Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НЕМАМО СТРАХ ОД ЊЕГА, АЛИ НЕ СМЕМО СМЕТНУТИ С УМА..." Откривени детаљи школовања дечака-убице: Ми нисмо судије, ни лекари

22.08.2023. 13:45
Пише:
Србија Danas/Nova.rs
Kosta Kecmanović
Коста Кецмановић / Извор: Фото: Србија Данас/Принтсцреен Друштвене мреже

Директор школе коју ће похађати убица из Рибникара

Уз консултацију и одобрење лекара, адекватну просторију и темељну припрему плана и програма, почеће ускоро настава, прилагођена осмом разреду, за малолетног дечака-убицу (13), ученика који је у мају ове године починио масакр, када је убио 10 људи, од тога деветоро деце, у Основној школи “Владислав Рибникар”, а који се већ четири месеца налази на психијатријском лечењу.

- Никада до сада нисмо имали случај ни приближно сличан овоме, немамо оваква искуства. Ово је најтежи случај са којим ћемо се суочити и радити, од када школа постоји, али ћемо остати професионални и држаћемо наставу у болници, онако како увек и радимо - каже за Nova.rs Зоран Алексић, директор школе "Др Драган Херцог", чије колеге припремају наставу за оболеле на Клиници за неурологију и психијатрију деце и омладине, установи у којој већ 10 година помажу малолетним пацијентима да заврше школовање.

ЗАТВОРЕНА КАО И ЊЕГОВА ДУША! Ово је нова школа дечака УБИЦЕ: Нема зграду и учионице, настава се одржава на три начина

ЗАТВОРЕНА КАО И ЊЕГОВА ДУША! Ово је нова школа дечака УБИЦЕ: Нема зграду и учионице, настава се одржава на три начина

АПЕЛАЦИОНИ СУД ОДЛУЧИО: Ево шта ће бити са имовином породице дечака убице - уведена ЗАБРАНА!

АПЕЛАЦИОНИ СУД ОДЛУЧИО: Ево шта ће бити са имовином породице дечака убице - уведена ЗАБРАНА!

ДОНЕТА ОДЛУКА: Ево у којој ће школи дечак-убица из Рибникара наставити школовање

ДОНЕТА ОДЛУКА: Ево у којој ће школи дечак-убица из Рибникара наставити школовање

- Наш приступ сваком детету, које болује и бори се са тешком дијагнозом, која отежава живот, је изузетно пажљив и увек индивидуалан. Имамо, нажалост, доста малих пацијената оболелих од канцера, срчаних болести и других, које их онемогућавају да нормално похађају школу, односно одлазе у учионице као њихови вршњаци. Ипак, психијатријске и неуролошке болести, захтевају посебну пажњу, тачније изузетно осетљив приступ сваком детету понаособ, без обзира што наставу слушају у групи, што ће бити случај и са дечаком који је и даље уписан у ОШ "Владислав Рибникар". Пре почетка наставе, мораћемо да сачекамо да административни део послова буде готов, односно да га испишу из "Рибникара" и упишу у нашу школу - објашњава Алексић.

Сваком ученику, наставници ове школе прилазе појединачно, без обзира на физичко, психичко и емотивно стање.

- Свако дете је универзум за себе и захтева посебан начин рада. Држимо наставу деци која се лече и од анксиозности и ситуација које нису уобичајене и због којих су они највише стигматизовани у нашем друштву, иако живимо у 21. веку. Постоје људи који просто не разумеју душевне болести код деце, а оне се манифестују на најтрагичније могуће начине - наводи овај наставник.

Случај као што је дечак-убица, признаје Алексић, још нису имали.

- Нисмо се суочавали ни са приближно сличним случајем. Тешко да ћемо моћи да се потпуно отргнемо мислима о трагедији која је погодила цело наше друштво, па самим тим и нас, наставнике ове школе, који смо заиста често били суочени са свакаквим трагедијама, у којима су деца најчешће жртве, а не починиоци. Ово је најтежи случај са којим ћемо се суочити и радити, од када школа постоји. Иако ово радимо, не смемо сметнути са ума, да смо и ми људи, да имамо емоције и да не можемо да не одреагујемо на трагедију оваквих размера, у којој су жртве читаве породице, чија су деца убијена, стрељана… Саосећам са свима њима и страшно ми је тешко кад размишљам о том чину, не могу да га укалупим у било шта што је мени досад познато. Ипак, од нас се очекује да радимо свој посао, а тај дечак има право на образовање, без обзира на све - каже Алексић.

Наставници школе "Др Драган Херцог" чекају инструкције лекара.

- Дечак је и даље на испитивању у болници, а ми смо школа која ради са децом која су на болничком или кућном лечењу. Увек се морамо саветовати са лекарима, јер има деце која болују од рака или су оперисана, па су на интензивној нези, у изолацији и не могу да прате наставу. У тим ситуацијама им преко родитеља или медицинског особља, прослеђујемо задатке које треба да раде, па колико могу, док не буду спремни за часове. Исто тако и у случају психијатријских и неуролошких болести код малолетника. Сада чекамо даље инструкције лекара и терапеута у случају дечака-убице Наравно, он прво мора бити уписан у нашу школу. Никада ниједну патологију не радимо без консултације са лекарима, па ће тако бити и у случају њега, иако још не знам који ће тачно модел наставе код њега бити примењен. Најважније је да лекари кажу да ли сматрају да са њим може да се оствари неки вид наставе - објашњава директор школе.

Kosta Kecmanović
Коста Кецмановић / Извор: Фото: Приватна архива

Због случаја новог ученика дечака-убице, у школи "Др Драган Херцог", јуче је одржана специјална, ванредна седница.

- Тек се договарамо како ћемо са њим радити, по ком плану. Наша школа има своје тимове, који су одавно уиграни, али овај случај је веома комплексан, а чињеница је да никада до сада нисмо имали оваквог ђака, са оваквим случајем нико од нас није имао искуства, па није лако. Јуче смо о овом случају разговарали на седници, али ми нисмо судије, нисмо лекари, већ просветни радници и можемо да урадимо само оно што је до нас. Имамо мисију да радимо са децом која су на болничком лечењу. Немамо страх од њега, у смислу његовог понашања, али имамо у контексту целокупног случаја јер сви имамо емоције, људи смо - наглашава Алексић.

У болници је организација часова по узору на редовну школу.

- Деца на психијатријском лечењу долазе у посебну просторију где држимо наставу, што им много значи. Седе у клупама, како би имали осећај да су у правој школи. Увек су то мање групе од четири до 10 пацијената, ученика. Уколико су деца под јачим лековима, настава им се прилагођава. Радимо спорије, адаптирамо материјале према њиховој концентрацији, али то често раде и наставници у редовним школама, кад имају ђаке који мало теже прате наставу - објашњава Алексић.

Наиме, у ОШ "Др Драган Херцог" у Београду, наставници раде потпуно другачије од својих колега. Више од 80 наставника из ове школе, сваког дана посећује болничке собе и домове деце на лечењу и тако образовање чини доступним и њима. Ови просветари су већ четири деценије посвећени образовању болесне деце. Ученици школе "Др Драган Херцог" су сва она деца која због здравствених проблема, привремено или трајно, нису у могућности да похађају своје матичне школе. Присутни су у 11 београдских дечјих болница, као и у домовима ученика на целој територији престонице.

Здравствени проблеми са којима се сусрећу ученици школе су разноврсни и, нажалост, углавном сложени – малигне болести, дечја и церебрална парализа, мишићна дистрофија, обољења кичменог стуба, различите врсте повреда, аутизам, психички проблеми.

Подсетимо, дечак убица(13), који је завршио седми разред ОШ "Владислав Рибникар", је 3. маја ове године, хицима из очевог пиштоља, у јутарњим сатима, у својој учионици, али и на ходнику школе, убио 10 људи, од тога деветоро деце и чувара. Он се од тада налази на психијатријском испитивању на Клиници за неурологију и психијатрију деце и омладине у Београду.