Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЈВЕЋИ ШВЕРЦ КОКАИНА У ИСТОРИЈИ ЦРНЕ ГОРЕ: Није први пут да је Крстовићева породица доспела у медије због кривичног дела

28.08.2021. 16:33
Пише:
Србија Данас/Блиц
Hapšenje
Хапшење / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/DAN

Наиме, 2001. године, медији су активно извештавали о Крстовићевом брату Душану, који је 19. марта 2001. отет у Новом Саду

Црногорска полиција запленила је јуче тону и 400 килограма кокаина скривеног у товару банана и ухапсила Будимира Буда Крстовића (66) и његову ћерку Марину (27). Ипак, ово није први пут да је Крстовићева породица доспела у медије због неког кривичног дела.

ВАТРА ГУТА ПИЈАЦУ У НИШУ: Велики пожар захватио кванташ, има повређених

ВАТРА ГУТА ПИЈАЦУ У НИШУ: Велики пожар захватио кванташ, има повређених

НАСИЛНИЧКИ ВОЗИО ПО БЕОГРАДУ: Полиција искључила мушкарца из саобраћаја, алкотест потврдио сваку сумњу

НАСИЛНИЧКИ ВОЗИО ПО БЕОГРАДУ: Полиција искључила мушкарца из саобраћаја, алкотест потврдио сваку сумњу

ДЕЦА ЈОШ УВЕК НЕ ЗНАЈУ ДА СУ ОСТАЛА БЕЗ ОЦА: Породица дубоко потресена трагичном смрћу Љубомира Трнића

ДЕЦА ЈОШ УВЕК НЕ ЗНАЈУ ДА СУ ОСТАЛА БЕЗ ОЦА: Породица дубоко потресена трагичном смрћу Љубомира Трнића

Наиме, 2001. године, медији су активно извештавали о Крстовићевом брату Душану, који је 19. марта 2001. отет у Новом Саду. Полиција је тада ухапсила Зорана Поповића из Сомбора, његовог брата Горана из Апатина и Милорада Ристића из Сомбора, као и Ивицу Мијовића из Београда под сумњом да су отели Душана Крстовића и за његов откуп од породице тражили 3,5 милиона марака.

Ноћни провод, па врећа на главу

Према ондашњим подацима из кривичне пријаве, Ивица Мијовић је предложио да отму Крстовића, јер његова породица има пуно пара и бави се увозом и продајом јужног воћа. Крстовић је 17. марта стигао из Подгорице на аеродром Београд, сео у "голф", а Мијовић га је пратио својим "јагуаром" и мобилним телефоном обавештавао браћу Поповић.

По доласку у Нови Сад, Крстовић је с пријатељем обишао више локала. Поповићи су их пратили, али су отмицу одложили, јер је Крстовић имао друштво. И наредног дана, Душан Крстовић је обилазио локале по Новом Саду, али овог пута сам. У међувремену, како је стајало у кривичној пријави, њему се придружила и једна девојка.

Hapšenje
Хапшење / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/DAN

После ноћног провода, паркирају се код мотела "Џет сет", у којем је одсео Крстовић. Поповићи тог тренутка прилазе, отварају врата с упереним пиштољима, представивши се као припадници специјалне полицијске јединице"Кобре" и траже да им Крстовић и девојка предају оружје и дрогу.

Отмичари су запрепашћени пар везали лисицама и стрпали на задње седиште аутомобила, а потом их одвозе до једне њиве између Новог Сада и Србобрана. Ту су Крстовићу ставили врећу на главу, убацили у гепек и одвезли у Апатин, а Горан Поповић девојку враћа у Нови Сад.

"Одсећи ће му руке и ноге"

Према речима пуковника Милета Новаковића, тадашњег помоћника начелника Управе криминалистичке полиције МУП-а Србије отмичари су потом 'омогућили' киднапованом да се јави брату у Подгорицу, да му каже да је добро и да не брине. На тај начин су отмичари 'куповали' време како би се несметано склонили ван Новог Сада.

По доласку на безбедно место Душан се поново јавио брату и обавестио га да спреми 3,5 милиона марака за откуп отмичарима, а да је рок за исплату 48 сати, као и да ће остале инструкције добити накнадно. По истеку рока отмичари су неколико пута звали брата Гојка и претили да ће, уколико не спреми паре, Душану одсећи руке и ноге.

По сазнању о отмици, припадници Управе криминалистичке полиције Србије, новосадске и сомборске полиције, ступили су у акцију и 24. марта 2001. године и ухапсили браћу Поповић и Ристића, који су раније више пута осуђивани за тешка кривична дела, били осумњичени и за убиство, али су услед недостатка доказа ослобођени.

Повезан са фирмама у Србији

Подсећамо, Ухапшени Будимир Крстовић и његова ћерка Марина, који су осумњичени за највећи шверц кокаина у историји Црне Горе, директно или индиректно су повезани са неколико фирми у Србији, тачније регистованим у Новој Пазови, преноси Инсајдер.

Ухапшени Будо, иначе, важи и за једног од највећег увозника воћа у региону. Наводно, реч је о човеку који је некада био у управи KK Партизан.

Према незваничним информацијама, још се прикупљају докази о томе који је клан финансирао огромну количину дроге, која је највероватније требало да буде пребачена даље у неку од европских земаља.

- Познато је да на овим просторима сва дрога која пролази припада "кавачком" или "шкаљарском клану", који су због кокаина и заратили пре шест година. Наравно, мање количине покушавају да прошверцују и друге криминалне групе, али су главни босови из два завађена клана. Као велики нарко-бос помињан је и Дарко Шарић, ком се суди за шверц преко 5,7 тона коканина, али је он већ годинама у притвору - објашњава саговорник Курира.

На откривању товара дроге, како наводе медији, месецима су радиле заједно црногорска полиција и управа Управа прихода и царина. Тајна акција "187", наводно је покренута чим је стигла дојава о пошиљци која треба да стигне у луку Бар, а реализована је у четвртак увече, пошто је дрога са контејнера на броду који је упловио у Луку Бар, утоварена у камион.

- Службеници Управе прихода и царина у договору са службеницима Управе полиције на царинском терминалу намерно су "пропустили" камион са више од тоне кокаина, скривеног у бананама, како би видели где ће дрога завршити и ко је наручилац товара. Пошиљка је "пропуштена" приликом скенирања, а цариници у договору са полицијом нису детаљно прегледали и истоварали робу. Након што су возачи камиона одвезли теретњак са Царинског терминала, инспектори и цариници кренули су у акцију - наводе црногорски медији.

Ковид кокаин

Дрога, вредна неколико милиона евра, како преносе црногорски медији, велике је чистоће и била је упакована у 1.205 паковања који су на себи имали ознаку ковид.

Тачна количина још увек није званично саопштена, али се наводи да је реч о више од једне тоне ове дроге.

- Пакети дроге на себи су имали ознаку ковид - каже извор близак истрази.

Подсетимо, годинама уназад пакети кокаина означавају се различитим симболима, који означавају чија је дрога, али и каквог је квалитета. Криминални кланови, међу којима су и кавачки и шкаљарски, за ознацавање користе имена познатих личности, као што су Кристијано Роналдо, Гаврило Принцип, Луј Витон али и ознаке са бројкама и симболима.

Отац и ћерка код тужиоца

Будо и његова ћерка Марина, како преноси црногорски Дан, приведени су јуче на саслушање у Више државно тужилаштво у Подгорици.

- Вишем државном тужилаштву у Подгорици, од стране Управе полиције поднета је кривична пријава против Б.К. и М.К., због кривичног дела неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога. По налогу овог тужилаштва лица су лишена слободе, а након координираних активности тужилаштва са Управом полиције, којом приликом је у испоруци банана пронадено око 1.400 килограма кокаина - пренео је Дан саопштење тужилаштва.

Марини и њеном оцу одређено је задржавање.