Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НЕДЕЉУ ДАНА ОД ПОРОДИЧНЕ ТРАГЕДИЈЕ У ЧАЧКУ: Откривено шта је била иницијална каписла да Илија закоље родитеље и деду

16.04.2022. 08:30
Пише:
Србија данас/Телеграф
porodična tragedija
породична трагедија / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен/Друштвене мреже

"Код њега је тај постпенални прихват очигледно био веома битан фактор да почини ово дело"

Илија Глишовић (21) је пре седам дана у месту Кулиновци у Чачку заклао мајку Слађану (49), оца Милана (57) и деду Сретена (87), а Србија и даље не може да се опорави од страхоте овог злочина. Илија се тренутно налази у Специјалној затворској болници, а о разлозима због којих је починио овај крвави пир објаснио је Александар Стевановић, стручњак са Институту за криминолошка и социолошка истраживања.

СТРАВИЧАН УДЕС НА НОВОМ БЕОГРАДУ: Аутомобил потпуно смрскан - повређене четири особе

СТРАВИЧАН УДЕС НА НОВОМ БЕОГРАДУ: Аутомобил потпуно смрскан - повређене четири особе

ВОЗИЛИ МОТОРЕ ПОД ДЕЈСТВОМ ДРОГЕ И БЕЗ ДОЗВОЛЕ: Полиција искључила двојицу возача из саобраћаја у Београду

ВОЗИЛИ МОТОРЕ ПОД ДЕЈСТВОМ ДРОГЕ И БЕЗ ДОЗВОЛЕ: Полиција искључила двојицу возача из саобраћаја у Београду

ЖУРИЛИ ДА СПАСУ ДЕЦУ ИЗ ВАТРЕ: Откривени детаљи језивог пожара на Карабурми, четири породице остале БЕЗ КРОВА

ЖУРИЛИ ДА СПАСУ ДЕЦУ ИЗ ВАТРЕ: Откривени детаљи језивог пожара на Карабурми, четири породице остале БЕЗ КРОВА

- У много случајева у Србији неко је правило, да ако је нека мања грамажа дроге, сви се ваде на такозвани опортунитет. Сви ти клинци знају шта може да их чека и да тако кажем, лако се извуку. Када су такви случајеви у питању не постоји адекватно праћење институција, а када томе додате индивидуалне и амбијенталне околности економског статуса, немогућности да тај неко дође до посла... долази до "пуцања", односно, добијате овакав резултат као у Чачку.

Он, колико сам видео, има историју са наркотицима и био је хоспитализован у Клиници за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић". Требало је пратити га након изласка из болнице, пратити његово стање, али се то у већини случајеве не обавља адекватно. Код њега је тај постпенални прихват очигледно био веома битан фактор да почини ово дело.

Очигледно је имао и луцидни интервал. Постпенални прихват је веома битан јер већином сви који изађу из установа за лечење од наркоманије, алкохолизма, из затвора, се тешко социјализују после. Тешко налазе посао, не прихвата их околина и онда једноставно, да тако кажем, "падне мрак на очи".

У случају Илије Глишовића ће такође истрага која се води да покаже да ли је можда био под дејством наркотика док је починмио злочин, да ли је имао органске склоности да убије сво троје... Све зависи од случаја до случаја - рекао је Стевановић.

Ilija Glišović
Илија Глишовић / Извор: Фото: Facebook/Printscreen

Глишовић је подсетимо, у ноћи крвавог пира трчао је од места Кулиновци у којем је починио злочин до места Атеница које је удаљено пет километара.

Илија је, према речима нашег саговорника из истраге овог случаја, ухапшен на ливади у воћњаку у којем се крио.

- Он је након што је заклао родитеље и деду сав крвав трчао до Атенице која је удаљена пет километара од Кулиноваца. Полиција је око три сата опколила тај део Атенице који се зове Трнава, заправо део у којем се налази улица Игумана Пајсија. Ушли су у локални ресторан за свадбе и прославе у којем је у том тренутку било неко весеље, а потом замолили људе да се закључају унутра јер је потера за Илијом у току. Нашли су га у воћњаку на ливади. Ту се крио - каже наш саговорник.

Истиче да је Илија прво лупао на врата једне куће која му је отворио мушкарац.

- Тражио му је чисту гардеробу, али га је тај човек одбио. После је звонио код мајке од пријатеља која му је дала чисту мајицу у којој је потом побегао у правцу те ливаде на којој су га опколили и ухватили. То је било око 3 сата ноћу - каже он.

Подсетимо, злочин какав ни најсатрији мештани Чачка не памте догодио се у прошли петак око 23 сата када је Илија Глишовић (21) пресудио мајци, оцу и деди, а затим побегао. Преклане родитеље и деду пронашао је Илијин рођени брат Никола.

- Младић је позвао полицију и рекао да се у ходнику његове куће налазе тела родитеља. Да је свуда около много крви. Међутим, тек када је дошла полиција у спаваћој соби нађено је и тело његовог деде. Улазна врата била су сва крвава. Никола је одмах полицији рекао да је злочин највероватније починио његов брат Илија - каже наш саговорник близак истрази.

Према нашим информацијама, тело Светлане (49) нађено је у ходнику куће, а недалеко од ње био је Милан (57). У соби је полиција затекла тело Сретена (87).

mesto ubistva
место убиства / Извор: Фото: Рина

Обдукција је показала да је троје Глишовића убијено ножем. Илија се на саслушању бранио ћутањем.

Пребачен у Специјалну затворску болницу

Илија је пре четири дана пребачен у Специјалну затворску болницу у којој му се тренутно раде неуропсихијатријски прегледи, односно вештачење.

На основу вештачења ће бити донета одлука да ли ће своју казну служити у Казнено поправној установи, односно, затвору, или ће се она наставити у установи у којој се он тренутно и налази.

- Са њим тренутно ради најјачи тим неуропсихијатара у Србији, судских вештака који својим посебним методама процењују његово психичко стање. Он се већ лечио у установи овог типа, односно, био је клиници за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић" и има историју коришћења наркотика, те су методи испитивања пацијената у таквом случају донекле, да тако кажем, олакшана.

Оно што је најважније сада је то да се оцени да ли је он у тренутку када је починио злочин био свестан или није. Уколико се докаже да није, он ће своју казну највероватније у Специјалној затворској болници да одслужи. Уколико се докаже да је био свестан, поступак је другачији - рекао нам је саговорник из истраге овог случај.