Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НА ВЕЗИ СА ВЕЉОМ БИЛИ БИЗНИСМЕНИ И ПОЛИЦАЈЦИ: Лалић је човек који зна све мрачне тајне, проговорио о НАЈМОЋНИЈЕМ човеку кавачког клана

12.08.2022. 08:48
Пише:
Србија Данас/Курир
Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

Срђан Лалић (37), један од најоданијих војника Вељка Беливука и Марка Миљковића, који је после годину и по дана у притвору одлучио да проговори и исприча све тајне сурове криминалне групе и њених вођа, могао би да открије коме су вође клана поклониле Скај телефоне за тајну комуникацију!

Лалић је, подсетимо, ИТ инжењер и стручњак за компјутере, а водио је комплетну бригу о Скај телефонима за припаднике клана и њихове сараднике, а откривено је да је он лично имао регистровану платформу преко које се користила ова апликација.

НАЈНОВИЈА ВЕСТ: Лалић "продао" Беливука - откриће све да би добио ову казну

НАЈНОВИЈА ВЕСТ: Лалић "продао" Беливука - откриће све да би добио ову казну

ПОЧИНИЛА ЈЕ ЈЕЗИВ ЗЛОЧИН, А У ГРОБ ОДНЕЛА ВЕЛИКУ ТАЈНУ: Биљана три године крила Иваново убиство, онда је пресудила себи

ПОЧИНИЛА ЈЕ ЈЕЗИВ ЗЛОЧИН, А У ГРОБ ОДНЕЛА ВЕЛИКУ ТАЈНУ: Биљана три године крила Иваново убиство, онда је пресудила себи

БЕЛИВУКОВ КОЉАЧ ДАО ИНФОРМАЦИЈЕ О УБИСТВУ МИРКА КОЈИЋА: У замену за повлашћени положај описао стравичан крај Миљковићевог кума

БЕЛИВУКОВ КОЉАЧ ДАО ИНФОРМАЦИЈЕ О УБИСТВУ МИРКА КОЈИЋА: У замену за повлашћени положај описао стравичан крај Миљковићевог кума

- Још на почетку истраге откривено је да је главни оперативац за комуникације које су водили преко Скаја, њихово набављање, одржавање и коришћење био Лалић. Истражитељи су остали шокирани када су открили да је овај ИТ стручњак био најсуровији и када су у питању мучења и ликвидације жртава клана у Ритопеку - открива извор медија.

"Певао" и о убиствима

Лалић је, према незваничним информацијама, одлучио и да проговори о вођи кавачког клана Радоју Звицеру и његовог вези с Беливуковом групом, али и о убиству Мирка Којића, кума Марка Миљковића. Којић се званично води као нестао, а јавности је послао познат пошто му се с Беливуком и Миљковићем судило за убиство Властимира Милошевића у јануару 2017. у Београду. На крају поступка су ослобођени.

Radoje Zvicer
Радоје Звицер / Извор: Фото: МУП

- Нема сумње да ће бити покренути нови поступци, јер је о убиству на шинама проговорио и други сведок-сарадник Никола Спасојевић - додаје извор.

Међутим, како наводи, већ два припадника клана - Бојан Хрватин и кум Марка Миљковића Никола Спасојевић, проговорила су и до детаља описала улогу Беливука и Миљковића, али и осталих припадника криминалне групе у сваком злочину. Због онога што је Лалић понудио да открије, како додаје, и он је добио статус окривљеног сведока.

Фирма на мајчино име

- Лалић је преко човека у Америци имао регистрован хостинг, а преко њега платформу која је управо служила за Скај, регистровану на име своје мајке. Толико је био посвећен томе да је лично пронашао човека од ког је набављао телефоне са овом апликацијом, одржавао их, учио припаднике групе како да их користе, саветовао их каква имена да користе, али и упозоравао када треба да мењају апарате и своја шифрована имена у њима. Захваљујући њему, када је група ухапшена, њихови телефони су "спржени", али су француске службе већ увелико радиле на прикупљању материјала, што Лалић и остали нису могли ни да претпоставе - објашњава саговорник.

Управо је Лалић, како се сумња, био задужен и да обезбеђује телефоне сарадницима ове криминалне групе и сектора безбедности, полицајцима и бизнисменима.

Угасио сам њихове телефоне када су ухапшени

И. К., који је током истраге саслушан као сведок, испричао је да су Лалић, Беливук и Миљковић од њега куповали Скај апарате. - Видео сам да имају своје апарате, понудио сам да им продајем, узимали су повремено апарате од мене током 2020. године - рекао је наводно сведок на саслушању и објаснио да се он бавио тиме да од обичних мобилних апарата, направи Скај телефон. Он је навео и да је, када је сазнао да је 4. фебруара ухапшена криминална група, угасио њихове Скај телефоне.

Одржавао телефоне

- И телефоне које су Беливук и Миљковић, а они су се питали за све и одржавали све битне контакте, одлучивали да поклоне својим сарадницима у полицији и бизнису, "сређивао" је Лалић. Он је тај који практично зна све тајне о злочинима, али и сарадницима овог клана - каже он и додаје:

Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

- Материјал који је добијен из Француске, тј. пресретнуте поруке, фотографије и гласовне поруке, дешифрован је, али још увек нису откривени сви корисници тих телефона. Многи се још увек воде као непознате особе - каже он и додаје да би Лалић могао да помогне истражитељима да брзо и лако открију кога је све на линији имао Беливук.

Подсетимо, први сведок-сарадник Бојан Хрватин открио је истражитељима које су надимке користили припадници групе и тако помогао да се брзо открије ко је какву улогу имао у клану.

- Ред је дошао и на оне који нису учествовали у бруталним злочинима, нису касапили људе у кући у Ритопеку, али су помагали да овај клан не буде откривен и да у кући буде убијено најмање седморо људи - додаје он и подсећа да је недавно и у Црној Гори ухапшен полицајац Петар Лазовић, који је постао познат пошто је портал Libertas.me објавио фотографију на којој је с Радојем Звицером, Беливуком и Миљковићем у друштву у Црној Гори, непосредно пред хапшење криминалне групе у Београду.

Kavački klan
Кавачки клан / Извор: Фото: Либертас press/aplikacija Sky/ustupljene фотографије

Језиве поруке

У пресретнутим порукама које су припадници групе размењивали преко Скаја могла се најбоље видети бруталност. У августу 2020, док су отетог Николу Митића, који је касније убијен у Ритопеку, возили у кућу страве, размењивали су гласовне поруке:

Срђан Лалић: Лагано, Брале (оптужени Владе Драганић, прим. аут.) нам спрема смештајне капацитете, угодно ћемо се сместити с нашим братом, бринућемо о њему на прави начин, немојте ништа да бринете за нас. У наставку, када је Митић био у подруму куће у Ритопеку, настављају с језивим порукама:

Лалић: Колико је контаката имао, да знамо како да га обрађујемо, доста се прави луд... Већ је остао без прста и гадно је упропаштен, али ментол мисли да ће да изађе. Већ сам га добро одро.

Миљковић: Осам. Питај га ко је Монгол, Дуги, Ћирибу-ћириба... Тешић: Бари (Лалић, прим. аут.) му је почупао прстић док сам још био тамо, значи пет минута, а ја сада шетам од Маринкове ка колима, а Бари пише нема прстића, ко зна шта се десило у међувремену.

Миљковић: Хахаха, сад иде рука...

Миљковић: Одрали сте га?

Беливук: Браћо, свака част. Раде нас месецима, ми њих један дан и свима све јасно.

Миљковић: Је л' жив?

Миљковић: Слике лепе очекујемо.

Лалић: Хахах, да, удавили га заједнички, па заклали, два пута га убили фактички, Монструозне поруке размењиване су и након убиства Лазара Вукићевића, кога је Лалић пекао ужареном пеглом по телу. Драганић: Мали пегла, све враг носи, ја: "Немој, полако, стрпи се, сачекај..."

Беливук: То још нисмо радили, ко се сетио те гадости, леба ти?

Милош Будимир: Брате, ко ће, коме је пало на памет... Барију (Лалићу, прим. аут.), коме може да падне, давио га у плићаку, а овај, он је био изгубљен, брате...

БОНУС ВИДЕО: Стравичан удес на Бановом брду