Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕНАД ПЕРИШ ОТКРИО МАТЕЈЕВУ ПОСЛЕДЊУ ЖЕЉУ: Имали смо планове да то урадимо заједно - нестанком сина изгубио сам своје име и презиме...

31.12.2022. 10:14
Пише:
Србија Данас/Курир
Matej Periš, Nenad Periš
Матеј Периш, Ненад Периш / Извор: Фото: Shutterstock/printscreen/Instagram/matejperis/youtube printscreen/Pink.rs

Потрага за несталим младићем ујединила је регион. МУП Србије, као и њихове колеге из Хрватске заједно су покушавали да разреше случај, а у све су се укључили и грађани који су чак правили и групе на друштвеним мрежама како би га нашли, међутим тело момка који би 28. јула напунио 28. година, пронађено је након 139 дана - тачније, 18. маја на Ади Хуји.

Ова година је била невероватно трагична и целој нашој породици је променила живот. Матеј је отишао са овог света изненада. Из потребе да прослави долазак Нове године догодило се то што се догодило и неповратно се све променило.

ЗАУВЕК МИСТЕРИЈА! Чудне околности нестанка и трагичан крај младића који је ујединио регион: Матеј је тајну однео у гроб

ЗАУВЕК МИСТЕРИЈА! Чудне околности нестанка и трагичан крај младића који је ујединио регион: Матеј је тајну однео у гроб

"ПРОТИВИО САМ СЕ ДА ОДЕ У БЕОГРАД" Ненад Периш о болном губитку сина на годишњицу нестанка: Сам у реци, то је најтеже прихватити

"ПРОТИВИО САМ СЕ ДА ОДЕ У БЕОГРАД" Ненад Периш о болном губитку сина на годишњицу нестанка: Сам у реци, то је најтеже прихватити

Овим речима почиње своју болну и емотивну исповест за Курир Ненад Периш,  отац Матеја Периша (27) из Сплита, који је пре тачно годину дана настрадао у Београду, удавивши се у Сави.

Младић је дошао у нашу престоницу са својим пријатељима из Сплита у намери да ту дочекају 2022. годину. У ноћи између 30.и 31. децембра, уочи дочека, Периш и другови су се проводили у клубу "Готик" у Бетон хали.  

У једном тренутку Матеј је изашао напоље и више се никада није вратио. Како је истрагом утврђено, он је упао у Саву и удавио се исте вечери, а тело је после до сад невиђене потраге, пронађено у Дунау на Ади Хуји.

Циљ живота се променио

Младићев отац смогао је снаге и отворио нам душу, нагласивши "да је његов живот сада обојен неком другом бојом".

- Циљ живота се променио, ми смо морали да пронађено додатну снагу, циљ и мотив да бисмо то како знамо и умемо прихавтили - дрхтавим гласом каже Ненад:

- Само на тренутке успем да скренем мисли,  да се посветим нечему другом, али вратим се Матеју натраг. Богу ипак захваљујем на свему, сви носимо крст који смо добили и он никада није тежак, зато треба веровати и надати се том поновном сустрету са Ма  тејем, наставити ходати напред, што никако није лако. 

Периш објашњава да породица и сада сваки успех дели са Матејем као да је ту.

- Његове сестре иду у школу и сваки њихов напредак је са њим, осећамо да смо заједно и да се заједно радујемо. Мени је јако важно да осећам Матејеву љубав коју је свима нама поделио. У сваком тренутку, када ме човек препозна на улици, он види Матеја. Ја сам његовим нестанком за многе људе постао Матејев отац, изгубио сам своје име и презиме, а постао сам његов отац и то ми је искрено драго. Оно што је Матеј поделио међу свим људима ја још не могу да разумем, то је била огромна навала емоција и ја са задовољством прихватам то да ме људи тако препознају, као његовог оца.

Ненад Периш се присетио и последњег сусрета са сином и испричао како је тај дан за његову породицу изгледао годину дана касније, без Матеја.

- За Божић, 25. децембра је било годину дана када смо последњи пут заједно ручали и када смо последњи пут заједно играли карте он, његове две сестре и ја. Те партије су нам била јако занимљиве, радосне, сви смо то волели. Сећали смо се тачно где је ко седео и проживљавали тај тренутак. Сад ће доћи и дан његовог нестанка, морамо и то проћи сви заједно. Обележићемо и то у кругу породице и блиских пријатеља, биће одржана миса задушница. Сигуран сам и да ћемо тај дан бити ближе Матеју - каже нам Ненад не кријући сузе.

Жао ми је што пате

Говорећи о Матејевим друговима с којима је пре годину дана кренуо на пут без повратка, Ненад каже да њима ништа не замера:

- Пар пута сам видео његове пријатеље, то су млади људи и настављају, наравно, животе како могу оптерећени тим несрећним догађајем. Све ми је то јако тешко, али и њима је много тешко, поготово у овим тренуцима када сигурно проживљавају оно што се догађало пре годину дана и жао ми је свих који пате због тог догађаја. 

Ненад Периш је, како каже, наставио свој живот како је знао и умео уз константну подршку људи који га окружују.

- Радим, настављам са животом, нисам прекидао, али колеге и сви људи око мене имају много разумевања због свега што се догодило. Ватерполо је и даље мој хоби, судим и даље те утакмице, био сам на Европском првенсту, Азијском, наравно све је то другачије него што је било. Желим да верујем да је мој син ту са мном и да ми помаже у свему томе - објашњава како успева да настави даље после трагедије која га је задесила.

Наш саговорник истиче и да је током ових годину дана добио пуно позитивних емоција и мисли од људи које ни не познаје и да му то много значи.

Патријарх Порфирије

- Добио сам честитке за Божић од патријарха српског Порфирија и надбискупа београдског Станислава, много сам на томе захвалан јер то показује једно заједништво у вери, али и људско заједништво. Људскост не познаје границе и она пролази све баријере које смо ми сами поставили, не знамо ни због чега. Ја сам најлепше жеље добијапо од људи из Србије, Хрватске, са простора целе бивше Југославије, и јако сма на томе захвалан, што су сви људи показали људскост и разумели трагедију. Због вере и свих позитивних емоција које сам добијао од људи знам да сам постао бољи човек - закључује Ненад Периш за Курир.

Последња жеља

Матеј је био млад и амбициозан, имао је планове за будућност, а његов отац би волео да проба да оствари бар мали део његових жеља.

- Има нешто што је он јако желео и ја тежим за тим да то остварим иако се још нећкам јер ће ми то бити јако емотивно. Матеј је хтео да купи брод, имали смо планове да то урадимо заједно, значило би много јер је он имао планове да њиме пловимо. У тим плановима сам, да то урадим за њега. То је њему била жеља, заједно смо то гледали и зато бих волео да то остварим некада - каже нам Ненад.  

Реконструкција нестанка

У току потраге, полицијски службеници су прегледали стотине сати видео-материјала не би ли реконструисали кретане Сплићанина у ноћи нестанка.

Захваљујући снимцима са сигурносних камера утврђена је рута његовог кретања. У ноћи између 30. и 31. децембра 2021. Матеј је сам у мајици кратких рукава изашао из клуба "Готик".

Камера га је снимика у 1.43 сати како излази из правца Бетон хале, трчи Карађорђевом улицом, па затим иде на Савску променаду где је снимљен око 1.47 сати где трчи ка Београду на води.

У наредних неколико снимака који су скинути са надзорних камера види се како младић након тога у Карађордевој улици испод Бранковог моста на раскрсници зауставља такси возило и покушава да уђе у ауто. Како не успева да уђе у такси, наставља да трчи, а у 2.51 се приближава води. Затим се у води види како нешто плута.

Мистерија остаје

Истрага је утврдила да Матеј Периш није жртва злочина, такође реконструистана је путања његовог кретања, али оно што је до данас остала мистерија јесте због чега је он изашао из клуба сам у мајици, због чега је трчао и где се био запутио.

Његови другови су испричали да они нису одмах прметили да је Матеј нестао, мислили су да је отишао до тоалтеа или да се прошета по клубу.