Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"КАКО НИКО НИЈЕ ВИДЕО ДА ПРАВИ ПЛАНОВЕ?" Професорка Правног факултета открива шта ће бити са дечаком-убицом, али и његовим оцем

21.05.2023. 23:21
Пише:
Србија Данас/ТВ Прва
Vračar
Врачар / Извор: Фото: Србија Данас

Закон не предвиђа, према њеним речима, колико може да траје задржавање у установи.

Након масакра 3. маја у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару била је збуњена и правна јавност, како каже професорка Правног факултета Универзитета у Београду Вања Бајовић. Она је испричала шта у будућности може да очекује дечака (13) који је признао да је пуцао.

Када је дошло до трагедије и злочина - јавност је била збуњена, не само лаичка него и правна јавност. Нисмо били припремљени као друштво да се овако нешто деси. Постављало се питање - шта сада? То је дете које није кривично одговорно и према њему се не може водити кривични поступак ни према малолетним учиниоцима, а учинилац је проверавао, кажу у медијима, да ли је кривично одговоран или не - казала је Бајовић.

НА ВЕШТАЧЕЊУ КЉУЧАН ДОКАЗ, НА ЊЕМУ ЈЕ СВЕ ЗАБЕЛЕЖЕНО? Овај уређај пратио је сваки корак дечака-убице од уласка у "Рибникар"?

НА ВЕШТАЧЕЊУ КЉУЧАН ДОКАЗ, НА ЊЕМУ ЈЕ СВЕ ЗАБЕЛЕЖЕНО? Овај уређај пратио је сваки корак дечака-убице од уласка у "Рибникар"?

ДА ЛИ ЈЕ ДЕЧАК-УБИЦА ИЗ "РИБНИКАРА" ИМАО ПОМАГАЧА?! Овај траг могао би да расветли једну од највећих мистерија злочина

ДА ЛИ ЈЕ ДЕЧАК-УБИЦА ИЗ "РИБНИКАРА" ИМАО ПОМАГАЧА?! Овај траг могао би да расветли једну од највећих мистерија злочина

"ЈОШ УВЕК НИШТА НИСАМ ДОБИЛА..." Огласила се директорка "Рибникара" поводом захтева родитеља ВИИ/2 за њену СУСПЕНЗИЈУ

"ЈОШ УВЕК НИШТА НИСАМ ДОБИЛА..." Огласила се директорка "Рибникара" поводом захтева родитеља ВИИ/2 за њену СУСПЕНЗИЈУ

Истакла је да се појавила сумња да ли ће према дечаку бити предузете неке мере.

- То је општепозната чињеница да је за сваку медицинску интервенцију која се предузима над дететом потребна сагласност родитеља. Ту се постављала дилема да ли је потребна сагласност ако дете задржимо у психијатријској установи. Овде је једноставно једино законско упориште нађено у закону о здравственој заштити лица са менталним сметњама - рекла је саговорница.

Према њеним речима, Члан 21. овог закона предвиђа да се и без пристанка лице може задржати у психијатријској установи ако има менталне сметње или је опасно по себе или друге.

- Ту не треба сагласност. Онда се поставља питање да ли та одредба може да се односи на дете? Један члан тог закона говори о процедури суда када се без пристанка задржава дете. Неспорно је, дете може бити задржано без пристанка родитеља али под условом да има менталне сметње или је опасно по себе или друге. То је све под условом да је дете опасно по себе. Ми полазимо да не можеш бити нормалан, ако поубијаш све те људе. Са друге стране имамо ситуацију на ратишту да се врше гнусни злочини, а опет су то хероји. Тај ко је способан да почини убиство, не мора да се увек пође од тога да нешто није ментално у реду. То је на психијатрима да процене. Оно што мени није јасно, ако има менталне сметње - како то до 13. године нису приметили родитељи, школски психолог... Чули смо и да се потукао на школи глуме, тада је морало да дође до разговора са психолозима. Како није видео да прави планове и предвиђа тај злочин? Ту се ради о његовој одговорности, али и одраслих - родитеља, психолога и педагога - објаснила је професорка Правног факултета.

Закон не предвиђа, према њеним речима, колико може да траје задржавање у установи.

- То закон не предвиђа јер се полази да то није казна него здравствена мера која служи да њему помогне, али се периодично проверава. Шта то значи? Ако психијатар процени да лице има менталне сметње и да је опасно по себе или друге, та процена иде пред суд и суд доноси решење о задржавању. Суд сваких шест месеци је дужан да проверава да ли је мера и даље потребна. Не изричемо је унапред као што изричемо казну, него док траје потреба за лечењем. Колико знам о учионицу масовног убиства из Јабуковца - он је и даље у установи. Може да траје значи и доживотно, али ако је потребно лечење, казала је Бајовић.

Саговорница се дотакла и одговорности родитеља.

- Што се тиче одговорности родитеља имали смо ситуацију да је отац учиниоца имао пиштољ у сефу и онда је малолетник знао шифру сефа и оцу је стављено на терет тешко дело против опште опасности. За то кривично дело прави се разлика да ли је отац поступао са умишљајем што је казна од 12 година или из нехата од осам година. Шта ћемо према жртвама, каква је одговорност родитеља за трећа лица? Ако ваше дете проузрокује штету другом лицу, може да одговара материјално, што смо имали примере и у вршњачком насиљу. Друга ствар, прекршајно родитељ може да одговара за нешто што учини њихово дете. Кривично право полази од индивидуалне одговорности и родитељ није одговоран за извршење дела њихове кривични неодговорне деце, са чиме се ја не слажем - казала је саговорница за ТВ Прва.

Све вести о незапамћеној трагедији у Београду прочитајте ОВДЕ.