Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕНАД ЈЕ ТРПЕО НАСИЉЕ ОД ПРВОГ РАЗРЕДА, А САД ЈЕ ОСТАО БЕЗ СЛЕЗИНЕ! Отац иде до краја - тужба и ученицима и школи

23.11.2022. 17:34
Пише:
Србија Danas/Nova.rs
Subotica
Суботица / Извор: Фото: Google Maps

"Ненад је сада добро, тренутно је на Дечијем одељењу, мајка је са њим. Свестан је, стабилно је, Богу хвала. Лекари ништа не говоре, тако да не знамо колико ће трајати опоравак. Жали се да га боле ребра. Тужно је све ово што се догодило, али нећу остати имун. Пребацио сам и њега и сестру у другу школу, полиција је покренула кривични поступак против деце која су учествовала у нападу на Ненада, а и ја сам тужио и учеснике и школу, па ћемо видети шта и како даље".

Овако каже потресени отац Дејан Колар из Суботице, чији је тринаестогодишњи син Ненад у понедељак, након што су га вршнајци малтретирали у школи, хитно оперисан, при чему му је извађена слезина.

Овај случај вршњачког насиља, као и други који су се догодили у преходних неколико недеља, никога није оставио равнодушним, а дечаков отац Дејан каже да његовог сина малтретирају други ученици откад је кренуо у први разред.

- Ово траје од првог разреда, међутим сви проблеми су остајали у четири зида. Нико ништа није решавао, учитељица је говорила да ће да реши и на томе се завршавало све. То се наставило у вишим разредима, ишао сам код психолога и добио задатак да радим појачан рад са својим дететом. Због чега? Као да је моје дете био насилник, а уствари је он малтретиран. Долазило је до физичког насиља и раније. Ненад је ситнији од другара јер је најмлађи, пошто је фебруарско дете, нон стоп се жалио да га малтретирају и бију. Пријављивао сам и на томе је остајало - истиче Дејан.

НАПАДНУТ ДЕЧАК С ЛЕЂА У СУБОТИЦИ, ОСТАО БЕЗ СЛЕЗИНЕ?! Још један СТРАВИЧАН случај вршњачког насиља - камере све забележиле

НАПАДНУТ ДЕЧАК С ЛЕЂА У СУБОТИЦИ, ОСТАО БЕЗ СЛЕЗИНЕ?! Још један СТРАВИЧАН случај вршњачког насиља - камере све забележиле

ШКОЛА ЗНАЛА ЗА НАСИЉЕ И ЋУТАЛА?! Шок тврдње оца дечака коме је ОДСТРАЊЕНА слезина: "Годинама су заташкавали проблем, ТУЖИЋУ СВЕ"

ШКОЛА ЗНАЛА ЗА НАСИЉЕ И ЋУТАЛА?! Шок тврдње оца дечака коме је ОДСТРАЊЕНА слезина: "Годинама су заташкавали проблем, ТУЖИЋУ СВЕ"

НУЛТА ТОЛЕРАНЦИЈА ЗА НАСИЉЕ У ШКОЛАМА! Министар Ружић: Очекујем да ће сва три ученика из Трстеника бити ИЗБАЧЕНА до краја недеље

НУЛТА ТОЛЕРАНЦИЈА ЗА НАСИЉЕ У ШКОЛАМА! Министар Ружић: Очекујем да ће сва три ученика из Трстеника бити ИЗБАЧЕНА до краја недеље

Како додаје, највише је разочаран директором школе који се, како тврди, није удостојио ни да позове и пита за Ненадово здравље.

- Осим Ненадове разредне, нико други ме није позвао да ме пита како је он и да му пожели брз опоравак. Дежурни наставник ме је позвао да дођем јер је Ненад пао и жалио се да га боли ребро и да тешко дише. Рекао је у смислу дођите и покупите дете. Погледао сам снимак, видео сам тај напад са леђа, тражио сам да дође директор, да се позове полиција јер је у питању вршњачко насиље, али педагог је рекао да то не иде тако како сам ја мислио. Када сам видео да то уопште није наивно, узео сам Ненада за руку и одвео га у хитну.

Дејан је цео случај пријавио полицији која ће, по налогу Вишег јавног тужилаштва поднети кривичну пријаву против једног четрнаестогодишњака због постојања основа сумње да је учинио кривично дело тешка телесна повреда.

- Ја ћу да гурам случај преко адвокатске канцеларије и против деце која су учествовала и против школе због неадекватног реаговања односно нереаговања. Не желим и не могу да останем равнодушан на ово. Нису ме позвали ни родитељи од тих дечака који су напали Ненада. Чим ћуте, то је прихватање кривице. Требало је још раније да пребацим дете у другу школу, али све сам мислио да ће ити боље, да ће престати да га малтретирају. И смирила се ситуација у петом разреду, па сам помислио то је то, готово је.

Како даље прича, никада није организован родитељски састанак због жалби да његов син трпи вршњачко насиље.

- То не постоји у овој школи. Говорио сам разредној старешини да постоји проблем, наводио која деца га узнемиравају, али ништа, никада није био заказан састанак са тим родитељима или отворена врата, него решићемо и то је то. Очигледно је да постоји системски пролем који нико не решава. Мора неко да настрада, дигне се прашина недеју- две и то је то. А докле тако? Не прихватам изговоре да је у питању тик ток и слично. Рецимо, ја имам остеопорозу и ви мени лупите шамар и сломим кичму и онда ово води ка изговору извините, нисам знао. Дечак је дошао са леђа и намерно га тако урадио. Да ли треба свима на челу да пише да је неко болестан, па да га друагри не дирају? То ниједан адвокат неће подржати. Тешка телесна повреда, јасно је шта треба да се ради. Да ли је тај неко знао или није, да ли је тик ток или није, сад је небитно. Полиција ће решити све, на овоме не сме да остане - каже разјарени отац.

Pajica Bašić
Пајица Башић / Извор: Фото: Printscreen/RTV Yu Ецо

Директор ОШ "Соња Маринковић" Пајица Башић признаје да није позвао дечаковог оца након немилог догађаја јер је јуче био заказан састанак на ком је требало сви да присуствују, али га је Дејан отказао.

- Он је требало јуче да дође код разредног старешине на разговор, а ја сам рекао разредном да ме обавезно позове јер желим да будем присутан када дође. Међутим, он је отказао тај разговор рекавши да више нема смисла јер ће ионако исписати децу из наше школе - каже директор.

На питање зашто школа раније није реаговала када је отац пријављивао да је његово дете малтретирано од стране вршњака, директор каже да му се поводом тога нису ораћали ни дечаков отац, а ни разредни старешина.