Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

МОТИВ МАЛОЛЕТНОГ УБИЦЕ КРИЈЕ СЕ ОВДЕ? Од одликаша до монструма - једна важна компонента разрешиће мистерију

19.05.2023. 22:09
Maloletni ubica sa Vračara
Малолетни убица са Врачара / Извор: Фото: Shutterstock/drustvene мрезе

Његова једина интересовања су када излази и какве су реакције на његов чин. Шта се догађа напољу и он очекује да је популаран. Његова очекивања су буквално да ће се окупити испод његовог прозора и скандирати му.

Дечак убица, који је 3. маја убио 9 ђака и школског чувара у ОШ "Владислав Рибникар" и даље се налази под специјалним третманом у београдској клиници. Он нема приступ телефону, лаптопу, новинама, радију или телевизији.

ОДГОВОР НА КЉУЧНО ПИТАЊЕ МАСАКРА ИЗ "РИБНИКАРА": Отварају се карте малолетног убице - како ово нико није приметио?

ОДГОВОР НА КЉУЧНО ПИТАЊЕ МАСАКРА ИЗ "РИБНИКАРА": Отварају се карте малолетног убице - како ово нико није приметио?

ЕВО КАКО СЕ У УСТАНОВИ ПОНАША ДЕЧАК-УБИЦА: Једна ствар после 12 дана запрепастила је све присутне

ЕВО КАКО СЕ У УСТАНОВИ ПОНАША ДЕЧАК-УБИЦА: Једна ствар после 12 дана запрепастила је све присутне

ЧУВАР УБИЈЕН ИСТОГ ТРЕНУТКА, ЕВО ДА ЛИ ЈЕ РАДИО ВИДЕО НАДЗОР: Гашић открио нове детаље масакра у школи на Врачару

ЧУВАР УБИЈЕН ИСТОГ ТРЕНУТКА, ЕВО ДА ЛИ ЈЕ РАДИО ВИДЕО НАДЗОР: Гашић открио нове детаље масакра у школи на Врачару

Ове мере су предузете како би се осигурало да је дечак убица потпуно изолован, те да је омогућен неопходан простор за психолошку анализу, пише Блиц. Отуђеност од спољног света неопходна је и у контексту (не)сагледавања одјека незапамћеног злочина у јавности, будући да се дечак убица у неколико наврата интересовао како је представљен у медијима, те изражавао увереност да је "популаран".

- Нема захтеве, није питао ни за родитеље. Његова једина интересовања су када излази и какве су реакције на његов чин. Шта се догађа напољу и он очекује да је популаран. Његова очекивања су буквално да ће се окупити испод његовог прозора и скандирати му - рекао је раније извор.

Под константним надзором полиције и лекара

Полиција и даље све време обезбеђује дечака убицу како не би повредио себе или неког другог. Изолован је од осталих пацијената, а дозвољен му је контакт само са медицинским особљем.

- Његово понашање до сада је било мирно. Није правио инциденте у болници, установи затвореног типа, у којој је тренутно изолован - каже извор.

Службено с њим разговарају само психијатри и психолози, чија је сврха анализирање структуре његове личности и психолошких особина. Циљ је да се дубоко разуме ментални склоп дечака убице и пронађе мотивација иза његових злочиначких поступака. Дечака убицу чека серија психолошких тестова и процена, које укључују различите методе анализе личности, како би стручњаци могли продрети дубоко у његов ум.

Maloletni ubica sa Vračara
Малолетни убица са Врачара / Извор: Фото: Србија Данас/Принтсцреен

Стручњаци разрешавају мистерију његовог ума

Стручњаци се баве разоткривањем мистерије његовог ума који је био способан да испланира и спроведе монструозни злочин. У оваквим случајевима, мада је овај тешко поредити са било којим другим, у тиму за опсервацију су најчешће три стручњака. Извор каже да је пракса да се спроводи цела батерија вештачења и додатне дијагностике, као што је, примера ради и лаички речено, анализа структуре централног нервног система путем скенера.

Ипак, претпоставља се да дечак убица нема урођених физичких аномалија. Како се незванично сазнаје дечак убица не показује кајање. Хладан је и смирен, није тражио да контактира с било ким, нити се интересује за родитеље.

Каква је будућност дечака убице?

Дечак убица не може ићи у затвор јер је масакр починио са само 13 година и сматра се да није кривично одговоран. Ипак, може му бити изречена медицинска мера лечења у некој од специјализованих здравствених институција.

Јавност се пита да ли је он сада слободан и има ли држава инструмената да га казни на било какав начин. Стручњаци поручују да има, али да је процес дуг, компликован и захтева озбиљну лекарску проверу. Поручују да држава сигурно неће дозволити да починилац понови злочин.

Никакав геније, као што је навођено. Могуће је да су му због тога сметали остали у одељењу, јер је морао, примера ради, више труда да улаже како би достигао успех неке од својих жртви, или и да би задовољио родитеље који су од њега захтевали беспрекоран успех. Може се рећи да су га спартански васпитавали - каже извор.

Као потенцијални извор проблема се наводе и превелики захтеви амбициозних родитеља, јер је поред обавеза у елитној школи ишао и на бројне vannastavne активности. Говорио је стране језике, ишао у школу глуме, музичку школу, тренирао спортове, побеђивао на градским такмичењима, био одликаш.

Изостанак важне компоненте личности - суперега

Стручњаци чврсто верују да дечак убица из неког разлога нема формирану важну компоненту личности, такозвани суперего. Када дете има правилно развијен суперего, оно осећа кривицу или анксиозност приликом кршења етичких стандарда постављених од свог суперега и има потребу да се искупи за учињене грешке. Код дечака убице ништа од тога не постоји.

Не осећа кривицу и, штавише, жељно ишчекује тренутак када ће бити пуштен са клинике, а умислио је да то треба да се догоди сваког тренутка. Не добија ни седативе јер је потпуно смирен. Нису му потребни! Због свега наведеног, стручњаци су изразили велику забринутост да постоји ризик понављања дела.

Све вести о незапамћеној трагедији у Београду прочитајте ОВДЕ.