Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ДАЈТЕ МИ ДА ЈЕ ЗАГРЛИМ ДОК ЈЕ ТОПЛА" Сведочење мајке убијене Софије ПОТРЕСЛО судницу! Сцене испред Палате правде терају СУЗЕ на очи

23.02.2024. 12:20
Пише:
Србија Данас
Foto: Srbija Danas/Saša Džambić
Фото: Србија Данас/Саша Џамбић / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

Други дан парничног поступка

У Вишем суду у Београду данас се сведочењем оштећених настављено је суђење у парничном поступку против мајке, оца и дечака који је 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар убио девет вршњака и чувара те школе, и ранио шест особа.

"СВЕТ ЈЕ ЈЕДНО ЈАКО ОПАСНО МЕСТО, НЕ ЗБОГ ЗЛИХ ЉУДИ..." Отац убијене девојчице прихватио саучешће од стране адвоката родитеља дечака убицеdečak ubica

"СВЕТ ЈЕ ЈЕДНО ЈАКО ОПАСНО МЕСТО, НЕ ЗБОГ ЗЛИХ ЉУДИ..." Отац убијене девојчице прихватио саучешће од стране адвоката родитеља дечака убице

ЗБОГ ЊЕНИХ РЕЧИ ЦЕЛА СУДНИЦА ЈЕ ПЛАКАЛА! Потресно сведочење мајке убијене Еме: "Ми смо ходајућа туга, константно нам крвари срце"Suđenje roditeljima dečaka ubice

ЗБОГ ЊЕНИХ РЕЧИ ЦЕЛА СУДНИЦА ЈЕ ПЛАКАЛА! Потресно сведочење мајке убијене Еме: "Ми смо ходајућа туга, константно нам крвари срце"

ИСПЛИВАЛИ ДО САД НЕПОЗНАТИ ДЕТАЉИ О ДЕЧАКУ-УБИЦИ! Да ли је ово био могући МОТИВ масакра у Рибникару?Dečak ubica

ИСПЛИВАЛИ ДО САД НЕПОЗНАТИ ДЕТАЉИ О ДЕЧАКУ-УБИЦИ! Да ли је ово био могући МОТИВ масакра у Рибникару?

Свој исказ пред судом дала је Миланка Негић, мајка убијене девојчице Софије. Својим исказом растужила је целу судницу.

Судија се расплакала када је Миланка причала како све време гледа Софијине снимке и фотографије.

Foto: Facebook/Printscreen
Фото: Facebook/Printscreen / Извор: Фото: Facebook/Printscreen

- Стално смо се играле и проводиле време заједно, телефон ми је пун слика и снимака са њом. Последњи пут сам се са Софијом видела 2. маја, када смо били у викендици, ван Београда. Затим се Софија спаковала и отишла у Београд.  Вече пре него што ће отићи у школу, жалила се како има неиспеглану косу, како је чупава, али да је то успела да среди. Тог трећег маја устала је рано у школу,видела сам њене поруке које је размењивала са другарицама пре него што се све издешавало – каже неутешна мајка и додаје:

- Тог јутра ми је послала поруку њена другарица да је била нека пуцњава у школи. На то сам написала сам „свашта“. Сада схватам да је моје дете у том тренутку било мртво. Послала сам поруку Софији „где сте“, покушавала сам да је добијем неколико пута, нико се није јављао. Неко је писао у школској групи да су деца добро и да се налазе соби са реквизитима. Покушавам опет да добијем Софију,  али не успевам. Зовем опет њену другарицу, јавља ми се и каже да Софија лежи поред клавира. Онда сам позвала супруга и рекла му шта ми је рекла. Опет позивам ту другарицу и питам је шта се дешава, на шта ми је она рекла ми је да је Софија погођена у руку, тада сам помислила да је она јака и да ће издржати - причала је мајка. 

Она је описала и како је у том стресу стигла у Београд.

- Кренула сам ка Београду и дошла до Ургентног центра. Видела сам полицајца, и питала га да ли зна нешто о деци. Питала сам да ли има мртвих. Он ми је рекао да одемо до командира, отишла сам. На то ми је он са сузама у очима рекао "идите испред школе". Отишла сам и рекли су нам сви који не знају где су им деца да оду у ПУ Врачар. Када сам ушла тамо, видела сам директорку у кабинету, а онда су нам саопштили :"Нажалост немамо добру вест!" Клекла сам и вриштала! Викала сам да је то немогуће! Питала сам да ли могу да загрлим ћерку док је топла, и ако сам знала да ми неће допустити. Њена соба је иста као и тог дана, уђем унутра, пустим музику, узмем њен телефон. Причамо. Онда увече уђем искључим светло. Не идем на гробље, ужасава ме помисао да је доле њен сандук, дали су ми њен крвави ранац, а идентификовала сам је преко слика - казала је мајка.

Школи сметала Софијина коса

Миланка је, такође, имала много примедби на рад школског педагога, током сведочења, којем је велики проблем представљало што је Софија извукла праменове.

Она је испричала да је о породици дечака-убице чула много лоших ствари али тек после масакра. 

Имала је много примедби на рад школског педагога којем је велики проблем представљало што је Софија извукла праменове.

- Мајка дечака се дописивала са директорком школе и уопште писала мејлове са свог пословног мејла са биолошког факултета где се потписивала обавезно као доцент и доктор наука. Ја то у животу не бих урадила, било би ме срамота - рекла је Миланка Негић.У току сведочења Миланка је испричала да је од дечака који се дружио са њеном Софијом, а са дечаком-убицом је шест година био у одељењу сазнала да су о његовој породици деца говорила као о моћним људима.

- Знало се да његови мајка и отац неки важни људи, а њега је занимало оружје и астрономија у последње време - препричала је она. 

Играчка настрадале Маре

Foto: Youtube/Printscreen/NOVA S
Фото: Youtube/Printscreen/NOVA С / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/NOVA С

На суђење је пристигао велики број родитеља трагично настрадале деце, а међу њима је био и Бранко Анђелковић, отац Маре Анђелковић коју је убио школски друг. 

Анђелковић је свима добро познат, посебно због свог ексцентричног изгледа, међутим, детаљ који је свима данас запао за око јесте привезак који је носио око врата, а који је, претпоставља се, играчка његове мезимице која је заувек слопила очи кобног трећег маја. 

Привезак је био у облику миша Џерија из познатог цртаћа "Том и Џери".

Подсетимо, тужбу је поднело укупно 27 тужилаца, односно чланова породице жртава масакра, а тужени су малолетни дечак и његови мајка и отац. Суд ће одлучивати о тужби и тек по окончању парничног поступка ће донети одлуку да ли у потпуности или делимично прихвата тужбени захтев породица, или га евентуално одбија.

У оквиру суђења до сада су саслушани чланови породица жртава, а њихова сведочења су била веома емотивна. Слободан Негић је потресним речима говорио о смрти своје ћерке Софије.

Поред парничног поступка, води се и кривични поступак против оца и мајке малолетног починиоца, као и власника стрељачког клуба где је наводно научио да пуца. Такође, поступак је покренут и против школе у којој се десио масакр, као и државе Србије. Поред тога, чланови породице Дукић и наставница која је тешко рањена такође су поднели тужбе.

Ово суђење почело је у октобру, када је закључено припремно рочиште, а крајем децембра сведочили су чланови породица убијених - Божовић, Чикић, Мартиновић, Аћимовић и Влаховић.