Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НЕЋУ, ЕВО И НЕ ПИЈЕМ ВИШЕ" Легија из Гаџиног Хана тражи да га пусте из затвора, куне се да неће убијати више

29.11.2021. 22:26
Пише:
Србија Данас/Блиц
Zatvor
Затвор / Извор: Профимедиа

Миљан Јовановић (24) из Доњег Душника, који се представља са надимком Легија, оптужен је да је 28. новембра прошле године брутално убиство пензионера Саву Крстића (93) из овог села код Гаџиног Хана, затражио је данас на почетку суђења пред Вишим судом у Нишу да буде пуштен из притвора.

- Зашто ми се продужава притвор, нећу никога да убијем нити пијем алкохол више, рекао је данас пред судом Јовановић. Виши суд у Нишу одлучивао је о притвору Јовановићу будући да је последње решење којим му је продужена ова мера, истиче сутра. Веће судије Мирка Драшковића прихватило је предлог заменика Вишег јавног тужиоца Андрије Ивића да му се за још 60 дана продужи притвор након чега је данашње рочиште одложено да би се нови Јовановићев бранилац по службеној дужности Милан Пејчић упознао са предметом.

Јовановић је негодовао тражећи да га заступа адвокатица која га је заступала на припремном рочишту али га је судија Мирко Драшковић подсетио да је њој отказао пуномоћје када је ангажовао другог адвоката, који му је у међувремену отказао пуномоћје.

СТРАВИЧАН УДЕС НА ПУТУ СИВАЦ-ЦРВЕНКА! Моторно возило покосило пешака

СТРАВИЧАН УДЕС НА ПУТУ СИВАЦ-ЦРВЕНКА! Моторно возило покосило пешака

ЈЕЗИВА САОБРАЋАЈНА НЕСРЕЋА НАДОМАК ЗРЕЊАНИНА! Возач комбија у тешком стању - ватрогасци СЕКЛИ ВОЗИЛО како би извукли путнике (ФОТО)

ЈЕЗИВА САОБРАЋАЈНА НЕСРЕЋА НАДОМАК ЗРЕЊАНИНА! Возач комбија у тешком стању - ватрогасци СЕКЛИ ВОЗИЛО како би извукли путнике (ФОТО)

СТРАВИЧАН ПОЖАР У ПОЖАРЕВЦУ: Горела стамбена зграда, два стана потпуно угљенисана

СТРАВИЧАН ПОЖАР У ПОЖАРЕВЦУ: Горела стамбена зграда, два стана потпуно угљенисана

- Ово није игра, ово је озбиљан судски процес. На припремном рочишту сте отказали пуномоћје адвокатици рекавши да имате новог адвоката. Он вам је у међувремену отказао пуномоћје. Суд вам је доделио новог адвоката по службеној дужности Милана Пејчића и он ће остати ангажован до краја поступка за случај да поново ангажујете новог браниоца, на шта имате право, и да му опет откажете пуномоћје.

Рочишта се због тога више неће одлагати. Сва писма су прослеђена адвокатици коју сте навели, био је категоричан судија Драшковић.

Оптужницом Вишег јавног тужилаштва у Нишу Јовановић се се терети да је Крстића убио из безобзирне освете сматрајући га кривцем за то што је осуђен за крађу алата из његове куће 2017. године. У оптужници стоји да несрећни старац није пријавио лично Јовановића за ову крађу него NN особу али је оптужени сматрао да је старац крив због робије на коју он мора да иде.

Према наводима оптужнице, кобног дана Миљан је био у гостима код Саве, где су заједно пили ракију, а на одласку из куће затражио је од њега да му шаље цигарете и уплаћује новац док је на издржавању казне затвора, што је Сава Крстић одбио.

- Окривљени му је најпре у ходнику, а потом и у соби помоћног објекта куће, задао велики број удараца рукама, ногама и другим механичким оруђем и то по глави, телу, рукама и ногама од којих је сада покојни Сава Крстић задобио повреде главе, наводи се у оптужници.

Несрећни Сава од удараца задобио је вишеструке и тешке повреде главе, а поломљена су му и ребра, кичмени стуб, вратни пршљен, грудна кост... Све 0ове повреде, утврђено је обдукцијом, представљале су тешке телесне повреде опасне по живот. Оптуженом Јовановићу то није било довољно, него је, како стоји у оптужници, старца угушио притискањем предње стране његовог врата iI затварањем носа и уста.

- Окривљени се потом удаљио из куће и отишао својој кући, при чему је био свестан дела, његове забрањености, па је његово извршење хтео чиме је извршио кривично дело тешко убиство - закључује се у диспозитиву оптужнице.

Није га никад директно сумњичио

Након што је прошле године беживотно тело њеног оца пронађено, Савина ћерка Гордана испричала је да он ни једног комшију директно сумњичио за крађу.

- Никада није тог комшију директно сумњичио, али је сумњао да га краде. И његова баба са којом живи је колико пута дошла да каже „мој Миљан ти је то украо, платићу ти само немој да га теретиш“ - казала је Гордана. Одбио да призна убиство за казну од 18 година Јовановићу се на терет ставља кривично дело тешко убиство за које је запрећена максимална казна доживотног затвора. Суђење је заказано након што је недавно одбио споразум о признању кривичног дела са Вишим јавним тужилаштвом у Нишу којим би му била изречена казна од 18 година затвора.

Наиме, главни претрес је требало је да почне 6. октобра али је на захтев Јовановићевог тадашњег браниоца одложен јер је најављена могућност да призна кривично дело за које се терети и склопи споразум са ВЈТ. Но, након што се вратио у притворску јединицу Казнено поправног завода, Јовановић је одбио споразум.