истакао јасан разлог због којег је убио вршњаке, али је испричао како је дошао до сефа, као и да је коначну одлуку донео тог кобног 3. маја.

Дечак убица је утврдио да му "није било лако да дође до оружја". Сеф с пиштољем је био постављен веома високо, скоро при плафону, а морао је да сазна и шифру за откључавање.

- Кад га је тата откључавао видео сам да је шифра 637 - објаснио је дечак убица како је дошао до оружја.

Он је такође рекао да је дефинитивну одлуку да ипак иде да убија донео кобног 3. маја. Репетирао је очев пиштољ већ у стану, а имао је четири оквира са по 18 метака.

OŠ Vladislav Ribnikar
ОШ Владислав Рибникар / Извор: Србија Данас

Очево оружје је први пут узео из сефа неколико дана пре 1. маја. Испробао је "збројовку" из које је касније кобног дана и пуцао. Запаљиве коктеле, које је такође понео у школу, направио је сам у кућном тоалету. Купио је етанол у апотеци и напунио флаше, а за фитиљ исцепао своју мајицу.

Он је тада изјавио и да се каје, а није желео ни да гледа фотографије жртава, јер му је било "непријатно" - откривено је раније. Са друге стране, адвокати који заступају породице жртава су истакли како дечак није звучао као да се каје, као и да је све време био хладнокрван.